Η Φινλανδία ξαναρχίζει τις εξαγωγές στρατιωτικών προϊόντων στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας εξέδωσε την πρώτη εμπορική άδεια εξαγωγής στρατιωτικών υλικών στην Τουρκία από το 2019.

Αυτή ήταν μία από τις βασικές απαιτήσεις που παρουσίασε η Άγκυρα για την έγκριση της αίτησης του Ελσίνκι σε ένταξη στο ΝΑΤΟ.

1


Η Riikka Pitkanen, ειδική σύμβουλος σε αυτό το υπουργείο, είπε στο Afp ότι η άδεια εξαγωγής επικεντρώνεται στον χάλυβα, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χαλύβδινη ασπίδα σε οχήματα μάχης.

Η Φινλανδία είχε αναστείλει νέες άδειες για στρατιωτικές εξαγωγές στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2019, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Άγκυρας στη Συρία.

«Από τον Οκτώβριο του 2019, δεν έχουν εκδοθεί εμπορικές άδειες εξαγωγής προς την Τουρκία», είπε η Pitkanen.

Η επανέναρξη των στρατιωτικών αδειών εξαγωγής ήταν ένας από τους όρους που επέβαλε η Άγκυρα για να δώσει το πράσινο φως στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι σουηδικές αρχές ήραν την απαγόρευση των εξαγωγών στρατιωτικών στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η Άγκυρα ανέβαλε την Τρίτη τις ενταξιακές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τη Στοκχόλμη μετά από πολλές διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας όπου κάηκε το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων.

RFE

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ