Ύποπτο το μπλακάουτ στην Διαύγεια: Θέλουν να σβήσουν ίχνη;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτός λειτουργίας είναι πλέον η «Δι@ύγεια», το πρόγραμμα που αποτελεί το βασικό εργαλείο ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας και εντοπισμού της διαφθοράς. Τα προβλήματα στην είσοδο και λειτουργία του προγράμματος έχουν αρχίσει εδώ και τουλάχιστον δέκα ημέρες, στη διάρκεια των οποίων για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στις πράξεις της διοίκησης, ή η πρόσβαση ήταν δυνατή μόνο εάν κάποιος γνώριζε τον αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης, εάν δηλαδή ήξερε ποιο συγκεκριμένο έγγραφο αναζητεί.

Αυτό, φυσικά, σημαίνει πρακτικά ότι οι δημοσιογράφοι, για παράδειγμα, όλες αυτές τις ημέρες δεν μπορούσαν να περιηγηθούν ελεύθερα για να ανακαλύψουν πιθανές, περίεργες πράξεις. Τελικά το πρόβλημα κορυφώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, αφού πλέον σταμάτησε να εμφανίζεται ακόμη και η αρχική σελίδα του προγράμματος. Χθες όποιος επιχειρούσε να περιηγηθεί στη «Δι@ύγεια» βρισκόταν αντιμέτωπος με την ένδειξη «403 Forbidden» σε λευκό φόντο. Δηλαδή, με ένα απόλυτο απαγορευτικό.

Οπως αναφέρεται στην ίδια τη διακήρυξη του προγράμματος «Δι@ύγεια», στόχος του είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στην κρατική δράση με τη δημοσίευση στο διαδίκτυο, σε έναν κεντρικό ιστότοπο, αποφάσεων των κυβερνητικών οργάνων και της διοίκησης. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως από αυτό έχουν αντληθεί πολλά από τα πρόσφατα στοιχεία διαπλοκής, που οδήγησαν σε διαγραφή ενός βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και σε παραίτηση ενός ακόμη (Ανδρέας Πάτσης και Θέμης Χειμάρας, αντίστοιχα) για υποθέσεις αναθέσεων προμηθειών του Δημοσίου.

Τα ερωτήματα εύλογα και πολλά: Γιατί είναι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δυσλειτουργικός ο εν λόγω ιστότοπος και μάλιστα για πρώτη φορά; Τι συμβαίνει και δεν μπορεί να επιδιορθωθεί το πρόβλημα; Είναι τεχνικό και μόνο; Για πόσο καιρό ακόμα θα… σέρνεται αυτή η κατάσταση; Δεν θα έπρεπε να υπάρξει κάποια ενημέρωση; Αλήθεια, η κρατική διοίκηση (υπουργεία, δημόσιοι οργανισμοί) μπορεί να ανεβάζει πράξεις αυτό το διάστημα, ή θα υπάρξουν χρονολογικά κενά στις αναρτήσεις;

Αναμένουμε απαντήσεις…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ