“Παράθυρο” Μενέντεζ για πώληση αεροσκαφών στην Aγκυρα αν και ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως δεν είμαστε κοντά σε ένα τέτοιο σημείο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη λύση που θα υιοθετήσουν οι ΗΠΑ ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις του Κογκρέσου και συγκεκριμένα του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σκιαγράφησε ο ίδιος ο γερουσιαστής σε συνέντευξή του στο Mega.

Ναι μεν είπε ότι όπως έχουν αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν θα ψηφίσει την πώληση των αεροσκαφών, αλλά αφήνει για πρώτη φορά ένα παράθυρο ανοικτό: «Iσως η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποιήσει τη δική μου στάση για την πώληση ως έναν μοχλό πίεσης για να κάνει την Τουρκία να συμπεριφερθεί διαφορετικά και, αν συμβεί αυτό, ας είναι, θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη. Αλλά αυτή τη στιγμή σκοπεύω να εξακολουθήσω να κάνω αυτό που έχω πει πως θα κάνω, δηλαδή να μην εγκρίνω την πώληση».

Στην ερώτηση αν η Τουρκία σταματήσει τις απειλές προς την Ελλάδα μόνο μέχρι να αγοράσει τα F-16 και πώς θα μπορούσε η αμερικανική πλευρά να διασφαλίσει ότι θα τηρήσει η Αγκυρα τις υποσχέσεις της, ο κ. Μενέντεζ απάντησε: «Ναι, φυσικά, δεν είναι μόνο λόγια, θα απαιτούνται και πράξεις και πρέπει να σκεφτούμε ποιοι είναι οι όροι που θα εφαρμόζονταν και οι πράξεις που θα απαιτούνταν από πλευράς της Τουρκίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η τουρκική κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της σε μια τέτοια πώληση». Πάντως, ξεκαθάρισε πως «δεν είμαστε κοντά σε ένα τέτοιο σημείο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ