Αμερικανός πρέσβης στη Σερβία: Η σερβική κοινότητα στο Κόσοβο ζει εδώ αιώνες, έχει δικαίωμα να γνωρίζει το μέλλον της

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συγκρότηση της Κοινότητας Σερβικών Δήμων είναι νομική υποχρέωση της Πρίστινα και πρέπει να γίνει, δήλωσε σε συνέντευξή του στη σερβική TV Pink ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σερβία. Κρίστοφερ Χιλ.

Κατανοεί γιατί το Βελιγράδι δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα, αλλά λέει ότι εναπόκειται στη Σερβία να αποφασίσει αν θα το κάνει ή όχι.

Πώς θα αξιολογούσατε την τρέχουσα διπλωματική πρωτοβουλία και την πραγματικότητα της συγκρότησης της Ένωσης Σερβικών Δήμων, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή άρνηση του Αλμπίν Κούρτι να το κάνει;

Πρώτα απ ‘όλα, αυτό είναι ένα οδυνηρά δύσκολο ερώτημα που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Χαιρετίζουμε θερμά την πρωτοβουλία που ξεκίνησαν οι Ευρωπαίοι στο λεγόμενο γαλλογερμανικό σχέδιο.

 Το βλέπουμε ως βάση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας που βασίζεται σε πολλά δούναι και λαβείν και δεν θα είναι εύκολο για κανέναν. 

Πρέπει να πω ότι η σερβική πλευρά, όπως και πριν, ήρθε προετοιμασμένη και εποικοδομητική, και ελπίζω ότι όλοι μπορούν να είναι έτσι. Μια συμφωνία πρέπει να γίνει με βάση το σχέδιο-πλαίσιο που προτείνουν οι Ευρωπαίοι και στη συνέχεια να συνεχιστούν οι εργασίες για αυτήν.

 Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το πώς το αντιμετωπίζει η σερβική πλευρά, αλλά δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω πώς επιλύεται στην Πρίστινα, εκτός από το να πω ότι πιστεύω ότι είναι ο σωστός τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα και να προσθέσω μια φορά και πάλι ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος με το πόσο εποικοδομητική είναι η σερβική πλευρά σε όλα αυτά.

Πολλοί εδώ στη Σερβία δεν πιστεύουν ότι ο Αλμπίν Κούρτι θα κάνει οτιδήποτε για να προστατεύσει τη σερβική μειονότητα όχι μόνο στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου ή οπουδήποτε στο Κοσσυφοπέδιο. Ίσως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα έπρεπε να κάνει κάτι γι’ αυτό για να του ασκήσει μεγαλύτερη πίεση;

Ξέρω ότι προσπαθούν σκληρά να καταλάβουν όλοι ότι αυτό είναι το μέλλον. 

Η σερβική κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο ζει για αιώνες, αιώνες και έχει το δικαίωμα να γνωρίζει πώς θα είναι το μέλλον της. 

Πιστεύω ότι η Κοινότητα Σερβικών Δήμων είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε και όλοι όσοι εμπλέκονται, εμείς, όπως και οι Ευρωπαίοι, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι ενδεχόμενες συμφωνίες θα εφαρμοστούν σωστά. 

Δεν θέλω να μιλήσω για εγγυήσεις αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύω πραγματικά σε αυτές γιατί η Αμερική έχει φέρει τη φήμη της εδώ όπως και οι Ευρωπαίοι. 

Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την Ευρώπη, δεν έχουμε καλύτερο σύμμαχο σε ολόκληρο τον κόσμο από αυτούς. Πιστεύω ότι μόλις επιτευχθεί συμφωνία, θα εφαρμοστεί σωστά.

Kosovo Online

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ