Η Ελληνικη μουσική στην κορυφή του κοσμου: Ο Έλληνας λαουτίστας Βασίλης Κώστας διεκδικεί βραβείο Grammy!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Φουσκώνει» από περηφάνια όλη η Ελλάδα με την είδηση ότι ο 33χρονος λαουτίστας, Βασίλης Κώστας διεκδικεί ένα σημαντικό βραβείο Grammy ως μέλος του τζαζ σχήματος του διάσημου πιανίστα της τζαζ Danilo Perez, «Global Messengers»!

Η τελετή θα γίνει αύριο στην Crypto Arena του Λος Άντζελες και ο Έλληνας λαουτίστας, διεκδικεί το βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερο Τζαζ/Λάτιν Άλμπουμ της Χρονιάς» για τον δίσκο «Χρυσαλίδα». Ουσιαστικά, αυτό που κάνει ο ίδιος είναι να «παντρεύει» την ελληνική παραδοσιακή μουσική με την τζαζ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως «η μουσική μας παράδοση έχει μία αξία πλέον που μπορεί να φύγει έξω από τα όρια της πατρίδας μας» και πρόσθεσε πως «πρέπει να γνωρίζεις σε βάθος τα δύο αυτά είδη μουσικής για να μπορείς να φτιάξεις τη δική σου “φωνή”».

Ποιος είναι ο Βασίλης Κώστας

Ο Βασίλης Κώστας είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Global Jazz Institute του περίφημου Berklee College of Music της Βοστώνης και κάτοχος δύο σημαντικών βραβείων για την προσφορά του στη διάδοση της ηπειρωτικής μουσικής στην Αμερική.

Συγκεκριμένα, έχει βραβευτεί με το Forty Under 40 Award από το Greek American Foundation της Νέας Υόρκης, βραβείο που απονέμεται από το 2010 σε ελληνικής καταγωγής Βορειοαμερικανούς, έως 40 ετών, που διαπρέπουν στους χώρους των τεχνών, των επιστημών και των επιχειρήσεων. Επίσης είναι βραβευμένος και με το Artist Fellowship in the Traditional Arts από την Επίσημη Πολιτεία της Μασαχουσέτης.

Σε παλιότερη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είχε μιλήσει για την πορεία του τονίζοντας ότι δεν ήταν εύκολη:

«Ξεκίνησα από τα Γιάννενα από όπου κατάγομαι. Είχα την τύχη να έχω μια φιλόμουση οικογένεια που πάντα με ενθάρρυνε να ακολουθήσω τη μουσική κατεύθυνση.

«Οι παππούδες μου τραγουδούσαν ηπειρώτικη μουσική. Ο πατέρας μου έπαιζε τζαζ και μπλουζ μέσα στο σπίτι. Οπότε όλες αυτές οι μουσικές επιρροές ήρθαν και ενώθηκαν στις σπουδές μου στο Berklee Collage of Music, στη Βοστώνη όπου εκεί άρχισα να εξερευνώ τις μουσικές γέφυρες μεταξύ της ηπειρωτικής μουσικής που γνώριζα από την οικογένειά μου και τους δασκάλους μου με τη τζαζ που έμαθα εκεί.

«Με φυσικό τρόπο άρχισε να δημιουργείται μια δική μου φωνή μέσα από το λαούτο, σαν ένα νέο όχημα και άρχισαν να δημιουργούνται συνεργασίες».

Ο 33χρονος μουσικός έχει συνεργαστεί με τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον συνυποψήφιό του Ντανίλο Πέρεζ, βραβευμένο πιανίστα από τον Παναμά και με άλλους μουσικούς παγκόσμιου βεληνεκούς. Τέλος, είναι και καθηγητής Μουσικής στο Μακεδονικό Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ