Τι θα ακολουθήσει μετά τη «σύσκεψη της Μόσχας» μεταξύ Συρίας και Τουρκίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στις σχέσεις Συρίας-Τουρκίας, με τη διεξαγωγή της πρώτης επίσημης συνάντησης υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών εδώ και 11 χρόνια, ενώ πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι τη συνάντηση θα ακολουθήσουν μελλοντικές συναντήσεις για την προετοιμασία της επικείμενης προεδρικής συνόδου, που συμπίπτει με τις τουρκικές απειλές για επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Τίθενται ερωτήματα σχετικά με το τι μπορεί να οδηγήσει η «σύσκεψη της Μόσχας» στο επόμενο στάδιο, υπό το φως της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν στη συνάντηση, πόσο πολύπλοκα προβληματικά ζητήματα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας θα επιλυθούν, και ποια είναι η αναμενόμενη απάντηση από τους «φοβισμένους» Κούρδους για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

6


Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός πληροφοριών Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν με τον Σύρο υπουργό Άμυνας Αλί Μαχμούντ Αμπάς και τον αρχηγό πληροφοριών Ali Mamlouk στη Μόσχα, μαζί με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, μετά από χρόνια αποξένωσης μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας.

Η Τουρκία έχει ανησυχίες για την ασφάλεια στα σύνορά της, αλλά πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από όλες τις περιοχές που κατέλαβε και η παρουσία των αυτονομιστικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, των SDF, πρέπει να σταματήσει.

Η Τουρκία ανησυχεί από τους Κούρδους αυτονομιστές

 

2


Ο Δρ Μπασάμ Αμπού Αμπντουλάχ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στη Συρία, θεώρησε ότι «η συνάντηση των υπουργών Άμυνας στη Μόσχα είναι ένα σημαντικό γεγονός και μια αύξηση στο επίπεδο των συναντήσεων ασφαλείας μετά από προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ των επικεφαλής πληροφοριών», εξηγώντας ότι «η συνάντηση θα περιορίσει το αμερικανικό σχέδιο στη βορειοανατολική Συρία».

Ο Αμπού Αμπντουλάχ δήλωσε ότι «η συνάντηση έθεσε μια ατζέντα εργασίας μεταξύ των τριών μερών για το επόμενο στάδιο, ειδικά καθώς η Τουρκία ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, που συμπίπτει με τη ρωσική πρόταση για συνάντηση για να συζητήσουμε τον συντονισμό της επιτόπιας ασφάλειας και τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, και σε αυτήν τη συνάντηση είναι σημαντικό να συζητηθούν οι ρυθμίσεις ασφαλείας».

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχει ανησυχίες για την ασφάλεια στα σύνορά της, αλλά πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από όλες τις περιοχές που κατέλαβε και η παρουσία των αυτονομιστών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από την Αμερική πρέπει σταδιακά να τερματιστεί και αυτά τα σημεία θα διευκρινιστούν περισσότερο σε άλλες λεπτομέρειες σε συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Συρίας και της Τουρκίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την προεδρική σύνοδο κορυφής»

Το στάδιο της αποξένωσης μεταξύ των δύο χωρών έχει τελειώσει

3


Ενώ ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Μούσα Οζουγκουρλού επεσήμανε τη σημασία του κουρδικού φακέλου στη συνάντηση της Μόσχας, τονίζοντας ότι «η Τουρκία βλέπει τις κουρδικές πολιτοφυλακές ως μεγάλη απειλή για την ασφάλεια και την ύπαρξή της και δεν αποδέχεται την αμερικανική υποστήριξη».

Εξήγησε: «Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων εάν οι Κούρδοι δεν αποσυρθούν από ασφαλείς περιοχές που είχε προηγουμένως εντοπίσει η Άγκυρα στη βορειοανατολική Συρία και ο κίνδυνος συνέχισης της σχέσης των SDF με την Ουάσιγκτον πρέπει να είναι γνωστός, και αυτό είναι που πρέπει να κάνουν όλα τα μέρη όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση».

Ο Οζουγκουρλού επεσήμανε: «Το στάδιο της αποξένωσης μεταξύ των δύο χωρών έχει τελειώσει, οι οποίες χρειάζονται η μία την άλλη στον ίδιο βαθμό, και η Τουρκία επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και να λύσει το πρόβλημα με τους Σύρους πρόσφυγες που πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους. Αυτό σημαίνει άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των δύο γειτόνων και βελτίωση της οικονομικής κατάστασης καθώς η αποδοχή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ως νόμιμου πρόεδρου.

Ζητάμε επίσημα από τη Ρωσική Ομοσπονδία και το συριακό καθεστώς να αποκαλύψουν το περιεχόμενο αυτών των συναντήσεων ασφαλείας και στρατιωτικών και όχι να συμφωνήσουν σε βάρος του συριακού εθνικού συμφέροντος.

Κούρδος αξιωματούχος της Αυτόνομης Διοίκησης στη βορειοανατολική Συρία «Όλα γίνονται για τον Ερντογάν»

4


Με τη σειρά του, ο Μπαρντάν Τζια Κουρντ, Κούρδος αξιωματούχος της Αυτόνομης Διοίκησης στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε: «Η συνάντηση έρχεται στο πλαίσιο της διατήρησης των ρωσοτουρκικών συμφερόντων περισσότερο από ό,τι των συριακών, που είναι προσπάθειες για την παραμονή του Τούρκου προέδρου και του κόμματός του στην εξουσία τις παραμονές των επικείμενων εκλογών. Καθώς ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει όλα τα χαρτιά του για αυτό, και αυτές οι συναντήσεις θα εξελιχθούν σε μια νέα φάση συμφωνιών και σχεδίων εχθρικών προς τα συμφέροντα των Σύρων και των κερδών του λαού μας».

 Ο Τζια Κουρντ, ο οποίος είναι «συμπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων» στην Αυτόνομη Διοίκηση, πρόσθεσε, ότι «το επόμενο στάδιο θα είναι πιο τεταμένο ως αποτέλεσμα αυτών των συνεννοήσεων που θα ωθήσουν την περιοχή προς περισσότερη κλιμάκωση και ένταση, που σημαίνει αναζωπύρωση εξτρεμιστικών τρομοκρατικών ομάδων στα βορειοανατολικά της Συρίας.

 

 Και συνέχισε, «Ζητάμε επίσημα από τη Ρωσική Ομοσπονδία και το συριακό καθεστώς να αποκαλύψουν το περιεχόμενο αυτών των συναντήσεων ασφαλείας και στρατιωτικών και να μην καταλήξουν σε συμφωνία εις βάρος του συριακού εθνικού συμφέροντος, ώστε όλες αυτές οι κατανοήσεις να μην έρχονται σε σύγκρουση με το θέση και βούληση των Σύρων».

Στόχος η απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία

5


Ενώ ο Ευρωπαίος πολιτικός αναλυτής Τζέφρι Μίλερ δήλωσε: «Το 2022 ήταν γεμάτο εκπλήξεις και οι συνομιλίες στη Μόσχα μπορεί να είναι οι τελευταίες, εν μέσω παγκόσμιας απαισιοδοξίας. Είναι πάντα καλό να καταφεύγουμε στον διάλογο, ο οποίος αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανακάλυψη στις σχέσεις μεταξύ Συρίας και Τουρκία, αλλά θα χρειαστεί να περιμένουμε τις λεπτομέρειες».

Ο Μίλερ αναρωτήθηκε: «Θα κάνει πράγματι η Τουρκία συγκεκριμένες παραχωρήσεις επί τόπου, όπως συμβαίνει με πολλά ζητήματα φέτος; …

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να είχε αντίκτυπο, καθώς η Μόσχα εξαρτάται πλέον περισσότερο από την Άγκυρα και ο Πούτιν μπορεί να ασκήσει τον Μάρτιο περισσότερες πιέσεις στον Σύρο Πρόεδρο Άσαντ να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Και βεβαιώνει ότι «οι γεωπολιτικές δυνάμεις έχουν τον μεγαλύτερο ρόλο, καθώς η Άγκυρα, η Μόσχα και η Δαμασκός θα ήθελαν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, ενώ ο Ερντογάν σκέφτεται τις προεδρικές εκλογές του χρόνου και μπορεί να θεωρήσει ότι η στρατηγική της εξομάλυνσης θα είναι ευεργετική για αυτόν».

Erm News

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ