Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Krav Maga – Τι είναι και γιατί το επιλέγουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To Krav Maga (Κραβ Μαγκα) είναι μια πολεμική τέχνη αυτοάμυνας που γεννήθηκε στο Ισραήλ. Το κραβ μάγκα σχεδιάστηκε για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όμως ως πολεμική τέχνη απευθύνεται και σε πολίτες.

Tο Κραβ Μαγκά είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας που διδάσκει πώς να αποφεύγονται, να αντιμετωπίζονται και να ξεπερνιούνται όλων των ειδών οι επιθέσεις και η βία. Προετοιμάζει τους εκπαιδευόμενους στα αντικείμενα της αυτοάμυνας, αυτοπροστασίας, στις ικανότητες της μάχης και της αναμέτρησης, όπως επίσης και στην ικανότητα να υπερασπίζονται άλλους, με έναν μοναδικό και κατανοητό τρόπο διδασκαλιών.

Οι τεχνικές του Κραβ Μαγκά διαφέρουν από αυτές των υπολοίπων πολεμικών τεχνών επειδή πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι μακράν πολύ πιο πρακτικές και εφαρμόσιμες σε αληθινές συνθήκες. Στο Κραβ Μαγκά η εκπαίδευση είναι δομημένη πάνω σε πραγματικά σενάρια επιθέσεων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (στο δρόμο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στο χώρο εργασίας κ.ά.) Αυτή η λογική αλλά και η γενική προσέγγιση του Κραβ Μαγκά πηγάζουν από τη μοναδική διδακτική μεθοδολογία και το εκπαιδευτικό σύστημά του, τα οποία επιτρέπουν στον ασκούμενο να χρησιμοποιεί τα φυσικά του ένστικτα στην αυτοάμυνα.

Αρχές του Κραβ Μαγκά

Όλες οι τεχνικές του Κραβ Μαγκά εκτελούνται σύμφωνα με τις βασικές αρχές του:

Αποτροπή, αποφυγή, διαφυγή και υπεκφυγή.

Ρίψεις και ανατροπές προς όλες τις κατευθύνσεις και γωνίες.

Επιθέσεις και αντεπιθέσεις που εκτελούνται από όλες τις θέσεις και τις στάσεις, με όλους τους ρυθμούς και προς όλους τους στόχους, αποστάσεις, μήκη, ύψη, γωνίες και κατευθύνσεις.

Χρήση όλων των κοινών αντικειμένων για λόγους άμυνας.

Υπεράσπιση από όλες τις άοπλες επιθέσεις: γροθιές, λακτίσματα και κάθε είδους χτυπήματα. Διαφυγές από όλων των ειδών τις λαβές και τα κλειδώματα.

Υπεράσπιση από όλες τις ένοπλες επιθέσεις και απειλές από μαχαίρι και κοφτερά αντικείμενα, ραβδιά και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, καθώς και όλα τα πυροβόλα όπλα.

Χειρισμός και αντιμετώπιση των παραπάνω επιθέσεων, όταν προέρχονται από όλες τις πιθανές κατευθύνσεις και μέρη. Όταν εκτελούνται από έναν ή πολλαπλούς επιτιθέμενους. Όταν συμβαίνουν σε όλα τα πιθανά μέρη, τις θέσεις και τις στάσεις. Συμπεριλαμβανομένων των περιορισμένων ή των ανοιχτών χώρων, ενός σοκακιού, μιας σκάλας ή ενός αυτοκινήτου. Σε όλα τα είδη εδάφους, στο νερό, όταν υπάρχει ελευθερία ή περιορισμένος χώρος κινήσεων. Ενώ οι αμυνόμενοι είναι σταθεροί ή κινούνται, κάθονται ή είναι όρθιοι είναι ξαπλωμένοι ανάσκελα, στο πλάι ή μπρούμυτα.

Φυσικός και νοητικός έλεγχος και αφοπλισμός.

Προετοιμασία των εκπαιδευομένων να λειτουργούν σε όλες τις περιστάσεις και τα σενάρια, σε κάθε είδους περιβάλλοντα μάχης και αναμέτρησης, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και τις προδιαγραφές της εργασίας τους. Το Κραβ Μαγκά προσφέρει ικανότητα και φέρνει τεχνική, τακτική, φυσική και νοητική ανάπτυξη, καθώς και ικανότητα προσαρμογής στην κάθε κατάσταση.

Τομείς εκπαίδευσης του Κραβ Μαγκα

Το Κραβ Μαγκά χωρίζεται σε πέντε κύριες και πλήρως καθορισμένες κατηγορίες:

Πολίτες (Συμπεριλαμβάνεται η εκπαίδευση γυναικών και παιδιών από 5 ετών και άνω)
Στρατός
Αστυνομία
Προστασία Σημαντικών Προσώπων
Προσαρμοσμένο Κραβ Μαγκά

ΙΣΤΟΡΙΑ:

Το Κραβ Μαγκά αναπτύχθηκε από τον γεννημένο στην Μπρατισλάβα, Ίμι Λίχτενφελντ, γιο ενός περίφημου αξιωματικού της αστυνομίας αλλά και ακροβάτη του τσίρκου. Ως παιδί, ο Ίμι διέπρεψε σε πολλά αθλήματα, μεταξύ των οποίων η πυγμαχία και η πάλη, ενώ εξασκήθηκε και σε πολλές πολεμικές τέχνες. Όταν οι αντισημιτικές ομάδες άρχισαν να απλώνονται στη γενέτειρά του, ο Ίμι και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για την τότε Παλαιστίνη, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το κράτος του Ισραήλ.

Σύντομα, μετά την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους, το 1948, η IDF (Israeli Defense Force – Ισραηλινή Δύναμη Άμυνας) ζήτησε από τον Ίμι να δημιουργήσει ένα σύστημα μάχης και αυτοάμυνας, βασισμένο στην εμπειρία του από τη διδασκαλία σε ομάδες όπως οι Χαγκανά, Παλμάκ και Παλγιάμ.

Ο Ίμι, κατά τη διάρκεια της 20ετούς καριέρας του ως επικεφαλής εκπαιδευτής της ΙDF στη μάχη σώμα με σώμα, ανέπτυξε σταδιακά και προσεκτικά το Κραβ Μαγκά, καθιστώντας το τελικά το επίσημο μαχητικό εκπαιδευτικό σύστημα για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ.

Αντιμέτωπος με το καθήκον να προετοιμάζει εξίσου τους γυμνασμένους αλλά και τους χωρίς καλή φυσική κατάσταση στρατιώτες, ο Ίμι ανέπτυξε ένα κατανοητό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε απλές, ενστικτώδεις κινήσεις εύκολα εφαρμόσιμες από όλους και όχι σε άκαμπτες κινήσεις και τεχνικές που απαιτούν χρόνια εκπαίδευσης.

Το 1964, ο Ίμι αποσύρθηκε από την IDF και άρχισε να διδάσκει το Κραβ Μαγκά σε πολίτες, όπως επίσης και σε ειδικές μονάδες της αστυνομίας και του στρατού.

Από τότε μέχρι σήμερα, το Κραβ Μαγκά βελτιώνεται και εξελίσσεται συνεχώς, από τον ίδιο τον Ίμι αρχικά αλλά και μέσα στους κόλπους της IKMF στη συνέχεια, ανταποκρινόμενο στις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις των καιρών.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Ένα απλό και πρακτικό σύστημα τακτικών μάχης σώμα με σώμα, το οποίο είναι προσανατολισμένο 100% στην πρακτική αυτοάμυνα, ένοπλη και άοπλη. Το Κραβ Μάγκα προετοιμάζει τους ασκούμενους σε αυτό για όλα τα είδη της πάλης και μάχης σώμα με σώμα, όπως και για την αντιμετώπιση διαφόρων ειδών όπλων (περίστροφο, μαχαίρι, κλομπ κ.α.). Από κινησιολογικής πλευράς θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα μίγμα των πιο πρακτικών κινήσεων του Καράτε και του Τζου Τζούτσου, συνδυασμένων με απλές τεχνικές εδάφους, με έμφαση στην απλότητα και λιτότητα της κίνησης.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ (Ή ΟΧΙ):
Όπως φαίνεται και από την ιστορία του, το Κραβ Μάγκα είναι εντελώς εξειδικευμένο για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, και ως εκ τούτου είναι καλή επιλογή για όσους ακολουθούν αυτά τα επαγγέλματα ή έχουν τέτοιου είδους ενδιαφέροντα. Η προπόνηση σε αυτό μπορεί να είναι απαιτητική, γίνεται όμως αποκλειστικά σε απλές και πρακτικές τεχνικές, χωρίς κανενός είδους εξάσκηση σε φόρμες ή αναφορά σε ανατολίτικες ή άλλου είδους φιλοσοφίες, έτσι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την αποτελεσματικότητα και δεν θέλουν καμία ανάμιξη με φιλοσοφίες και συνεχείς επαναλήψεις «ανιαρών» φορμών θα το βρουν πολύ ενδιαφέρον.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:
Απλά ρούχα γυμναστικής (παντελόνι και μπλουζάκι) και αθλητικά παπούτσια.

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΩ:
Για περισσότερα επικοινωνήστε με την Διεθνή Ομοσπονδία Krav Maga.

[kravmaga.gr, alkimachon.gr]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ