«Το εβραϊκό λόμπι υποστηρίζει τα αντιτουρκικά επιχειρήματα του ελληνικού λόμπι», τούρκικο δημοσίευμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία συνεχίζει να δημιουργεί αντιπαραθέσεις εντός της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Τουρκία ζήτησε 40 F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ το 2021. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβίβασε την απόφασή του για την πώληση των F-16 στην Τουρκία στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν ζήτησε την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση των F-16, γράφουν τα τουρκικά media.

Αμέσως μετά την είδηση αυτή, όπως σημειώνεται, έγινε αμέσως ένσταση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος ασκούσε πιέσεις ώστε η Γερουσία των ΗΠΑ να δώσει στην Τουρκία μια «απορριπτική» απάντηση.

Στη δήλωσή του, ο Μενέντεζ επανέλαβε ότι ήταν κατά της πώλησης λόγω «τη θέση της κυβέρνησης Ερντογάν που παραβλέπει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες και την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας» και είπε: «Δεν θα εγκρίνω αυτήν την πώληση έως ότου ο Ερντογάν τελειώσει τις απειλές του και αρχίζει να λειτουργεί σαν αξιόπιστος σύμμαχος».

Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι το αίτημα της Τουρκίας για F-16 είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια των ΗΠΑ και είπε «για τη συνεργασία μας και τα κοινά στρατηγικά μας συμφέροντα. Περιμένουμε να εγκριθεί ανάλογα».

 

Το εβραϊκό λόμπι υποστηρίζει τους Έλληνες

 

1
Jewish Insider


Ο ιστότοπος Jewish Insider, που αναφέρει ειδήσεις από την εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ, ανέφερε ότι οι φωνές κατά της πώλησης F-16 στην Τουρκία στο Κογκρέσο γίνονται όλο και πιο δυνατές.

Σημειώθηκε ότι ορισμένα Δημοκρατικά και Ρεπουμπλικανικά στελέχη από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή, μια από τις ομάδες λόμπι με επιρροή, υποστήριξαν την αντιτουρκική αντιπολίτευση του Μενέντεζ, Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

 

«Η Τουρκία είναι αναξιόπιστη σύμμαχος»

 

Σύμφωνα με πηγές, ονόματα προσκείμενα στο εβραϊκό λόμπι υποστήριξαν και τα αντιτουρκικά επιχειρήματα του ελληνικού λόμπι στο Κογκρέσο.

 Μεταξύ των μελών του Κογκρέσου που αντιτίθενται στην πώληση F-16 στην Τουρκία είναι οι Δημοκρατικοί Josh Gottheimer, Brad Sherman, Grace Meng και Jan Schakowsky και οι Ρεπουμπλικάνοι Chris Smith, Brian Fitzpatrick και Nicole Malliotakis.

Μιλώντας στο Jewish Insider, Εβραίος εκπρόσωπος στις ΗΠΑ δήλωσε ότι παρά την απόφαση της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ, η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες στην εβραϊκή κοινότητα λόγω των συζητήσεων που προκάλεσε στο ΝΑΤΟ, της αντίθεσής της στην Ελλάδα και των αντιδημοκρατικών πρακτικών της. 

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, σχολίασε ότι η Τουρκία είναι «αναξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», σημειώνοντας ότι θα ήθελαν να δουν κάποιες αλλαγές στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης πριν δώσουν το πράσινο φως για στρατιωτική υποστήριξη στην Τουρκία.

Για την πώληση των F-16 στην Τουρκία απαιτείται η έγκριση και των δύο βουλών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η πιθανότητα πώλησης F-16 στην Τουρκία ήταν χαμηλή λόγω της αντίρρησης του ηγέτη της Γερουσίας Μενέντεζ.

Σύμφωνα με πηγές, το Κογκρέσο πιθανότατα δεν θα εγκρίνει την πώληση των F-16 όσο συνεχίζονται οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Αναφέρεται ότι η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί μετά τις εκλογές στην Τουρκία, όπως σημειώνεται.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ