Πέθανε ο θρύλος του ποδοσφαίρου, νεκρός ο Πελέ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών άφησε ο Βασιλιάς του ποδοσφαίρου, Πελέ (Έντσο Αράντες ντο Νασιμέντο), ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία του αθλήματος.

Ο Βραζιλιάνος είδε την χημειοθεραπεία που έκανε να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα αυτή να διακοπεί και να χρειαστεί νοσηλεία από τα τέλη του περασμένου μήνα στο νοσοκομείο Άλμπερτ Αϊνστάιν στο Σάο Πάολο.

Όλες αυτές τις δύσκολες μέρες, όπου ο θρυλικός Πελέ έδινε τη μάχη του στο νοσοκομείο, η κόρη του και η οικογένειά του δεν έφυγαν στιγμή απ’ το πλευρό του. Λίγο μετά το θάνατό του, η κόρη του Κέλι Νασιμέντο ανέβασε ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποχαιρετώντας τον πατέρα της.

«Ό,τι είμαστε είναι χάρη σε εσένα. Σε αγαπάμε άπειρα. Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, είχε αφαιρέσει έναν όγκο από το παχύ έντερο τον περασμένο Σεπτέμβριο και από τότε έκανε συστηματική χημειοθεραπεία.

Έδωσε μία πολύμηνη μάχη, έχοντας αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας και μπαίνοντας -ξανά- στο νοσοκομείο στις 29 Νοεμβρίου, με λοίμωξη του αναπνευστικού, προκειμένου να επανεξετάσουν οι γιατροί την αγωγή του για την αντιμετώπιση του καρκίνου παχέος εντέρου.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του κέρδισε όλους τους ομαδικούς και ατομικούς τίτλους που διεκδίκησε.

Συνολικά, σύμφωνα με την RSSSF (αναθεωρημένα στοιχεία 2022), σημείωσε 1.303 τέρματα σε 1.392 αγώνες κατά τη διάρκεια της ενεργού δράσης του, από τα οποία τα 778 σε 846 επίσημους αγώνες κατατασσόμενος στους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών και στις δύο περιπτώσεις.

Η καταξίωσή του στο ανώτατο επίπεδο ήρθε με τη συμμετοχή του στα Παγκόσμια Κύπελλα με την εθνική Βραζιλίας, κατακτώντας τον τίτλο τρεις φορές, ο μόνος ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει κάτι τέτοιο.

Αγωνίστηκε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα και κλείνοντας την πορεία του στις διοργανώσεις, ήταν δεύτερος σκόρερ της ιστορίας του θεσμού με 12 τέρματα σε 14 συναντήσεις.

Ανεπανάληπτο είναι επίσης το γεγονός, ότι η κορυφή του κόσμου ήρθε πρώτα σε διεθνές επίπεδο σε ηλικία πριν τη συμπλήρωση των 18 χρόνων του στη διοργάνωση του 1958 και ακολούθησε η καταξίωση σε συλλογικό επίπεδο.

Ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας, είχε πει δύο ατάκες για τον Πελέ, οι οποίες ήταν, είναι και θα είναι αξεπέραστες:

«Ο Πελέ ήταν ένα φαινόμενο ποδοσφαιριστή. Μία ιδιοφυΐα. Όσοι θέλουν να τον συγκρίνουν με άλλους είναι… ηλίθιοι»
«Ο μεγαλύτερος παίκτης στην ιστορία ήταν ο Ντι Στέφανο. Αρνούμαι να κατατάξω τον Πελέ ως παίκτη. Ήταν πάνω από αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ