ΗΠΑ, Βρετανία και χώρες της Ε.Ε. κλείνουν πρεσβείες και προξενεία στην Τουρκία, υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μπαράζ ταξιδιωτικών οδηγιών για την Τουρκία προχωρούν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οι ΗΠΑ, οι οποίες προειδοποιούν τους πολίτες τους για τον κίνδυνο εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων σε δυτικούς στόχους κατά το προσεχές διάστημα.

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει το προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη, εξαιτίας «αυξημένης απειλής». Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο κίνδυνος επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη είναι ιδιαίτερα υψηλός στην κεντρική περιφέρεια Μπεϊογλού και γύρω από την πλατεία Ταξίμ. Το υπουργείο ανέφερε, επίσης, πως η κίνηση να κλείσει το προξενείο έγινε έπειτα από «εκτίμηση των αρχών ασφαλείας» και κάλεσε τους Gερμανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τα σημεία όπου υπάρχει συγκεντρωμένο πλήθος.

Σε ανάλογη ανακοίνωση προέβη το απόγευμα και η Γαλλία, επισημαίνοντας πως κλείνει προσωρινά την πρεσβεία της στην Άγκυρα.

Τον κίνδυνο να εκδηλωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη σημείωσε σήμερα και το Υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου, συστήνοντας στους Βέλγους πολίτες την αποφυγή συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στην Τουρκία, με επισήμανση του στον ιστότοπό του: «Ταξιδεύοντας στην Τουρκία: Ταξιδιωτικές οδηγίες» και με την υποσημείωση «Ασφάλεια». «Αποφύγετε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις και να είστε σε εγρήγορση λόγω του κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης (μέρη όπου συχνάζουν Δυτικοί, χώροι λατρείας, κ.λπ.)», αναφέρει συγκεκριμένα το βελγικό ΥΠΕΞ.

Κλειστά για το κοινό παραμένουν, επίσης, η πρεσβεία της Σουηδίας στην Άγκυρα και το σουηδική προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανέφερε το σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa). Παρομοίως, το Φόρεϊν Οφις ανακοίνωσε σε ταξιδιωτική οδηγία του πως το βρετανικό προξενείο στην τουρκική πόλη δεν είναι ανοιχτό για το κοινό.

Η Γερμανία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, καθώς και οι ΗΠΑ, είχαν ήδη προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα τους πολίτες τους για αυξημένο κίνδυνο επίθεσης στην Τουρκία. Προχθές Δευτέρα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία προειδοποίησε τους Αμερικανούς για πιθανές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών, συναγωγών και διπλωματικών αποστολών στην Κωνσταντινούπολη.

Εξάλλου, σε μια επικαιροποιημένη προειδοποίηση για την ασφάλεια, η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε πως «πιθανές επικείμενες επιθέσεις αντιποίνων από τρομοκράτες» μπορεί να πραγματοποιηθούν σε περιοχές στις οποίες συχνάζουν Δυτικοί, ιδιαίτερα στις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης Μπεϊογλού, Γαλατά, Ταξίμ και Ιστικλάλ.

Οι οδηγίες των δυτικών χωρών σχετίζονται άμεσα με τα περιστατικά καψίματος του Κορανίου στη Στοκχόλμη της Σουηδίας από έναν ακροδεξιό πολιτικό, την περασμένη εβδομάδα, αλλά και με το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη γειτονική χώρα ένεκα της εμπρηστικής ρητορικής του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες – απάντηση της Άγκυρας

Σε όλα τα παραπάνω, το καθεστώς Ερντογάν έσπευσε να απαντήσει με δύο ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να εκφράζει την ανησυχία του για την «πιθανότητα ρατσιστικών επιθέσεων».

Αρχικά εκδόθηκε «ταξιδιωτική οδηγία για ευρωπαϊκές χώρες», στην οποία αναφέρεται ότι «παρατηρείται αύξηση των αντιισλαμικών, ξενοφοβικών και ρατσιστικών ενεργειών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και προπαγανδιστικές διαδηλώσεις κατά της χώρας μας, από ομάδες που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση».

«Αυτές οι εξελίξεις, που αντικατοπτρίζουν τις επικίνδυνες διαστάσεις της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και του μίσους στην Ευρώπη, αποκαλύπτουν ξεκάθαρα το ανησυχητικό επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει τα ρατσιστικά και μεροληπτικά κινήματα στην Ευρώπη», σημειώνεται, επίσης, στην οδηγία, η οποία τονίζει ότι καλούνται «οι πολίτες που ζουν ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε χώρες όπου λαμβάνουν χώρα τέτοιες ενέργειες να είναι προσεκτικοί, να μένουν μακριά από περιοχές όπου ενδέχεται να ενταθούν οι διαδηλώσεις, να ενεργούν με ψυχραιμία απέναντι σε πιθανές ξενοφοβικές και ρατσιστικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις και να απευθύνονται επίσης στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς επίσης να παρακολουθούν στενά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις δυνάμεις ασφαλείας των χωρών αυτών να παρακολουθούν τις πρόσθετες προειδοποιήσεις και ανακοινώσεις που ενδέχεται να κάνουν το Υπουργείο, οι Πρεσβείες και τα Γενικά Προξενεία μας στις χώρες».

Παρόμοια ταξιδιωτική οδηγία εκδόθηκε και για τις ΗΠΑ, όπου αναφερόταν: «Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις ΗΠΑ μετά τον θάνατο ενός ατόμου με το όνομα Τάιρ Νίκολς, μετά από αστυνομική βία στο Μέμφις του Τενεσί των ΗΠΑ».

Γίνεται λόγος επίσης για «επιθέσεις ρατσιστικού και ξενοφοβικού χαρακτήρα σε όλες τις ΗΠΑ» και καλούνται, αντίστοιχα, «οι πολίτες μας που ζουν στις ΗΠΑ ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε αυτή τη χώρα να είναι προσεκτικοί, να μείνουν μακριά από τις περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι διαδηλώσεις, να ενεργήσουν με ψυχραιμία απέναντι σε πιθανές ξενοφοβικές και ρατσιστικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις και να απευθύνονται στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και επίσης να παρακολουθούν στενά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ