Αλβανία: Επενδυτής από το Ντουμπάϊ ρίχνει 2 δις ευρώ στο λιμάνι του Δυρραχίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεγράφη σήμερα συμφωνία για την ανάπτυξη του λιμανιού του Δυρραχίου με το project «Durrës Yacht & Marina», της μεγαλύτερης ξένης επένδυσης στην ιστορία της χώρας, αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ και του σημαντικότερου τουριστικού έργου, που θα μεταμορφώσει ριζικά το Δυρράχιο, τοποθετώντας το στους κύριους τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο, γράφουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

Το γιγάντιο έργο,  όπως χαρακτηρίζεται, θα εκτείνεται σε 450 στρέμματα και θα δημιουργήσει 12 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του.  

Επενδυτής είναι ο Μοχάμεντ ελ Αλαμπάρ, επιχειρηματίας από το Ντουμπάι, ο οποίος δήλωσε ότι το έργο έχει εξαιρετική αξία για τον ίδιο.

Ο Αλαμπάρ είπε ότι το ενδιαφέρον της αλβανικής κυβέρνησης σχετικά με αυτό το έργο ήταν πολύ υψηλό, κάτι που δεν είχε παρατηρήσει τόσο πολύ σε άλλες χώρες.

Είπε ότι στο Δυρράχιο θα εφαρμοστούν οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ούτε στο Ντουμπάι και υποσχέθηκε ότι δεν θα απογοητεύσει από τα αποτελέσματα των εργασιών.

Η επένδυση αυτή, η πρώτη του είδους της από άποψη οικονομικής αναπτυξιακής σημασίας, αλλά και για τη συμμετοχή του κράτους ως συν-προγραμματιστή, σε μια σωστή Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, προβλέπει τη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας, όπου το κράτος είναι 33 % μέτοχος και έχει όλα τα οφέλη ενός μετόχου σε έσοδα και κέρδη, χωρίς να έχει καμία οικονομική συνεισφορά στην ανάπτυξη.

Το «Durres Yacht & Marina εισέρχεται στην αλβανική οικονομία ως ατμομηχανή που θα έχει εξαιρετικό αντίκτυπο στην αύξηση της ταχύτητας της οικονομικής ανάπτυξης» – δήλωσε ο πρωθυπουργός Ράμα στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για το έργο μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και της Eagle Hills Real Estate Development, εκπροσωπούμενη από τον Μοχάμεντ Αλαμπάρ.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ