Επιστολή Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ για το παράνομο μνημόνιο με επίθεση στην Ελλάδα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιμένουν να θέλουν να νομιμοποιήσουν στα διεθνή φόρα το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη και σε αυτό το πλαίσιο έστειλαν κοινή επιστολή στον ΟΗΕ, κάνοντας μάλιστα και επίθεση στην Ελλάδα!

Είναι τόσο το θράσος της Άγκυρας και της παράνομης πλέον κυβέρνησης της Λιβύης που κατηγορούν τη χώρα μας για… επιθετική ρητορική και όπως αναφέρουν προκλητικά, μας προτρέπουν την Ελλάδα «να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την επιθετική ρητορική και τις κλιμακούμενες ενέργειες και να σεβαστεί τις κυριαρχικές αποφάσεις των δύο γειτονικών χωρών»!

Και ισχυρίζονται ότι η χώρα μας προσπαθεί να υπονομεύσει τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης με «αβάσιμες κατηγορίες και επιχειρήματα»! «Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Αθήνας, η λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει την εξουσία να συνάπτει και να τερματίζει διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη», αναφέρουν στην προκλητική επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Και κατηγορούν την Αθήνα για… επεκτατικές βλέψεις, ισχυριζόμενες Τουρκία και Λιβύη ότι αγνοεί τα κυριαρχικά τους δικαιώματα «με τις επεκτατικές της βλέψεις σε θαλάσσιες περιοχές και ότι ερμηνεύουμε κατά το δοκούν το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς και το Διεθνές Δίκαιο».

Να σημειωθεί ότι αρχές Δεκεμβρίου το ΥΠΕΞ της Λιβύης είχε προχωρήσει σε επιθετικό διάβημα προς τη χώρα μας και διαμαρτυρόταν για τις έρευνες της ExxonMobil νοτιοδυτικά της Κρήτης, κάνοντας λόγο για… «αμφισβητούμενη περιοχή» και για «παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

Και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επιχειρεί να «εκμεταλλευθεί την λιβυκή κρίση και να επιβάλει τετελεσμένα για την οριοθέτηση των Θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών με την σύναψη συμβολαίων έρευνας υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεταξύ μας διαφιλονικούμενη περιοχή».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν άφησε αναπάντητο το θρασύτατο διάβημα από τη Λιβύη κατά της χώρας μας για τις έρευνες της ExxonMobil νοτιοδυτικά της Κρήτης, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, να υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» και ότι «υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020».

Η δε υπουργός Εξωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, Νάιλα Μανγκούς, δήλωσε πως «η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τη λιβυκή κρίση και επιβάλλει τετελεσμένα γεγονότα στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων Λιβύης-Ελλάδας. Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει συμβάσεις για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ μας» και πρόσθεσε: «Καταδικάζουμε αυτή τη συμπεριφορά και προειδοποιούμε για τις συνέπειές της. Διαβεβαιώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τα θαλάσσια σύνορά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα».

Πάντως απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ για τη νέα προκλητική επιστολή Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ αναμένεται μόλις μπει ο νέος χρόνος, απάντηση που προετοιμάζει η νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, της οποίας θα προηγηθεί η συνάντηση Δένδια – Σούκρι στην Αθήνα.

Τουλάχιστον απαράδεκτη η στάση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που αποδέχεται επιστολή από την παράνομη κυβέρνηση της Λιβύης, στην οποία όχι μόνο γίνεται επίθεση κατά της Ελλάδας, αλλά επιχειρείται να αποσταθεροποιηθεί όλη η ανατολική Μεσόγειος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ