Ο Εμμανουήλ Ροΐδης (28 Ιουνίου 1836 – 7 Ιανουαρίου 1904) ήταν σημαντικός Έλληνας λογοτέχνης και δοκιμιογράφος.
Θεωρείται ένας από τους πιο πνευματώδεις συγγραφείς που παρουσιάστηκαν στα ελληνικά γράμματα, ενώ το έργο του καλύπτει πολλά διαφορετικά είδη, όπως το μυθιστόρημα, το διήγημα, τις κριτικές μελέτες, κείμενα πολιτικού περιεχομένου, μεταφράσεις και χρονογραφήματα.
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Εμμανουήλ Ροΐδης
Η σειρά εκπομπών «ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ» του ΤΑΣΟΥ ΨΑΡΡΑ παρουσιάζει εξέχοντες Έλληνες λογοτέχνες και ποιητές που με το έργο τους και την προσωπικότητά τους επηρρέασαν την πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή της εποχής τους. Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗΣ, ένας από τους σημαντικότερους πεζογράφους και κριτικούς στη νεότερη Ελλάδα είναι η προσωπικότητα που απασχολεί την συγκεκριμένη εκπομπή.
Γεννήθηκε στη ΣΥΡΟ, συνεργάστηκε με τον ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΒΙΚΕΛΑ στην έκδοση εβδομαδιαίας χειρόγραφης εφημερίδας και σπόυδασε στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ όπου μετέβη προκειμένου να θεραπευθεί από την βαρηκοΐα. Στην ΑΘΗΝΑ όπου εγκαταστάθηκε οριστικά ανέπτυξε έντονη κοινωνική ζωή, δημοσιογραφική και συγγραφική δραστηριότητα. Χρησιμοποιεί πλήθος ψευδωνύμων πρωτοφανές για την ελληνική πεζογραφία της εποχής.
Χαρακτηριστικό είναι το ψευδώνυμο «ΑΣΜΟΔΑΙΟΣ» που χρησιμοποίησε από τη θέση του αρχισυντάκτη της ομώνυμης σατιρικής εφημερίδας. Το 1866 δημοσιεύει το πολύκροτο μυθιστόρημα «ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ» που προκάλεσε σάλο στην ΑΘΗΝΑ της εποχής και τον αφορισμό του συγγραφέα από την Ιερά Σύνοδο.
Ο αφηγητής παραθέτει πληροφορίες για την δημοσιογραφική δράση του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗ, τη συνεργασία του με τις γαλλόφωνες εφημερίδες LA GRECE και L’ INDEPENDENCE HELLENIQUE, την πολιτική του τοποθέτηση και την υποστήριξή του στον ΧΑΡΙΛΑΟ ΤΡΙΚΟΥΠΗ, την απώλεια της περιουσίας του στο χρηματιστήριο. Η φιλολογική διαμάχη του με τον ΑΓΓΕΛΟ ΒΛΑΧΟ παραμένει πολύ καιρό στην επικαιρότητα της εποχής, παίρνει μεγάλες διαστάσεις και αποτελεί θέμα συζήτησης στους αθηναϊκούς κύκλους.
Υπογραμμίζεται η ένθερμη υποστήριξή του στη δημοτική γλώσσα ενώ ο ίδιος γράφει σε αυστηρή καθαρεύουσα, σχεδόν αρχαΐζουσα. Ωστόσο, η γλώσσα σε συνδυασμό με το ευρηματικό και σπινθηροβόλο ύφος του καθιστούν το έργο του διαχρονικό. Παράλληλα, προβάλλεται πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό καθώς και πανεπιστημιακοί καθηγητές και μελετητές του έργου του που συμβάλλουν στην αποκωδικοποίηση και κατανόηση της προσωπικότητας και του έργου του ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΪΔΗ.