Χάρης Καστανιδης: Πανω από την αίθουσα πλανάται μια λέξη – Τσιπα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλωντας στη βουλη ο Χαρης Καστανίδης μεταξύ άλλων τονισε:

Θα ήταν μεγαλειώδης πράξη, αν ο πρωθυπουργός έλεγε έκανα λάθος, μου ξέφυγαν πράγματα και ζητώ συγνώμη από τον ελληνικό λαό, δεν θα επαναληφθεί και εγώ ο ίδιος μαζί με όλη την αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα, θα κάνω ότι μπορώ να διορθώσω τα πράγματα. Θα ήταν μεγαλειώδης ηθική και πολιτική πράξη.

Πάνω από την αίθουσα πλανάται μια λέξη. Τσίπα. Και πλανάται γιατί λείπει από την αίθουσα, το δημόσιο διάλογο, και από την ευθύνη της κυβέρνησης.

https://twitter.com/marka2_/status/1618367835012739072?s=61&t=2nu1DbNTJb2j23uh-hraFw

Όταν ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ζήτησε να ενημερώσει την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας , με πρόταση που απευθυνόταν και στον πρόεδρο της βουλή, η απάντηση του προέδρου του Κοινοβουλίου ήταν, ουδείς προσέρχεται αυτόκλητος για να την ενημερώσει.

Και την επόμενη μέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφραζε το παράπονο γιατί δεν ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ τον πρωθυπουργό. Ερωτώ. Στη περίπτωση του πρωθυπουργού θα προσερχόταν, κατά τη δήλωση του προέδρου της βουλής, αυτόκλητος να τον ενημερώσει;

Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής ενημέρωσε με ενιαία επιστολή, όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Αν κανείς θεωρείται αυτόκλητος την ώρα που το ελέγχον όργανο είναι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Ανεξάρτητης Αρχής, τότε δεν μπορεί να προσέρχεται αυτόκλητος και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.

Ειδάλλως, ισχύει ο κανόνας ότι υποχρεούται να λογοδοτήσει στην Επιτροπή Θεσμών και υποχρεούται επίσης να ενημερώνει χωρίς προηγούμενη πρόσκληση, τους αρχηγούς κομμάτων, τον πρόεδρο της βουλής, τον υπουργό Δικαιοσύνης όπως ορίζει το άρθρο του κανονισμού.

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, δέχθηκε σκληρές επιθέσεις, αυτές τις μέρες από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οφείλω και πρέπει να αποκαταστήσω ορισμένα πράγματα.

Κατανοώ την αμάθεια απεχθάνομαι την ημιμάθεια. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ όπως και όλη η ΑΔΑΕ, από τον ιδρυτικό νόμο 3115 του 2013 μπορεί αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν γενικής καταγγελίας να επεμβαίνει σε οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό πάροχο τηλεφωνικών επικοινωνιών και να ελέγχει αρχεία, εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, όταν δεν πρόκειται για θέματα εθνικής ασφαλείας. Παρίσταται ο ίδιος ο πρόεδρος της Αρχής.

Συνεπώς, ουδείς μπορεί να θέσει το ερώτημα γιατί η ΑΔΑΕ έκανε επέμβαση στους παρόχους, ξεσκονίζοντας αρχεία, εγκαταστάσεις, εξοπλισμούς για να βρει την αλήθεια. Είναι η υποχρέωση της από το σύνταγμα.

Η ΑΔΑΕ είπαν δεν εγνώριζε στην Ολομέλεια της την επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της προς τον πρόεδρο της βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων. Είναι σαφές τι ορίζει ο νόμος 3115.

Η ΑΔΑΕ λειτουργεί συλλογικά. Αλλά όταν πρόκειται για την παρακολούθηση των αποφάσεων της ΑΔΑΕ των πορισμάτων της και για κάθε απόφαση της, αρμόδιος να κινηθεί είναι ο πρόεδρος της.

Στη προκειμένη περίπτωση υπήρξε σύγκλιση της Ολομέλειας και με ισχνή πλειοψηφία αποφασίστηκε να γίνει η έρευνα στους παρόχους και μετά τον έλεγχο συνετάχθη πόρισμά το οποίο και πάλι συζητήθηκε μέσα στην ΑΔΑΕ. ‘Αρα ο πρόεδρος της ως μόνο πρόσωπο έπρεπε να ενημερώσει.

Τέθηκε το ερώτημα αν το αδίκημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών μετετράπη σε πλημμέλημα. Ενημερώστε κύριε κυβερνητικέ εκπρόσωπε τους εκπροσώπους σας ότι, το άρθρο του ποινικού κώδικα προβλέπει ότι όταν η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών θέτει εν κινδύνω θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος -κατά το άρθρο 134 του ποινικού κώδικα- πρόκειται περί κακουργήματος και η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη. Μην επαναλαμβάνεται πράγματα τα οποία κινούνται στο χώρο της ημιμάθειας.

Θέτω ένα ερώτημα απλό. Υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί το έγγραφο της ΑΔΑΕ ότι υπήρξαν πρόσθετες παρακολουθήσεις πέραν από αυτές που γνωρίζαμε; Κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ