Απόφαση κόλαφος της βελγικής δικαιοσύνης για την Ευα Καϊλη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το βελγικό δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει τον εγκλεισμό της Εύας Καϊλή στις φυλακές του Βελγίου, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής ακρόασής της, στο πλαίσιο των ερευνών για ενδεχόμενη εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatargate.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου, μετά την απολογία της ενώπιον των δικαστών αποφασίστηκε η πρώην ευρωβουλευτής να παραμείνει υπό κράτηση για ακόμη 30 ημέρες, ενώ έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση για την απόφαση αυτή εντός 24 ωρών.

Στη σχετική απόφαση του δικαστηρίου αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας σχετικά με φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η E.K. εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον του προδικαστικού τμήματος του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.

Στη διάταξή του σήμερα το πρωί, το προδικαστικό τμήμα επιβεβαίωσε την προφυλάκιση της E.K.

Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.

Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν προς το παρόν περαιτέρω πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων τύπου.»

Risopoulos Dimitrakopoulos dikigoroi evas kaili
Οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή, Ανδρέας Ριζόπουλος (αριστερά) και Μιχάλης Δημητρακόπουλος έξω από τα δικαστήρια των Βρυξελλών

Η Εύα Καϊλή φέρεται να ακολούθησε την ίδια υπερασπιστική γραμμή με αυτή στις προηγούμενες απολογίες της, δηλαδή αυτή της αθωότητάς της. Φέρεται να υποστήριξε ότι δε γνώριζε τίποτα για τη βαλίτσα και τα χρήματα και ότι δεν έχει καμία σχέση με το κύκλωμα διαφθοράς.

Ωστόσο, αυτό που αποτελεί νέο δεδομένο στην υπόθεση και ενδεχομένως επηρεάσει την απόφαση για την Εύα Καϊλή είναι η απόφαση του φερομένου ως εγκεφάλου στην υπόθεση Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι, να υπογράψει μνημόνιο με τις βελγικές Αρχές, δίνοντας ονόματα και διευθύνσεις των εμπλεκόμενων, με αντάλλαγμα ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση για τον ίδιο.

Ο πρώην ευρωβουλευτής φέρεται να έχει ήδη ομολογήσει τον χρηματισμό του Βέλγου ευρωβουλευτή Ταραμπέλα με 140.000 ευρώ, ενώ συνελήφθη σήμερα και η λογίστρια του Παντσέρι, καθώς «ξέπλενε» ποσά που έφταναν από Κατάρ και Μαρόκο.

Νωρίτερα, μετά το πέρας της απολογία της, οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος, κατήγγειλαν βασανιστήρια και μεσαιωνικές συνθήκες κράτησής της. Συγκεκριμένα, οι δύο δικηγόροι δήλωσαν για την πελάτισσά τους ότι έμεινε στην απομόνωση για έξι ώρες, χωρίς να έχει τη δυνατότητα ούτε να ζεσταθεί, ούτε να περιποιηθεί τον εαυτό της, καταγγέλλοντας παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ