Οι Γερμανοί αθωώνουν τη Ρωσία για το χτύπημα στο Nord Stream: Εκτροχιάζεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Γερμανίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτιά στο δυτικό στρατόπεδο αλλά και στην γερμανική κοινή γνώμη, έβαλε η επίσημη ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα της Γερμανίας, ότι πίσω από την αδιαμφισβήτητη δολιοφθορά στον αγωγό Nord stream, δεν «κρύβεται» η Ρωσία.

Οι Γερμανοί ερευνητές δεν έχουν προς το παρόν στοιχεία ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. «Αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί αυτή τη στιγμή, οι έρευνες συνεχίζονται», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Πίτερ Φρανκ στη «Welt am Sonntag». Με τη βοήθεια δύο ερευνητικών πλοίων, λήφθηκαν δείγματα νερού και εδάφους καθώς και τα υπολείμματα των αγωγών, ενώ ο τόπος του εγκλήματος καταγράφηκε επίσης εκτενώς. «Αυτή τη στιγμή αξιολογούμε όλα αυτά τα ευρήματα».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, συνολικά τέσσερις διαρροές στους δύο αγωγούς ανακαλύφθηκαν μετά από εκρήξεις κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα. Οι σουηδικές αρχές ασφαλείας διαπίστωσαν τον Νοέμβριο ότι επρόκειτο για σοβαρή δολιοφθορά – χωρίς όμως να κατονομάσουν τον ένοχο. Τα σημεία της έκρηξης βρίσκονται σε διεθνή ύδατα στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Και οι δύο χώρες διεξάγουν τις δικές τους έρευνες. «Αλλά είμαστε σε επαφή», είπε ο Φρανκ.

Λίγες ημέρες αργότερα, τα καλώδια που ήταν απαραίτητα για το σύστημα ασυρμάτου του τρένου στο Βερολίνο και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία υπέστησαν ζημιές. Η σιδηροδρομική κυκλοφορία σε μεγάλα τμήματα της βόρειας Γερμανίας σταμάτησε για ώρες. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ερευνά επίσης αυτά τα περιστατικά στις 8 Οκτωβρίου. Ο Φρανκ είπε στη συνέντευξη ότι η έρευνα δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί. «Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί η υποψία ότι επρόκειτο για ξένη ενέργεια δολιοφθοράς».

Φαίνεται ότι η αντιπαράθεση της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, έχει λάβει διαφορετικοί τροπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ