Η απόδειξη της ληστείας Μητσοτάκη μέσω του κόστους ενέργειας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκάνδαλο που φτάνει σε μέγεθος και το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου.
Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του μπορούσε άνετα να συνεχίζει το παιχνίδι της εξαπάτησης αναφορικά με το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα, ρίχνοντας την ευθύνη στην παγκόσμια κρίση και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σήμερα όμως καθίσταται ξεκάθαρο ότι η ληστεία των Ελλήνων μέσω του ενεργειακού κόστους, έχει ηθικό αυτουργό και ονοματεπώνυμο.

Το «χρηματιστήριο ενέργειας» της Ολλανδίας (ΤTF) είναι όντως η πηγή μίας συντεταγμένης κερδοσκοπίας σε διεθνές επίπεδο. Εδώ και περίπου μία δεκαετία, η Ολλανδική κυβέρνηση με μια σειρά σκανδαλωδών κινήτρων που έδωσε, όπως η απαλλαγή του ΤTF από κάθε έλεγχο εποπτικής Αρχής, το κατέστησε διαμορφωτή των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, άρα και του ηλεκτρισμού λόγω της διασύνδεσής τους.

Το ΤTF όμως είναι ένας ιδιωτικός χρηματιστηριακός φορέας, ο οποίος δεν ελέγχεται από καμία Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αποτέλεσμα πάνω από το 80% των συναλλαγών του να είναι εικονικά συμβόλαια!

Με απλά λόγια, στην καρδιά της Ευρώπης δημιουργήθηκε ένα «χρηματιστήριο» το οποίο όμως δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο από κάποια επιτροπή κεφαλαιαγοράς! Μιλάμε για τον ορισμό της παρανομίας, της κερδοσκοπίας. Διότι όπως και αποδείχτηκε, κερδοσκοπικά Funds Μπορούν κάλλιστα να συνάπτουν συμβόλαια – φούσκες, να διογκώνουν τεχνητά τις τιμές με αφορμή την κάθε δήλωση κάποιου αξιωματούχου και φυσικά να θησαυρίζουν ανεξέλεγκτα λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της τεχνητής μείωση της προσφοράς που δημιούργησαν.

Κάποιοι λοιπόν κερδίζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στις πλάτες των ευρωπαίων πολιτών. Οι Έλληνες πολίτες όμως είναι αυτοί που πληρώνουν το μεγαλύτερο κόστος, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να «κλειδώσει» το σύνολο της διαμόρφωσης του κόστους ενέργειας επάνω στο ΤTF. Ένα συνειδητό έγκλημα, καθώς διατήρησε την συγκεκριμένη πολιτική ακόμα και όταν η τιμή του φυσικού αερίου εξερράγη, ενώ η Ελλάδα είχε πλήθος άλλων πηγών παραγωγής ενέργειας, κάποιες από τις οποίες όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε ένα «απενεργοποιήσει»: Λιγνίτες, υδροηλεκτρικά. Ενώ κάποιες άλλες με ελάχιστο κόστος παραγωγής, όπως οι περιβόητες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, «τιμολογούσαν» το φως του ήλιου και τον κοπανιστό αέρα, σε τιμές φυσικού αερίου!

Μόνο συμπτωματική δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί η ενέργεια Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η., καθώς με αυτόν τον τρόπο οι ιδιώτες που εισήλθαν καρπώθηκαν αυτά τα υπερκέρδη, σε αντίθεση με το Δημόσιο…

Φυσικά, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι όλα τα ανωτέρω μπορεί να είναι απλώς μία σειρά εγκληματικών λαθών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποτέλεσμα εγκληματικής ανικανότητας, όχι όμως δόλου…

Πλέον, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει την δικαιολογία της ανικανότητας. Η πρωτοφανής ληστεία των Ελλήνων μέσω του ενεργειακού κόστους είναι μία δόλια ενέργεια που φέρει την προσωπική του σφραγίδα.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησε εχθές στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα συμβόλαια αναφοράς στο TTF υποχώρησαν στα 72,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου του 2022.

Όπως όμως σημειώνει χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδο της σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή», η μεγάλη υποχώρηση της τιμής του αερίου στο ολλανδικό TTF που έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ της ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία, δεν αποτυπώνεται στην τιμή του ρεύματος στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά.

Τέρμα λοιπόν τα περί παγκόσμιας κρίσης. Πρόκειται για οργανωμένη ληστεία με θύματα τα ελληνικά νοικοκυριά και της επιχειρήσεις. Δράστες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ