Ακόμα μία περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα (Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη) πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο τη βελτίωση των εκλογικών ποσοστών της Ν.Δ., καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου καταγράφεται μεγαλύτερη πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος από αυτήν που παρατηρείται στην υπόλοιπη χώρα…
Από τον Πάνο Σώκο
Ηδη ο πρωθυπουργός τούς τελευταίους μήνες έχει περιοδεύσει σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Γιαννιτσά, Εδεσσα, και το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάει και στην Κοζάνη.
Οι αιτίες της δημοσκοπικής πτώσης των ποσοστών της Ν.Δ. στη βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται, σύμφωνα με βουλευτές της περιοχής αλλά και πολιτικούς παρατηρητές, στα εξής γεγονότα:
Στην πιστή εφαρμογή από την κυβέρνηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία είχε καταψηφίσει ως αντιπολίτευση και είχε καλλιεργήσει προσδοκίες ότι δεν θα την εφαρμόσει. Πολλοί Μακεδόνες που είχαν ταυτιστεί με τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών αισθάνονται προδομένοι και φέρονται αποφασισμένοι να τον αποδοκιμάσουν στις εκλογές.
Στην εκτίμηση ότι στη βόρεια Ελλάδα το φιλορωσικό στοιχείο είναι εντονότερο, με μεγάλο αριθμό πολιτών να εκφράζει δυσαρέσκεια για τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Και, φυσικά, στο μεγάλο κύμα της ακρίβειας που πλήττει όλους τους Έλληνες και δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους πολίτες της βόρειας Ελλάδας. Ειδικά σε μερικούς νομούς τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών μεγεθύνονται είτε από εργοστάσια που έκλεισαν και προκάλεσαν μεγάλα ποσοστά ανεργίας (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα) είτε από σημαντικά έργα που δεν προχώρησαν. Η Καστοριά επίσης έχει πληγεί από τη μείωση των εξαγωγών γούνας λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει μειωμένα ποσοστά σε σχέση με το 2019 και σε κάποιες περιοχές η πτώση είναι 10%-15%. Στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν ότι οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στη δυτική Μακεδονία και ακολουθεί η κεντρική Μακεδονία.
Στις προηγούμενες εκλογές η Ν.Δ. είχε καταφέρει να καταγράψει στους περισσότερους νομούς ποσοστά πάνω από 40%, όπως το Κιλκίς (42,35%), η Πέλλα (42,29%), η Β’ Θεσσαλονίκης (43,02%), η Πιερία (47,45%) και η Κοζάνη (39,39%). Σύμφωνα με παλιότερο ρεπορτάζ της «Εστίας», αλλού φθάνει και στο 20%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει στην εφημερίδα «Εστία» ο Μανώλης Κοττάκης, μυστικές δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη Ν.Δ. να χάνει έως και 20% της εκλογικής της δύναμης στον νομό Κοζάνης λόγω της στάσης της κυβέρνησης υπέρ της απολιγνιτοποίησης, στη Φλώρινα λόγω της ερημοποίησης των Πρεσπών και την αθέτησης της υπόσχεσής της, στην Καστοριά όπου πρόσφατα διοργανώθηκε μεγάλη διαδήλωση κατά της ακρίβειας, στο Κιλκίς, στην Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά και στη Θράκη.
Το γεγονός της μειωμένης επιρροής της Ν.Δ. στη βόρεια Ελλάδα ανησυχεί το κυβερνητικό επιτελείο για τρεις λόγους:
Πρώτον, είναι σημαντικό το ποσοστό που χάνει και μπορεί να της στερήσει, αν παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, ακόμα και δύο με τρεις μονάδες πανελλαδικά, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στην προσπάθεια που κάνει όχι μόνο να κερδίσει αλλά να πετύχει και αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Δεύτερον, γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ξεχνούν ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών έχασε σημαντικά ποσοστά στη βόρεια Ελλάδας και σε έναν μεγάλο βαθμό τα πλήρωσε με την απώλεια της εξουσίας.
Και, τρίτον, γιατί οι διαρροές τροφοδοτούν κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ. και κυρίως την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία, όπως λένε στην κυβέρνηση, αν αυξήσει τα ποσοστά της θα είναι μελλοντικά ένας υπολογίσιμος αντίπαλος εντός της δεξιάς πολυκατοικίας, εύκολο καταφύγιο και εναλλακτική λύση για κάθε δυσαρεστημένο νεοδημοκράτη. Στις εκλογές του 2019 τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης στη βόρεια Ελλάδα είχαν κυμανθεί πολύ πάνω από το πανελλαδικό της ποσοστό και σήμερα σε κάποιες περιοχές αγγίζουν ακόμη και διψήφιο ποσοστό.
Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η αρνητική απήχηση που θα έχει στους ψηφοφόρους της δεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ. και στο φιλοβασιλικό της κομμάτι της η απόφαση της κυβέρνησης ο Κωνσταντίνος να κηδευθεί ως ιδιώτης και όχι με τιμές αρχηγού κράτους.
Μέσα σε όλα αυτά τα ανησυχητικά υπάρχει όμως κι ένα στοιχείο που το κρίνουν ως θετικό κι αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι τις (δημοσκοπικές για την ώρα) απώλειες δεν τις καρπώνεται ο μεγάλος τους αντίπαλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, που αυξάνει μεν αλλά οριακά τα ποσοστά του. Ομως βουλευτές της Ν.Δ. λένε πως επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 έπεσε πολύ χαμηλά στη βόρεια Ελλάδα, τώρα ό,τι παραπάνω πιάσει θα είναι θετικό για το κόμμα αυτό.
Δυσαρεστημένοι και οι νέοι ψηφοφόροι ηλικίας 18-35 ετών
Ομως η κυβέρνηση δεν έχει μόνο στη βόρεια Ελλάδα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά. Εχει και στους νέους ψηφοφόρους ηλικίας 18-35 ετών, με όλες τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν αυξημένη δυσφορία έναντι της κυβέρνησης, κυρίως λόγω της αυξημένης ανεργίας.
Το γεγονός γίνεται ακόμα πιο έντονο, καθώς στις ερχόμενες εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 420.000 ψηφοφόροι ηλικίας 17-20 ετών με τη Νέα Δημοκρατία ως πρώτη υποψήφια να εισπράξει την οργή τους για τα προβλήματα στην εκπαίδευση, για το οικονομικό και επαγγελματικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν. Η εκλογική απήχηση της Νέας Δημοκρατίας στους νέους κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ακόμη και στις καλές της περιόδους.
Στις εκλογές του 2019 το ποσοστό της παράταξης στους ψηφοφόρους ηλικίας 18-35 ετών ήταν στο 30%, ενώ ο δεύτερος ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 38%! Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις τελευταίες έρευνες η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ακόμα χαμηλότερη και υποχωρεί. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε το πρόγραμμα στέγασης, που θα δίνει τη δυνατότητα σε νέα ζευγάρια 18-39 ετών να αποκτούν σπίτι με ευνοϊκούς όρους.