Η νύχτα – μέρα από τις έρευνες για τον Σμηναγό μέσα στη Θάλασσα…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις φωτογραφίες φαίνονται οι φωτοβολίδες από τις έρευνες που πραγματοποιούν για να βρουν το δεύτερο παλικάρι.

A6AA7D78 EF0A 4159 A0B3 A07823AE9D03

Κορυφώνεται η αγωνία για τον Ευστάθιο Τσιτλακίδη, τον 31χρονο κυβερνήτη του μοιραίου μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom που κατέπεσε σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας, οι έρευνες για τον εντοπισμό του οποίου θα συνεχιστούν όλο το βράδυ, με ελικόπτερα και σκάφη του Λιμενικού.

B21D2A04 5254 4A4F B342 DE8E22BB258F

Τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, που, μέχρι στιγμής, είχε ως αποτέλεσμα να ανασυρθεί νεκρός ο 29χρονος συγκυβερνήτης του F-4, υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας, Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ρεπορτάζ, τα οποία παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό του δελτίο, το F-4 εκτελούσε πτήση σε ζεύγος με άλλο αεροσκάφος, σε πολύ χαμηλό ύψος, κάτι που σημαίνει ότι είχαν μηδενικά περιθώρια αντίδρασης, στην περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, οι χειριστές του άλλου αεροσκάφους αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά στο έτερο F-4 και ειδοποίησαν τον πύργο ελέγχου. Περεταίρω πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, αναφέρουν ότι οι δύο χειριστές του F-4 πρόλαβαν και ειδοποίησαν για βλάβη και έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος. Όλες οι λεπτομέρειες του δυστυχήματος θα διευκρινιστούν από την έρευνα που θα πραγματοποιήσει η ειδική επιτροπή.

Στις νυχτερινές έρευνες συμμετέχουν ένα αεροσκάφος C-130 με φωτιστικές βόμβες, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και τα πλωτά μέσα του Λιμενικού.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για το ατύχημα έχει ως εξής: «Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

Εξάλλου, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, ενώ, αναφορικά με την συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II, ο υπουργός: «Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα. H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

5D37C7C4 1350 4100 BF5E E214E7FB52F5

Απαρηγόρητος ο πατέρας του υποσμηναγού

Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, ο πατέρας του ήρωα υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έχασε τη ζωή του μετά από τη συντριβή στη θάλασσα του F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας, αναφέρθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον γιo του, χθες το μεσημέρι.

«Ήρθε χθες το Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι έφυγε. Μας χαιρέτισε κανονικά… “γιατί φεύγεις νωρίς;” του λέω, “φεύγω, γιατί το πρωί πετάω”. Πέταξε και τέλος», ανέφερε αρχικά ο απαρηγόρητος πατέρας του 29χρονου υποσμηναγού.

«Του έλεγα εγώ “κάνε το δικό μου επάγγελμα, θα βρεις έτοιμη δουλειά να δουλέψεις, δεν θα ταλαιπωρηθείς στη ζωή σου”. “Όχι πατέρα”, μου λέει, “θα δηλώσω την Ικάρων πρώτη”. Τη δήλωσε πρώτη και πέθανε 29 χρονών… Και καταστραφήκαμε όλοι», πρόσθεσε με σπασμένη φωνή.

B81B7034 F22B 4C24 B22D E9E312567937

ΔΗΜΟΦΙΛΗ