Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Εθνικό έγκλημα το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ: Ολόκληρη η Ευρώπη εισάγει νικέλιο από την Ρωσία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εμπορικός αντίκτυπος των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι τεράστιος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat. Από τα στοιχεία όμως προκύπτει το τεράστιο έγκλημα που διέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ. Αυτό διότι το μόνο αγαθό από τη Ρωσία που παρουσιάζει αύξηση στις εισαγωγές της ΕΕ, είναι το νικέλιο!

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία έχουν πέσει κάτω από τα προ του πολέμου στην Ουκρανία, επίπεδα. Το ποσοστό της Ρωσίας στο σύνολο των ευρωπαϊκών εισαγωγών μειώθηκε στο μισό -από 6,4% σε 3,8% μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου. Το ίδιο ισχύει και για τις εξαγωγές. Το μερίδιο της Ρωσίας μειώθηκε από 2,3% σε 1,1% την ίδια περίοδο.

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία μειώθηκε στο μισό σε 8,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, από το ανώτατο όριο των 19,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, τον μήνα μετά τη ρωσική εισβολή, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου είχαν εκτοξευθεί στα ύψη. Τον Νοέμβριο οι εξαγωγές ανήλθαν σε 5,4 δισ. ευρώ έναντι 13,5 δισ. ευρώ , των εισαγωγών.

Οι γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν πέρυσι σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2003: Κατέρρευσαν κατά 45% σε ετήσια βάση στα 14,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Γερμανικής Επιτροπής Οικονομικών Σχέσεων με την Ανατολική Ευρώπη.

Αύξηση στις αγορές Νικελίου

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές εισαγωγές από τη ρωσική πλευρά, μόνο οι εισαγωγές νικελίου σημειώνουν άνοδο.

Το νικέλιο είναι βασικό συστατικό για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δύσκολα μπορεί να κάνει χωρίς τη Ρωσία, καθώς έχει δει τις προμήθειες της από την  Ινδονησία να εξαντλούνται. Η Ρωσία είναι στους τρεις κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο , μαζί με τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία .

Οι εισαγωγές νικελίου που δεν υπόκεινται σε ειδική απαγόρευση υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Μαρτίου 2022. Συνεπώς, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές νικελίου στην ΕΕ παρέμεινε σχεδόν σταθερό μεταξύ του 2021 και του τρίτου τριμήνου του 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ