Κασιμάτη – Σπίρτζης – Καλαματιανός διαψεύδουν στη Βουλή τις απατηλές εξαγγελίες Μητσοτάκη για τη μετεγκατάσταση των Φυλακών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Βουλή διαψεύδει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. τις νέες εξαγγελίες Μητσοτάκη από τον Κορυδαλλό για τη δήθεν μετεγκατάσταση των Φυλακών «τη δεύτερη τετραετία» με πρωτοβουλία που πήρε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Βουλευτής Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη, χαρακτηρίζοντάς τες ως απατηλές κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και υποβάλλοντας μαζί με τους τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη και Διονύση Καλαματιανό, Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίον καλούν από κοινού να καταθέσει εντός ενός (1) μηνός, σύμφωνα δηλαδή με την προθεσμία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, τα εξής:

1) Έγκριση ή έστω και προέγκριση της χωροθέτησης νέου Καταστήματος Κράτησης για την απομάκρυνση του υπάρχοντος από τον Κορυδαλλό.

2) Έγγραφα ανάθεσης των απαιτούμενων μελετών και το σύνολο ή μέρος των απαιτούμενων μελετών που έχουν τυχόν ολοκληρωθεί (ενδεικτικά: ΜΠΕ, γεωλογική μελέτη, κτιριακή μελέτη, οικοδομική άδεια κ.ο.κ.) για τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον «χώρο που έχει βρεθεί».

3) Έγγραφα ενεργειών σχετικά με τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» που ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του.

Όπως αναφέρουν οι τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίνα Κασιμάτη, Χρήστος Σπίρτζης και Διονύσης Καλαματιανός «κατά την επίσκεψή του στον Κορυδαλλό ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε για πολλοστή φορά τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού από την κυβέρνησή του, τώρα όμως για “τη δεύτερη τετραετία”. Παρά το γεγονός, ότι η μετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού είχε εξαγγελθεί στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ. το 2019 από τον ίδιο, καθώς και πολλές φορές στη συνέχεια από κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέχρι σήμερα όχι απλώς δεν έχει υλοποιηθεί, αλλά και καμία πρόοδος δεν γνωρίζουμε να έχει υπάρξει για την τελεσφόρηση του σύνθετου αυτού εγχειρήματος».

Η Νίνα Κασιμάτη επισημαίνει πως ενόψει των επικείμενων εκλογών ο Πρωθυπουργός εκμεταλλεύεται αναίσχυντα τον διακαή πόθο των κατοίκων του Κορυδαλλού για την απομάκρυνση των φυλακών από την πόλη και αντί να απολογείται για την αβέλτερη στάση της κυβέρνησής του και τη μη τήρηση των προσωπικών επίσημων δεσμεύσεών του, εργαλειοποιεί το ζήτημα ως νέα προεκλογική εξαγγελία «της δεύτερης τετραετίας» εμπαίζοντας θρασύτατα τους πολίτες της Β’ Πειραιά για να αλιεύσει την ψήφο τους. Ωστόσο, όπως σημειώνει, με την με αρ. πρωτ. 447/19-01-2021 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων η ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε ζητήσει να κατατεθούν στη Βουλή η σχετική τεκμηριωμένη πρόταση και το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής για την επιλογή κατάλληλου χώρου για την κατασκευή Καταστήματος Κράτησης, στο οποίο θα μεταφερόταν το υφιστάμενο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού. Τίποτα δεν κατατέθηκε ποτέ από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για “στρατιωτικό απόρρητο”! Στη νέα του εξαγγελία από τον Κορυδαλλό χθες ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «έχει βρεθεί χώρος» για τη μετεγκατάσταση των Φυλακών, καθώς και αναφέρθηκε σε επιλεγόμενα «χρηματοδοτικά εργαλεία», ορίζοντας νέο αφηρημένο και προδήλως ψευδές και εξαπατητικό για τους πολίτες του Κορυδαλλού και της Β’ Πειραιά χρονοδιάγραμμα «τη δεύτερη τετραετία».

Κατόπιν τούτου Κασιμάτη, Σπίρτζης και Καλαματιανός τον προκαλούν να προσκομίσει στη Βουλή τα έγγραφα που θα αποδεικνύουν, ή όχι, του λόγου του το αληθές, που μέχρι τώρα διαψεύδεται περίτρανα από την πραγματικότητα.

Ακολουθεί το κείμενο της ΑΚΕ

Κορυδαλλός, 18 Ιανουαρίου 2023
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (Άρθρο 133 ΚτΒ)
Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: Απατηλές εξαγγελίες Μητσοτάκη για τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης (Φυλακών) Κορυδαλλού κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση
Κατά τη σημερινή του επίσκεψη στον Κορυδαλλό ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε για πολλοστή φορά τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης (Φυλακών) Κορυδαλλού από την κυβέρνησή του. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Θυμάστε ότι είχα δεσμευτεί στις προγραμματικές μου δηλώσεις ότι το έργο αυτό θα γίνει πράξη. Η αλήθεια είναι ότι μας κούρασε, μας παίδεψε, είμαι όμως πια απολύτως βέβαιος ότι θα υλοποιήσουμε, τη δεύτερη τετραετία, αυτή τη δέσμευσή μας. Χώρος έχει βρεθεί, χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, οι φυλακές θα φύγουν από τον Κορυδαλλό και θα συζητήσουμε μαζί με την τοπική κοινωνία το τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό τον πολύ σημαντικό χώρο, ο οποίος θα αποδεσμεύεται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, προς όφελος της τοπικής οικονομίας».
Παρά το γεγονός λοιπόν, ότι η μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού είχε εξαγγελθεί στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ. το 2019, καθώς και από κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη συνέχεια, μέχρι σήμερα όχι απλώς δεν έχει υλοποιηθεί, αλλά και καμία πρόοδος δεν γνωρίζουμε να έχει υπάρξει για την τελεσφόρηση του σύνθετου αυτού εγχειρήματος.
Τώρα, ενόψει των επικείμενων εκλογών ο Πρωθυπουργός εκμεταλλεύεται αναίσχυντα τον διακαή πόθο των κατοίκων του Κορυδαλλού για την απομάκρυνση των

φυλακών από την πόλη και αντί να απολογείται για την αβέλτερη στάση της κυβέρνησής του και τη μη τήρηση των δεσμεύσεών του, εργαλειοποιεί το ζήτημα ως νέα προεκλογική εξαγγελία για «τη δεύτερη τετραετία» εμπαίζοντας συνολικά τους πολίτες της Β’ Πειραιά.
Με την με αρ. πρωτ. 447/19-01-2021 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφου σας είχαμε ζητήσει να καταθέσετε στη Βουλή το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής για την επιλογή κατάλληλου χώρου για την κατασκευή Καταστήματος Κράτησης, στο οποίο θα μεταφερθεί το υφιστάμενο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, καθώς και την υποβολή σχετικής τεκμηριωμένης πρότασης. Δεν κατατέθηκαν ποτέ από την Κυβέρνηση, ως ωφείλατε να πράξετε εντός ενός (1) μηνός σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για “στρατιωτικό απόρρητο”!!!
Στη σημερινή του νέα εξαγγελία από τον Κορυδαλλό ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι έχει βρεθεί χώρος για τη μετεγκατάσταση των Φυλακών, καθώς και αναφέρθηκε σε επιλεγόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, ορίζοντας νέο αφηρημένο και προδήλως ψευδές και εξαπατητικό για τους πολίτες του Κορυδαλλού και της Β’ Πειραιά χρονοδιάγραμμα «τη δεύτερη τετραετία».
Κατόπιν τούτου
Καλείται ο αρμόδιος Υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής:
1) Την έγκριση ή έστω και προέγκριση της χωροθέτησης νέου Καταστήματος Κράτησης για την απομάκρυνση του υπάρχοντος από τον Κορυδαλλό.
2) Τα έγγραφα ανάθεσης των απαιτούμενων μελετών και το σύνολο ή μέρος των απαιτούμενων μελετών που έχουν τυχόν ολοκληρωθεί (ενδεικτικά: ΜΠΕ, γεωλογική μελέτη, κτιριακή μελέτη, οικοδομική άδειακ.ο.κ.) για τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού στον «χώρο που έχει βρεθεί».
3) Έγγραφα ενεργειών σχετικά με τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» που ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη σημερινή δήλωσή του.

Οι αιτούντες Βουλευτές

Νίνα Κασιμάτη Χρήστος Σπίρτζης Διονύσης Καλαματιανός

ΔΗΜΟΦΙΛΗ