Φασκόμηλο: Η ιστορία του για ιατρική χρήση πηγαίνει πίσω στους αιώνες και έχει πολλά οφέλη και θρεπτικές ουσίες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το επιστημονικό όνομα του φασκόμηλου είναι Salvia officinalis.

Το φασκόμηλο είναι μέλος της οικογένειας της μέντας και η ισχυρή του γεύση σημαίνει ότι συνήθως χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες.

Η ιστορία του βοτάνου για ιατρική χρήση πηγαίνει πίσω στους αιώνες και έχει πολλά οφέλη και θρεπτικές ουσίες.

Το φασκόμηλο περιέχει βιταμίνες A και C, καθώς και αρκετά άλλα αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου σοβαρών νόσων, όπως ο καρκίνος. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, που βοηθά στην πήξη του αίματος. Καθώς συνήθως λαμβάνεται σε μικρές ποσότητες έχει μεγάλη θρεπτική αξία χωρίς πολλές θερμίδες.

Οφέλη

Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Κ και περιέχει σημαντικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Άλλα οφέλη στην υγεία είναι τα παρακάτω:

Αντιοξειδωτικό όφελος: Το φασκόμηλο περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C, και E σε μικρές ποσότητες. Επίσης έχει περισσότερα από 160 είδη πολυφαινολών.
Το φασκόμηλο έχει αρκετά είδη όξινων ουσιών που δρουν σαν αντιοξειδωτικά και έχουν συνδεθεί με οφέλη όπως μείωση του κινδύνου για καρκίνο, βελτίωση της μνήμης και της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Μια έρευνα έδειξε ότι το τσάι φασκόμηλου αύξανε τις αντιοξειδωτικές άμυνες και μείωνε τη χοληστερόλη LDL. Συμμετέχοντες που έπιναν 2 φλιτζάνια κάθε μέρα είχαν αυτά τα οφέλη καθώς και αύξηση της καλής χοληστερόλης.

Βελτιώνει τη στοματική υγεία: Είναι γνωστό πως το φασκόμηλο έχει αντιμικροβιακή δράση που βοηθά στην εξουδετέρωση της πλάκας. Μια έρευνα με στοματικό διάλυμα που περιείχε φασκόμηλο έδειξε ότι εξουδετέρωσε με επιτυχία τα βακτήρια Streptococcus mutans που προκαλούν βλάβες στα δόντια.
Σε άλλη έρευνα, αιθέριο έλαιο από φασκόμηλο σκότωσε τον μύκητα Candida albicans και εμπόδισε την εξάπλωσή του.

Το φασκόμηλο επίσης χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση προβλημάτων στο στόμα, όπως έρπητα, αλλά χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αποδειχτεί ότι δρα στους ανθρώπους.

Μειώνει συμπτώματα εμμηνόπαυσης: Ο οργανισμός εμφανίζει πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση. Αυτή η πτώση προκαλεί συμπτώματα όπως εξάψεις, εφιδρώσεις, κολπική ξηρότητα και ευερεθιστότητα. Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό φάρμακο για τη μείωση αυτών των συμπτωμάτων.
Μια έρευνα έδειξε σημαντική μείωση του αριθμού των εξάψεων που εμφάνιζαν γυναίκες που λάμβαναν συμπλήρωμα φασκόμηλου για διάστημα 8 εβδομάδων.

Βοηθά τον έλεγχο του σακχάρου: Τα φύλλα του φασκόμηλου έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική ως αντιμετώπιση του διαβήτη και ορισμένες έρευνες το στηρίζουν.
Σε μια από αυτές, ποντικοί με διαβήτη τύπου 1 είχαν μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά τη λήψη εκχυλίσματος φασκόμηλου.

Ερευνες σε ανθρώπους έδειξαν ότι το εκχύλισμα των φύλλων του βοτάνου μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη παρόμοια με το φάρμακο rosiglitazone. Όμως, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες πριν συσταθούν τα φύλλα του φασκόμηλου ως αγωγή κατά του διαβήτη στους ανθρώπους.

Τι να προσέχετε

Το φασκόμηλο δεν φαίνεται να έχει παρενέργειες όταν καταναλώνεται υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Όμως υπάρχουν λίγα πράγματα που πρέπει να θυμάστε για αυτό το βότανο.

Ερευνες σε ζώα έδειξαν ότι μια ουσία του φασκόμηλου (όχι του ισπανικού) μπορεί να είναι τοξική για τον εγκέφαλο σε υψηλές δόσεις.

Δεν υπάρχουν όμως αποδείξεις ότι η ουσία είναι τοξική για τους ανθρώπους.

Η μεγάλη κατανάλωση τσαγιού φασκόμηλου ή αιθέριων ελαίων μπορεί να έχει τοξική δράση.

Ποτέ μην καταναλώσετε αιθέριο έλαιο και περιοριστείτε σε 3-6 φλιτζάνια τσαγιού φασκόμηλου την ημέρα για ασφάλεια.

Πηγές:
webmd iatronet.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ