Ισραήλ κατά Ουκρανίας για το νέο ναζιστικό παραλήρημα του Κιέβου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οργή επικρατεί στο Ισραήλ, αφού το ουκρανικό κοινοβούλιο παρά τις προειδοποιήσεις, συνεχίζει να επικαλείται και να αποθεώνει το ναζί Μπαντέρα. Όλα αυτά λίγες ώρες μετά το ξεκάθαρο μήνυμα της νέας κυβέρνησης Νετανιάχου για αλλαγή στάσης στο ουκρανικό και επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία. Γράφει σχετικά η Χααρέτζ:

Επικαλούμενο τον Ουκρανό υπερεθνικιστή και αντισημίτη Στέπαν Μπαντέρα, το ουκρανικό κοινοβούλιο δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η πλήρης και υπέρτατη νίκη του ουκρανικού εθνικισμού θα είναι όταν η Ρωσική Αυτοκρατορία πάψει να υπάρχει».

«Αυτή τη στιγμή, ο αγώνας με τη Ρωσική Αυτοκρατορία συνεχίζεται», δημοσίευσε η Βουλή της Ουκρανίας στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, δηλώνοντας ότι ο αρχηγός του επιτελείου του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι «ήξερε καλά» «αυτές τις οδηγίες του Στέπαν Μπαντέρα».

Ενώ ο Μπαντέρα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, οι οπαδοί του στην ακροδεξιά Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και την παραστρατιωτική της πτέρυγα, τον Ουκρανικό Αντάρτικο Στρατό (UPA), συμμετείχαν σε μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες Πολωνούς και Εβραίους.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι ο Μπαντέρα και οι άνδρες του δεν ήταν υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου. Το 2014, μετά τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, το Κίεβο ξεκίνησε επίσης μια μεγάλη εκστρατεία για την αποκατάσταση των Ναζιστικών οργανώσεων OUN και UPA — αν και είχε καταργήσει αυτές τις προσπάθειες εξύμνησης από τότε που ο Εβραίος κωμικός ηθοποιός Volodymyr Zelenskyy εξελέγη πρόεδρος το 2019.

Απευθυνόμενος στο ουκρανικό κοινοβούλιο πριν από την τελετή του 2016, ο τότε πρόεδρος του Ισραήλ, Ρουβέν Ρίβλιν, αποδοκίμασε τους Ουκρανούς βουλευτές επειδή εξύμνησαν τα μέλη του OUN, απαιτώντας από το Κίεβο «να μην αποκαταστήσει ή να δοξάσει τους αντισημίτες». Σε μια παρέμβαση του το 2021 που δημοσιεύτηκε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ενόψει του εορτασμού της σφαγής του Babyn Yar εκείνης της χρονιάς, ο Πρόεδρος Isaac Herzog προειδοποίησε επίσης για τον πειρασμό να «δοξαστούν οι εγκληματίες πολέμου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή να αποκατασταθούν οι συνεργάτες των ναζί».

Και μετά την περσινή ετήσια πορεία στο Κίεβο στη μνήμη των γενεθλίων του Μπαντέρα, ο τότε Ισραηλινός Πρεσβευτής Joel Lion έγραψε στο Twitter ότι το Ισραήλ «καταδικάζει σθεναρά κάθε εξύμνηση συνεργατών με το ναζιστικό καθεστώς» και ότι είναι «ώρα η Ουκρανία να συμβιβαστεί με το παρελθόν της».

Η ισραηλινή πρεσβεία στο Κίεβο δεν εξέδωσε δήλωση φέτος και μια ισραηλινή διπλωματική πηγή είπε στη Haaretz ότι «έχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας πολλές φορές, αλλά προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ