Άγριο στρίμωγμα του υπουργού Δικαιοσύνης από τον Χρήστο Ράμμο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη γωνία στριμώχνει τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για το απόρρητο των επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, ο οποίος με έγγραφο του ζητά να ενημερωθεί για τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος της κυβέρνησης για την διαχείριση αιτημάτων πολιτών που ζητούν να μάθουν αν παρακολουθούνται.

Το έγγραφο στάλθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης, που είναι άλλωστε και ο συντάκτης του νόμου, ενώ κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη που υπογράφει το νομοθέτημα.

Στο έγγραφο Ράμμου αναφέρονται λεπτομερώς οι διατάξεις του νόμου της κυβέρνησης που ψηφίστηκε πριν τις γιορτές και σύμφωνα με τις οποίες πλέον η αρμοδιότητα διαχείρισης των αιτημάτων πολιτών για παρακολουθήσεις ανήκει, όχι στην ΑΔΑΕ, αλλά σε Τριμελές Όργανο, αποτελούμενο από τους εισαγγελείς που υπηρετούν στην ΕΥΠ και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ ως απλό μέλος.

Ο Χρήστος Ράμμος ζητά ενημέρωση προκειμένου, όπως αναφέρει, να γνωρίζει την ακριβή διαδικασία για να υποβάλλει τα αιτήματα που τυχόν υποβληθούν, καθώς πλέον η Αρχή στην οποία ο ίδιος προΐσταται, δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα.

Δηλαδή ποιο όργανο, ποια πρωτόκολλα θα ακολουθούνται στο εξής για αιτήματα των πολιτών, που επιθυμούν να πληροφορηθούν, αν παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Άλλωστε στον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης «πάτησε» και η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, που έκρινε ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα διαχείρισης αιτημάτων των πολιτών για ενημέρωση περί παρακολούθησης τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Το έγγραφο του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής αναφέρει: «Δεδομένου ότι από την ως άνω διατύπωση του νόμου δεν προβλέπονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες εφαρμογής στην πράξη της διαδικασίας διαβίβασης εκ μέρους της Α.Δ.Α.Ε. του αιτήματος του θιγόμενου, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν θα υπάρχει κάποια ειδική γραμματεία στις ως άνω υπηρεσίες (Ε.Υ.Π. και Δ.Α.Ε.Ε.Β.) η οποία θα είναι αρμόδια να λαμβάνει το σχετικό αίτημα που θα διαβιβάζεται σε αυτήν από την Α.Δ.Α.Ε. Επίσης, θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε εν γένει όλες τις διαδικαστικές λεπτομέρειες που θα είναι απαραίτητες για την έναρξη εφαρμογής και την υλοποίηση της ως άνω διαδικασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ