Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Προκλητικός Ακάρ: Η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά και εμείς θέλουμε διάλογο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν σταματά τις προκλήσεις η Τουρκία την στιγμή που σάλο έχει προκαλέσει το βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Δημοκρατία» το οποίο δείχνει τουρκική ακταιωρό να προσπαθεί να εμβολίσει σκάφος του λιμενικού, κοντά στο Φαρμακονήσι.

Η νέα πρόκληση έρχεται από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ο οποίος σε χειμερινή άσκηση του τουρκικού στρατού που πραγματοποιείται στο Καρς της Τουρκίας ανέφερε πως η Ελλάδα προχωρά σε προκλήσεις ενώ η Τουρκία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ψυχραιμία και ακολουθεί μια λογική και σταθερή εξωτερική πολιτική.

Ο Τούρκος υπουργός, μάλιστα, είχε το θράσος να αναφέρει πως η Ελλάδα προχωρά «στον εξοπλισμό των νησιών κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών και στις προκλητικές επισκέψεις Ελλήνων αξιωματούχων σε αυτά».

«Σε απάντηση της έκκλησής μας για ειρήνη και διάλογο, η Ελλάδα επιδιώκει τεχνητές συμμαχίες και κάνει μάταιες εξοπλιστικές προσπάθειες, ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας και της γειτονίας. Και περιμένουμε να το καταλάβουν αυτό», είπε.

Και πρόσθεσε:«Δεν απειλούμε την Ελλάδα. Λέμε αυτό που πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Δεν επιτρέψαμε ποτέ κανένα τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να το φροντίσουμε».

Σχολιάζοντας την απόκτηση νέων F-16 από τις ΗΠΑ, ο Ακάρ σημείωσε ότι η Τουρκία έπαιξε και συνεχίζει να παίζει με επιτυχία τον ρόλο της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ εδώ και 71 χρόνια, προσθέτοντας ότι ενίσχυση της Τουρκίας σημαίνει ενίσχυση του ΝΑΤΟ.

«Οι πληροφορίες που έχουμε λάβει στις επίσημες επαφές μας μέχρι στιγμής είναι θετικές. Αναμένουμε ότι αυτό θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό με θετικά και συγκεκριμένα βήματα. Συνεχίζουμε να μεταφέρουμε αυτά τα αιτήματα στους συνομιλητές μας με επίσημα μέσα. Βλέπουμε επίσης ότι υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες εναντία στις ενέργειές μας. Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού και προμηθειών θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα προχωρώντας με λογική και αντικειμενικά κριτήρια» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ