Έφυγε αιφνιδίως απο τη ζωη μετά από ολιγοήμερη ασθένεια ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπόγλου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο Φίλιππος Τσιμπόγλου δεν είναι πια μαζί μας. Ένας υπέροχος άνθρωπος, οξυδερκής, ενθουσιώδης, πολυπράγμων, με όραμα, γεμάτος καλοσύνη, ανιδιοτέλεια και ανθρωπιά – πραγματικά σπάνιος άνθρωπος. Ουσιαστικά έστησε τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου εργάστηκε από το 1999-2014. Από το 2014 και μετά μεγαλούργησε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.
Είχα την τύχη, τη χαρά και την τιμή να τον γνωρίσω καλά και να εργαστώ υπό την καθοδήγησή του για 11 χρόνια. Μεγάλος δάσκαλος – αλλά, πάνω απ’ όλα, υπέροχος άνθρωπος.
Αντίο, Φίλιππε.

Με μεγάλη λύπη μάθαμε σήμερα το χαμό του εξαιρετικού συναδέλφου Φίλιππου Τσιμπόγλου, Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ο οποίος έφυγε ξαφνικά στα 67 του χρόνια.
Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου γεννήθηκε το 1956 και σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕ), ενώ πήρε το διδακτορικό του από το τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αγαπητός συνάδελφος, ευγενής και καλλιεργημένος με βαθιά αγάπη για τις βιβλιοθήκες, την τέχνη και τον πολιτισμό. Έχαιρε θαυμασμού από όλους για το ρόλο του ως στυλοβάτης της μεγάλης και επιτυχημένης μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στον νέο της σπίτι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σε όλη του την επαγγελματική πορεία είχε ως στόχο την στήριξη, αλλά και την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών στην Κύπρο, στην Ελλάδα, αλλά και μέσα από σημαντικότατες συνέργειες σε όλο τον κόσμο. Ένωσε συναδέλφους, βιβλιοθήκες και ιδρύματα μέσα από συνέργειες και με το συγγραφικό του έργο έγινε δάσκαλος και μέντορας για όλους μας. Υπήρξε θερμός υποστηρικτής και σύμμαχος του Ελληνικού Παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών και Αρχείων από τη σύστασή του, απ’ όπου και η παρούσα φωτογραφία του 2016, όπου είχε συναντήσει τα μέλη του πρώτου Δ.Σ. στο Βαλλιάνειο Μέγαρο όπου στεγαζόταν τότε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του και στους στενούς φίλους και συνεργάτες του. Αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό.
Το Δ.Σ. του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML

Εντελώς ξαφνικά, μετά από ολιγοήμερη ασθένεια, έφυγε απο τη ζωη ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Τσιμπογλου.

Ο Φίλιππος Χ. Τσιμπόγλουεργάστηκε ακούραστα και ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Επί των ημερών του έγινε και η μετάβασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης από στο ιστορικό Βαλλιάνειο Μέγαρο στο νέο κτήριο που στεγάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο πρόεδρος, τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου και όλο το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια. Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα τιμήσει τη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, όπως του αξίζει.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30 από τον Ι.Ν. Αγ.Κων/νου του Νεκροταφείου Ζωγράφου.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα τιμήσει τη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, όπως του αξίζει. Η εξόδειος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30 από τον Ι.Ν. Αγ.Κων/νου του Νεκροταφείου Ζωγράφου.

Βιογραφικό

O Φίλιππος Χ. Τσιμπόγλου γεννήθηκε το 1956 στα Φάρσαλα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στη Βιβλιοθηκονομία-Επιστήμη Πληροφόρησης στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Από το 1983 έως το 1999 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ως υπεύθυνος Ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Από το 1999 έως το 2014 υπηρέτησε ως Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από το 2014 μέχρι και το θάνατο του διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ανέλαβε το τεράστιο έργο της μετεγκατάστασής της από το Βαλλιάνειο Μέγαρο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και, μετά την ολοκλήρωσή του, εργάστηκε ακούραστος για μια Εθνική Βιβλιοθήκη αντάξια του ονόματός της.

Η οικογένεια παρακαλεί όπως αντί στεφάνων κατατεθούν δωρεές στον Φάρο Τυφλών Ελλάδος.

>

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποχαιρετά τον Γενικό Διευθυντή της

Με βαθύτατη οδύνη, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ανακοινώνει τον αδόκητο θάνατο του Γενικού Διευθυντή της Φίλιππου Χ. Τσιμπόγλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά από ολιγοήμερη ασθένεια.

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου εργάστηκε ακούραστα και ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου και όλο το προσωπικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη θα τιμήσει τη μνήμη του Φίλιππου Τσιμπόγλου, όπως του πρέπει και του αξίζει.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και ώρα 11.30 στον Ι.Ν. Αγ. Κων/νου του Δημοτικού Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

O Φίλιππος Χ. Τσιμπόγλου γεννήθηκε το 1956 στα Φάρσαλα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στη Βιβλιοθηκονομία-Επιστήμη Πληροφόρησης στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 1983 έως το 1999 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ως υπεύθυνος Ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων. Από το 1999 έως το 2014 υπηρέτησε ως Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από το 2014 μέχρι και το θάνατο του διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ανέλαβε το τεράστιο έργο της μετεγκατάστασής της από το Βαλλιάνειο Μέγαρο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και, μετά την ολοκλήρωσή του, εργάστηκε ακούραστος για μια Εθνική Βιβλιοθήκη αντάξια του ονόματός της.

Η οικογένεια παρακαλεί όπως αντί στεφάνων κατατεθούν δωρεές στον Φάρο Τυφλών Ελλάδος.

ΝΑΤΙΟΝAL BANK OF GREECE-EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

BANK ACCOUNT: 153/48006212

ΙΒΑΝ: GR 28 0110 1530 0000 1534 8006 212 SWIFT BIC: ETHNGRAA

BANK’S TEL. NUMBER. 00302109374922

Με πληροφορίες απο το kourdistoportocali.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ