Ιστορική απόφαση της Διεθνούς Αμνηστίας υπέρ της Ευας Καιλη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την άποψη ότι η Εύα Καϊλή η οποία κρατείται στην φυλακή για το σκάνδαλο Qatar Gate πρέπει να είναι με το μόλις 2 ετών παιδί της εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ιταλικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Ρικάρντο Νούρι.

«Ένα ανήλικο άτομο πρέπει να μένει με τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς, η κοινή λογική το προτάσσει ακόμη και πριν από το Διεθνές Δίκαιο. Στην υπόθεση φυλάκισης του Φραντσέσκο Τζόρτζι και της Εύας Καϊλή στο Βέλγιο διακυβεύεται η μη υποτιμητέα αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, της σχεδόν δύο ετών κόρης τους. Είναι μια αρχή που κατοχυρώνεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών και των Εφήβων, την οποία υιοθέτησε και το Βέλγιο το 1989»,ανέφερε ο κ. Νούρι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την φροντίδα της μικρής έχει αναλάβει ο παππούς της, από την πλευρά της μητέρας της.

«Η Ιταλία έχει καλύτερη νομοθετική κατάσταση από αυτή του Βελγίου, επειδή επιτρέπει στους ανηλίκους να μη χάνουν την επαφή, ιδίως με τον γονέα. Εάν ο τελευταίος είναι στη φυλακή, οι ανήλικοι μπορούν να μείνουν με τη μητέρα τους, λαμβάνοντας υπόψη, ωστόσο, τη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι, αν αυτό πρόκειται να γίνει σε περιβάλλον ασυμβίβαστο με την υγεία του παιδιού, πρέπει να βρεθούν εναλλακτικά μέτρα», λέει ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η λύση θα μπορούσε να είναι ο κατ’ οίκον περιορισμός. Ο κ. Νούρι έσπευσε να διευκρινίσει πως η Διεθνής Αμνηστία δεν μπορεί να προτείνει στη βελγική Δικαιοσύνη ποιο μέτρο να λάβει. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα του παιδιού ακόμα και αν επηρεαστούν οι έρευνες για την υπόθεση, αν υιοθετηθεί άλλο μέτρο πλην της φυλάκισης.

Τότε μπορεί να δημιουργηθεί μια περίεργη κατάσταση όπου η έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς με στόχο να μην έρθουν στην επιφάνεια τα παραβιαζόμενα δικαιώματα των μεταναστών εργατών στο Κατάρ θα δημιουργήσει παραβίαση των δικαιωμάτων της κόρης του ζευγαριού!

«Έχω ασχοληθεί με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στο Κατάρ τα τελευταία δώδεκα χρόνια, έγραψα και βιβλίο, και αναρωτιέμαι πώς κανείς δεν μίλησε γι’ αυτό. Τώρα η απάντηση ήρθε: υπήρχαν άνθρωποι που πληρώθηκαν για να πουν όλα τα καλά πράγματα για το Κατάρ. Αλλά αν η σχετική έρευνα παράγει, μεταξύ των χιλίων θετικών πτυχών, και μια κατάσταση παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων ενός ευάλωτου υποκειμένου, που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο αξίζει ιδιαίτερης προσοχής. Κάτι δεν πάει καλά, λοιπόν», εξηγεί ο κ. Νούρι.

«Το Βέλγιο δεν είναι όπως η Λευκορωσία, όπου χρησιμοποιούν τους ανήλικους αφαιρώντας τη γονική μέριμνα από τους γονείς τους επειδή είναι αντιφρονούντες. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια έρευνα διαφθοράς που αμαυρώνει ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. Δεν θέλω να φανταστώ ότι ένα δίχρονο κοριτσάκι χρόνια χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης, γιατί αυτό θα σήμαινε σε αυτή την περίπτωση ότι είμαστε πιο κοντά στη Λευκορωσία», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ