Λιβύη: Σφοδρές αντιδράσεις για τη «μυστηριώδη συμφωνία» με την Ιταλία- Διαδηλωτές έκλεισαν τον αγωγό προς Ιταλία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ντμπέιμπα στην Τρίπολη για τη συμφωνία με την Ιταλία για το λιβυκό αέριο, διαδηλωτές έκλεισαν το συγκρότημα πετρελαίου και φυσικού αερίου «Μελίτα».

Πρόκειται για το κύριο σημείο του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τη Λιβύη με την Ιταλία,  ο αποκλεισμός έγινε λίγες ώρες μετά την υπογραφή  της συμφωνίας μεταξύ του απερχόμενου αρχηγού της κυβέρνησης ενότητας,  Αμπντέλ Χαμίντ αλ Ντμπέιμπε και της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι.

Δεν έχει εξουσιοδότηση για συμφωνίες

 

2


Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το κλείσιμο ήρθε ως ένσταση για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Διότι η κυβέρνηση Ντμπέιμπε  δεν έχει την εξουσία να υπογράφει καθοριστικές συμφωνίες.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 της πολιτικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Λιβύης, αυτή η κυβέρνηση δεν εξουσιοδοτείται να υπογράφει υποχρεωτικές συμφωνίες με άλλες χώρες, στο οποίο βασίστηκε το δικαστικό σώμα της Τρίπολης όταν έκρινε την ακυρότητα των συμφωνιών που υπογράφηκαν μεταξύ του Ντμπέιμπε και της Τουρκίας, όπως σημειώνεται.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την αναστολή της συμφωνίας και ορισμένοι από τους συμμετέχοντες τη θεώρησαν παραίτηση μεγάλου μέρους του δικαιώματος του κράτους στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που αναμένεται να υλοποιήσει η ιταλική εταιρεία Eni, ενώ κατηγόρησαν και την  Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου για απόκρυψη των λεπτομερειών και των όρων της συμφωνίας.

Τι ανέφερε ο επικεφαλής της Εθνικής Επιχείρησης

Ο επικεφαλής της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου,  Φαρχάτ μπιν Καντάρα, μίλησε για τους όρους της συμφωνίας και τα κέρδη που θα αποκομίσει η χώρα του από αυτήν, μεταξύ των οποίων:

• Η συμφωνία θα επιστρέφει στη Λιβύη 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέσω του οφέλους της Ιταλίας από δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

• Θα παράγονται περίπου 850 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα.

• Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη δύο πεδίων που έχουν ήδη ανακαλυφθεί σύμφωνα με τη συμφωνία του 2008.

• Η ανάπτυξη της συμφωνίας θα εισαγάγει επενδύσεις που κυμαίνονται από 7 έως 9 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα πετρελαίου της Λιβύης.

• Επίτευξη καθαρών εσόδων για το κράτος έως 13 δισ. δολάρια.

• Ο όγκος των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου στα δύο μπλοκ είναι 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

• Εκτιμώμενη παραγωγική ικανότητα περίπου 750 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου την ημέρα για μια περίοδο 25 ετών.

Διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μπασάγκα

3


Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης που διορίστηκε από το κοινοβούλιο, Φατί Μπασάγκα, θεωρεί απαράδεκτες οποιεσδήποτε συμφωνίες σχετικά με το φυσικό αέριο από την πλευρά της κυβέρνησης Ντμπέιμπε και ανέφερε σε επίσημη δήλωση νωρίτερα:

• Εκφράζουμε την έκπληξή μας για την πρόθεση την Ιταλίδας Πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Τρίπολη και να συναντήσει στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης Ενότητας.

• Η συμφωνία που θα υπογραφεί είναι «διφορούμενη» και απαιτεί αύξηση του μεριδίου του ξένου εταίρου και μείωση του μεριδίου του εθνικού εταίρου στην «Mellitah Oil and Gas Company».

• Η κυβέρνηση του Ντμπέμπε δεν έχει την εξουσία να υπογράψει συμφωνίες ή μνημόνια συνεννόησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 της πολιτικής συμφωνίας.

• Το λιβυκό κράτος δεν θα συμμορφωθεί με καμία συμφωνία ή μνημόνιο κατανόησης ύποπτου σκοπού και αποτελέσματος.

• Θα καταφύγουμε στην εθνική δικαιοσύνη, η οποία ακύρωσε, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, παράνομες συμφωνίες.

Διφορούμενη η Συμφωνία

Ο Λίβυος οικονομικός αναλυτής  Σαμέρ αλ Ατάμπι συμφωνεί με την περιγραφή της συμφωνίας από τον Μπασάγκα ως ασαφή, λέγοντας ότι οι επενδύσεις στην ενέργεια πρέπει να είναι πιο σαφείς. Δεν είναι μια πολιτική συμφωνία που συσκοτίζεται.

Ο αλ Ατάμπι μετρά αυτή τη συμφωνία με αυτή που υπέγραψε ο Ντμπέιμπε  με την Τουρκία και «προσάρτησε σε αυτήν πολιτικά συμφέροντα πριν αυτά είναι οικονομικά, με στόχο να αποκτήσει νομιμότητα μέσω συμφωνιών με ξένες χώρες, όπως αυτές που έκανε επίσης με την Αμερική για να παραδώσει Μασούντ Αμπού Ατζίλα», με το πρόσχημα της εμπλοκής του στη βομβιστική επίθεση του αεροπλάνου στο  Λόκερμπι.

Αναμένεται ότι η αμφισβήτηση της νέας συμφωνίας ενώπιον των δικαστηρίων θα είναι πολύ εύκολη, ειδικά αφού οι όροι της πολιτικής συμφωνίας εμποδίζουν τον Ντμπέιμπε  να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες.

Οι δραστηριότητες της ιταλικής Eni

Η εταιρεία παράγει φυσικό αέριο στη Λιβύη από τα κοιτάσματα Wafa και Bahr al-Salam, τα οποία διαχειρίζεται η «Mellitah Oil and Gas Company», μια κοινοπραξία μεταξύ της ιταλικής εταιρείας και της Λιβυκής Εταιρείας Πετρελαίου.

Το αέριο μεταφέρεται στην Ιταλία μέσω του αγωγού Green Stream και το 2021 θα παράγει 198 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (5,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) αερίου.

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ