Ακραία κερδοσκοπικά παιχνίδια με το εισαγόμενο ρεύμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γραφει η Ιωάννα Λιουτα

Η Ελλάδα εδώ και 2 εβδομάδες έχει την υψηλότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα στην Ευρώπη , με τις εισαγωγές να ξεπερνούν το 35% και να έχουν φτάσει και το 55% της ζήτησης τις προηγούμενες μέρες.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, έως και αρνητικές.

Γιατί παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα??
Όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά(το ρεύμα που παράγεται από τις μονάδες) οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ανεβαίνουν και αντίθετα όταν η προσφορά είναι μεγαλύτερη από την ζήτηση τότε οι τιμές πέφτουν.Η ΔΕΗ με την μη λειτουργία μονάδων δημιουργεί μειωμένη προσφορά.
Στην χώρα μας 5 εταιρείες παραγωγοί κανονίζουν τις τιμές που θέλουν από την προηγούμενη μέρα.

Τι κέρδισαν οι Έλληνες πολίτες από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ??
Η ΔΕΗ για πολλούς μήνες ανακοινώνει μια από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος

Τι κέρδισε η ΔΕΗ???
Η δυσμενής οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ αποτυπώνεται στις οικονομικές της καταστάσεις ( εννιαμήνου) όπου:
Οι ζημιές προ φόρων έφτασαν τα 169,8 εκ. ευρώ από 42,2 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το καθαρό χρέος αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με πέρυσι , φτάνοντας από 1,89 δις. σε 2,6 δις. ευρώ.

Φυσικό αέριο
H τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί στην Ευρώπη, στα επίπεδα, πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς Φεβρουαρίου κινήθηκε στα 70 ευρώ περίπου. Η μείωση των τιμών ρεύματος στην προημερήσια αγορά στην υπόλοιπη Ευρώπη οφείλεται στην αυξημένη προσφορά και στην μειωμένη ζήτηση λόγω της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής (εορταστική περίοδος) και των καλών καιρικών συνθηκών.Ο καλός καιρός,επίσης,διατηρεί τα αποθέματα πάνω από το 85%.
Στην χώρα μας το υψηλό κόστος της χονδρεμπορικής στο ρεύμα μετακυλίεται στους καταναλωτές, διότι η λιανική τιμή καθορίζεται από τη χονδρεμπορική.Πληρώνουμε πολλά εκατομμύρια ευρώ καθημερινά για τις εισαγωγές ρεύματος για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα λιγων εταιρειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ