Πλημμύρες, αδιάβατοι δρόμοι και ζημιές στον Δ. Ευρώτα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαρώνει μία εκτεταμένη γεωγραφική ζώνη του Δήμου Ευρώτα -από Γεράκι ως Έλος- η κακοκαιρία που επικρατεί τις τελευταίες ώρες. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα και ζημιές, που για την ώρα δεν μπορούν να εκτιμηθούν. Η υπερχείλιση ρεμάτων και παραποτάμων του Ευρώτα έχει κάνει απροσπέλαστα χωράφια, σπίτια κι επιχειρήσεις, κυρίως στο τρίγωνο μεταξύ Σκάλας, Έλους και Λεήμονα, όπου εκτεταμένες εκτάσεις είναι καλυμμένες από αρκετά κυβικά μέτρα λασπόνερων.

Που έχει διακοπεί η κυκλοφορία
Διακοπή της κυκλοφορίας καταγράφεται στο τμήμα της Εθνικής οδού από Σκάλα ως Βλαχιώτη, λόγω υπερχείλισης ρεμάτων όπως ο «Βορβάς» και το «Μαγιόρεμα», που διασχίζουν κάθετα την ΕΟ, ενώ αδιάβατοι είναι δρόμοι και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στην περιοχή Γερακίου, στη Ζαραφώνα, στο τμήμα Βρονταμά-Σκάλας (στις θέσεις Μεσονησια και Βρωμοπήγαδο), στο ύψος της Στεφανιάς κ.α.. Νωρίτερα, προβλήματα στην κυκλοφορία υπήρξαν στην περιοχή του Γερακίου με προσωρινη ακινητοποίηση οχημάτων, χωρίς ωστόσο να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, στο τμήμα μεταξύ Γερακίου-Μυρτιάς, στο τμήμα Σκάλας-Κροκεών, αλλά και στην παραλιακή οδό Σκάλας-Γυθείου, λόγω καθόδου φερτών υλικών. Χάρη σε άμεση επέμβαση των εργαζομένων και μηχανημάτων της Περιφέρειας και του Δ. Ευρώτα, η κατάσταση εξομαλύνθηκε σε σημαντικό βαθμό, χωρίς ωστόσ να εκλείπουν ακόμα οι δυσκολίες στη διέλευση των οχημάτων.

Συσκέψεις συντονιστικών οργάνων
Την ίδια ώρα, σύσκεψη του τοπικού συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δ. Ευρώτα έχει συγκληθεί μετά από απόφαση του δημάρχου Δήμου Βέρδου για την καταγραφή και σχεδιασμό αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης που έχει ανακύψει λόγω της κακοκαιρίας. Σε αυτή συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Αρχιπύραρχος Δημήτριος Γεωργανάς, ο διοικητής της ΠΥ Γυθείου, Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Γραφάκος και ο υποδιοικητής της υπηρεσίας, Υποπυραγός Ευγένιος Γεωργιάκος.

Θα ακολουθήσει σε λίγη ώρα ανάλογη σύσκεψη και του αντίστοιχου οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Λακωνίας, στην οποία θα μετάσχει και ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Βερούτης.

Εκτός από τα τεχνικά συνεργεία, στη μάχη ρίχνεται και η ΕΟΔ Λακωνίας, καθώς κλιμάκιο διασωστών ορμητικών νερών της ομάδας μετέβησαν με δύο οχήματα στην πληγείσα πειροχή, προκειμένου να υποστηρίξουν τις κρατικές υπηρεσίες στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που εξελίσσονται.

Αραχωβίτης: «Προσοχή κι εγρήγορση»
Ο «ΛΤ» ήρθε σε επικοινωνία και με τον βουλευτή Λακωνίας, Σταύρο Αραχωβίτη, ο οποίος έχει μεταβεί στην πληγείσα περιοχή και πραγματοποιεί αυτοψία σε περιοχές που δοκιμάζονται. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρειάζεται εγρήγορση και συντονισμένες προσπάθειες», ανέφερε ο κ. Αραχωβίτης, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους που διαμένουν και μετακινούνται στον Δ. Ευρώτα. Μάλιστα, μετά από επικοινωνία με την ΕΜΥ, ο βουλευτής γνωστοποίησε ότι αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας στην περιοχή, γι’ αυτό χρειάζεται επιφυλακή από τις αρμόδιες Αρχές.

Ο βουλευτής έθιξε και το θέμα της βοήθειας που προσφέρουν με κάθε μέσο πολίτες της περιοχής: «Είναι μεγάλη και συγκινητική η κινητοποίηση και συμμετοχή των εθελοντών, που επικουρούν τους αρμόδιους φορείς. Ελπίζουμε τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν άμεσα».

lakonikos.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ