Γερμανία και Βελγιο βαζουν κόφτη στα ταξίδια στην Κινα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο συμβούλευσαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στην Κίνα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου κύμα της Covid-19 το τελευταίο διάστημα.

Ο λόγος που εκδόθηκε αυτή η ταξιδιωτική οδηγία είναι «η κορύφωση των μολύνσεων στην Κίνα και το επιβαρυμένο σύστημα υγείας» της χώρας, ανέφερε μέσω του Twitter το κέντρο ταχείας αντίδρασης του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Το Λουξεμβούργο με τη σειρά του «εναρμονίζεται με την απόφαση» της Γερμανίας και προτρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Κίνα, ανέφερε το Yπουργείο Εξωτερικών του Μεγάλου Δουκάτου αργά σήμερα το απόγευμα.

Την ίδια συμβουλή δίνει και το Βέλγιο: «Από τον Δεκέμβριο, η Κίνα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα μολύνσεων, λόγω του τερματισμού της πολιτικής της μηδενικής Covid. Λόγω του κινδύνου κορεσμού των νοσοκομείων και, ως εκ τούτου, του κινδύνου να μην μπορείτε να νοσηλευτείτε γρήγορα στην περίπτωση επείγοντος περιστατικού, συμβουλεύουμε προς το παρόν να μην ταξιδεύετε» εάν δεν υπάρχει ανάγκη, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του.

Στα μέσα της εβδομάδας η ΕΕ προέτρεψε τις χώρες μέλη της να ζητούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ για τον νέο κορωνοϊό πριν από την αναχώρησή τους αλλά και να διενεργούν «τυχαιοποιημένα τεστ» κατά την άφιξή των ανθρώπων αυτών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Για προληπτικούς λόγους πολλές χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία και άλλες) έχουν ήδη λάβει παρόμοια μέτρα.

Παρά την έκρηξη των κρουσμάτων, οι κινεζικές αρχές σκοπεύουν να βάλουν από αύριο τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα των ταξιδιωτών που φτάνουν στην Κίνα και να επιτρέψουν και πάλι στους Κινέζους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Το Πεκίνο καταδίκασε την απόφαση ορισμένων χωρών να επιβάλλουν υποχρεωτικά τεστ στους Κινέζους ταξιδιώτες και απείλησε ότι θα λάβει αντίστοιχα αντίμετρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγγέλλει από την πλευρά του τις αμφιλεγόμενες μεθόδους που χρησιμοποιεί το Πεκίνο για την καταμέτρηση των θυμάτων της Covid-19. Μολονότι τα κινεζικά νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς και τα κρεματόρια έχουν γεμίσει, οι αρχές επιβεβαιώνουν ελάχιστους θανάτους από το νέο κορωνοϊό.

Ελλάδα: «Από μέσα Φλεβάρη διπλασιασμός κρουσμάτων κορωνοϊού»

Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα θα έχουμε από τα μέσα Φεβρουαρίου μία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, περίπου διπλασιασμού τους μάλιστα σε σχέση με τώρα, εξέφρασε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, η αύξηση αυτή δεν θα είναι εκτός ορίων και θα είναι ελεγχόμενη:

«Στην Ελλάδα συνήθως από τα μέσα Μαρτίου και μετά ο καιρός αλλάζει, γίνεται πολύ πιο ζεστός. Βγαίνουμε πολύ έξω, άρα οι συνθήκες είναι πιο δυσοίωνες για τον κορωνοϊό και για όλες τις λοιμώξεις. Θα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων, περίπου διπλασιασμού τους αλλά όχι μια αύξηση η οποία θα είναι εκτός ορίων, όπως αυτή που ζήσαμε πριν από δύο χρόνια. Το ενθαρρυντικό είναι πως η ανοσία που βλέπουμε στον πληθυσμό είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε δει εργαστηριακά, δηλαδή η διαφυγή στην ανοσία που έχουν δείξει τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πολύ πιο μεγάλη στο εργαστήριο από αυτή που στην πραγματικότητα φαίνεται να υπάρχει στον πληθυσμό. Φαίνεται ότι η ανοσία είτε από προηγούμενη νόσηση είτε και κυρίως από εμβολιασμό, έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά.

Ο εμβολιασμός με την περίφημη τέταρτη δόση νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο, ειδικά ενόψει αυτής της αύξησης που περιμένουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες. Περιμένουμε να δούμε μια αύξηση της τάξης στο μάξιμουμ διπλασιασμού, δηλαδή αν είμαστε σε αυτή τη στιγμή στα περίπου 7.000 με 7.500 κρούσματα την ημέρα ως μέσο όρο να πάμε στις 16.000 κρούσματα, ο οποίος είναι μεγάλος αριθμός αλλά όχι εκτός λογικής. Δεν πάμε στις 30 – 35 χιλιάδες που είχαμε φτάσει πέρυσι τέτοια εποχή.

Είναι μια ελεγχόμενη αύξηση, η οποία πιστεύω ότι μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Φυσικά θα υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά όχι εκτός ελέγχου. Είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε μείνει ειδικά οι ΜΕΘ-Covid, άδειες για πολύ μεγάλο διάστημα. Που σημαίνει ότι η πίεση αυτή ναι μεν θα υπάρξει, αλλά δεν δημιουργήσει προβλήματα».

«Όχι σε γενικευμένη χρήση της μάσκας – Η κοινωνία πρέπει να είναι ελεύθερη»

Με τη σειρά του, ο Στέλιος Λουκίδης Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, είπε πως θα έχουμε ένα τρίμηνο με αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων, πως όλα πρέπει να μας ανησυχούν και ο κορωνοϊός και η γρίπη, αλλά δήλωσε την αντίθεσή του στη γενικευμένη χρήση μάσκας.

Είπε αρχικά:

«Διανύουμε περίοδο αυξημένου ποσοστού λοιμώξεων. Αυτό το γνωρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια, ότι μεταξύ 15 με 20 Δεκεμβρίου και κοντά στις 15 Μαρτίου θα έχουμε ένα τρίμηνο με αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων. Φυσικά, σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει και ο κορωνοϊός και σαφέστατα υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη ποσόστωση της γρίπης εξαιτίας ίσως αυτά τα δύο χρόνων, δύο και κάτι χρόνων, το οποίο περάσαμε χωρίς ανοσιακή απάντηση απέναντι στη γρίπη. Σίγουρα θα πιεστεί το σύστημα υγείας και σε πρωτοβάθμια φροντίδα αλλά και στην τριτοβάθμια, τα νοσοκομεία. Αυτό είναι σίγουρο. Το βλέπουμε και από τις εφημερίες μας. Οι εισαγωγές μας είναι διπλάσιες από πριν ένα μήνα και η προσελεύσεις είναι διπλάσιες από εκείνες πριν από ένα μήνα. Από την άλλη νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα και την εμπειρία πλέον και με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία έχουμε εισαγάγει να ξεπεράσουμε αυτό το αυτό το δύσκολο κομμάτι και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο όπως το κάναμε και στην περίοδο του κορωνοϊού που ήταν ο «μοναδικός παίκτης» αν θέλετε να το εκλαϊκεύσουμε την προηγούμενη περίοδο».

Για να προσθέσει αναφορικά με την αντιμετώπιση:

«Όλα πρέπει να μας ανησυχούν. Και ο κορωνοϊός και η γρίπη. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι για τον κορωνοϊό είναι η προσπάθεια έγκαιρης ταυτοποίησης και σαφέστατα η χορήγηση αντιικών φαρμάκων στους ανθρώπους που έχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πλησιάζουμε περίπου τις 100.000 αιτήσεις αντιικών φαρμάκων αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε ένα ποσοστό ανθρώπων στους οποίους έχουμε αναχαιτίσει την εξέλιξη σε σοβαρή μόλυνση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική προσέγγιση και το δεύτερο όσον αφορά τις άλλες ιώσεις είναι η χορήγηση του κατάλληλου φαρμάκου για τη γρίπη όταν ταυτοποιηθεί, που είναι η οσελταμιβίρη που την γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια και η προσπάθεια να μην κάνουμε κατάχρηση αντιβιοτικών. Αυτό είναι ένα μήνυμα για όλους τους γιατρούς και για μένα προσωπικά, ότι πρέπει τα αντιβιοτικά να δίνονται με φειδώ γιατί δημιουργούμε ένα περιβάλλον μετά το οποίο μπορεί να είναι ένα περιβάλλον που να οδηγεί σε περισσότερες αντοχές. Άρα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σ αυτό».

Σε ότι αφορά τις μάσκες, ο κ.Λουκίδης επεσήμανε:

«Οι άνθρωποι που οδηγούν αυτή τη στιγμή τη βαρύτητα της νόσου είναι οι άνθρωποι που είναι πάνω από τα 75 έτη και οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, ειδικά αυτοί που έχουν χαμηλή άμυνα. Αυτοί οι άνθρωποι όταν συγχρωτίζονται, βρίσκονται σε ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχει πολύς κόσμος, είναι καλό να προστατεύονται με τη μάσκα. Γιατί μην ξεχνάμε ότι ακόμα και η διεθνής ιατρική κοινότητα στις οδηγίες που έβγαλε για διάφορα χρόνια νοσήματα, έβαλε μέσα μια αυτοκριτική ότι ίσως τα προηγούμενα χρόνια δεν βάζαμε σε ενδημικές εξάρσεις λοιμώξεων τη μάσκα σαν μέσο προστασίας. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Πάντως όχι σε γενικευμένη χρήση, σε γενικευμένη χρήση. Η κοινωνία πρέπει να είναι ελεύθερη. Φάνηκε ότι είναι κάτι το οποίο ζητούσε αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και γι αυτό, πρέπει και εμείς σαν υγειονομικές δομές να προσπαθούμε να το υποστηρίξουμε και να το προασπίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ