Ο Σοϊλού κατηγορεί τον πρεσβευτή των ΗΠΑ ως υποκινητή πραξικοπήματος!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε «πόλεμο» δηλώσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, με αφορμή τις αποφάσεις πολλών δυτικών χωρών να κλείσουν προσωρινά τα προξενεία τους στην Κωνσταντινούπολη, υπό τον φόβο -όπως υποστηρίζουν- πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε ακόμη και ως υποκινητή… πραξικοπήματος τον Αμερικανό Πρεσβευτή, καθώς δήλωσε ότι «κάθε Αμερικανός πρεσβευτής που έρχεται στην Τουρκία σκέφτεται πώς μπορώ να κάνω πραξικόπημα στην Τουρκία; Από αυτό εδώ το βήμα απευθύνομαι στον Αμερικανό πρεσβευτή. Ξέρω σε ποιους δημοσιογράφους λες να γράψουν. Σου το λέω ξεκάθαρα. Πάρε τα βρώμικα χέρια σου από την Τουρκία».

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτόξευσε απειλές προς τις εννέα χώρες που δήλωσαν ότι φοβούνται για επιθέσεις στα προξενεία τους, λόγω της έντασης που έχει προκληθεί στη χώρα, μετά το κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη, κατηγορώντας τες, παράλληλα, πως θέλουν να θεωρηθεί η Τουρκία «ασταθής χώρα». «Οι ανακοινώσεις από τα ξένα προξενεία και το κλείσιμό τους είναι εσκεμμένα. Έχουμε προβεί στις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Από εδώ και στο εξής, αν καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους χωρίς να μοιράζονται μαζί μας συγκεκριμένες πληροφορίες και έγγραφα, θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα», απείλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία φέρεται ότι σκοπεύει να εγκρίνει την ένταξη μόνο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, το Μάρτιο, πριν από τις εκλογές. Και αναφέρει πως έτσι ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι συμφωνεί μεν με τη διεύρυνση, αλλά, παράλληλα, «μπλοκάρει» τη Σουηδία, για να ικανοποιήσει το εσωτερικό ακροατήριο.

Η συγκεκριμένη στάση της Τουρκίας, πάντως, έχει ήδη θέσει σε κίνδυνο την συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα F-16. Με αφορμή μάλιστα την επιστολή 27 Γερουσιαστών στον Τζο Μπάιντεν να συνδέσει τη διεύρυνση με το συγκεκριμένο ζήτημα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθαρίζει πως το Κογκρέσο έχει λόγο στην τελική συμφωνία.

Το κλίμα είναι πολύ βαρύ

Το γεγονός, πάντως, ότι στην Ουάσιγκτον δεν απαντούν και δεν σχολιάζουν κάθε φορά που δέχονται λεκτικές επιθέσεις από την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι δεν τις καταγράφουν και δεν τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Αντιθέτως, το κλίμα είναι ήδη πολύ βαρύ, λόγω της ολοένα και πιο σκληρής στάσης της Άγκυρας απέναντι στη Σουηδία.

Στο Κογκρέσο, αλλά και στον Λευκό Οίκο, όπου υπολόγιζαν πως θα καταφέρουν να συνεννοηθούν με τον Ερντογάν, συνδέοντας το θέμα με τα F-16, έχουν συνειδητοποιήσει ότι, τουλάχιστον έως τις εκλογές, η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Το κλίμα κόπωσης απέναντι σε έναν σύμμαχο που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, είναι πια εμφανές σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ