Ο Βέλγος διπλωμάτης που εκτέλεσε με πέντε σφαίρες την έγκυο γυναίκα του στο Ελληνικό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι γυναικοκτονίες δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Πάντα, ή σχεδόν πάντα, οι γυναίκες είναι αυτές που πληρώνουν τη συζυγική βία.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1982 στο Κακουργιοδικείο της Αθήνας οδηγήθηκε ο 39χρονος Βέλγος διπλωμάτης Τζέισον Τζορτζ Λουίς Ντεπαρτερέ. Τι είχε κάνει; Πριν 22 μήνες είχε σκοτώσει την έγκυο γυναίκα του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού!

Πώς;

Ο διπλωμάτης υπηρετούσε στη Βαγδάτη στην πρεσβεία του Βελγίου ως ακόλουθος. Η γυναίκα του έμενε στις Βρυξέλες. Την Μεγάλη Τετάρτη 1η Απριλίου 1980 έφθασαν στην Αθήνα. Κατέλυσαν στο ξενοδοχείο «Χίλτον». Ήταν μια ευκαιρία να κάνουν διακοπές. Η αναχώρηση είχε προγραμματιστεί για τις 7 Απριλίου. Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο ταξιτζής που τους πήρε από το ξενοδοχείο με προορισμό το αεροδρόμιο είχαν έντονο διάλογο, αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει τι έλεγαν. Μιλούσαν γαλλικά.

Φθάνοντας στην είσοδο του αεροδρομίου ο συζυγοκτόνος πυροβόλησε πέντε φορές με το πιστόλι που είχε στην τσέπη του την 35χρονη Τζαμαϊκανής καταγωγής γυναίκα του Ντόνα.

Φυσικά την σκότωσε. Το έγκλημα ήταν αδιανόητο. Μπροστά σε τόσο κόσμο; Σόκαρε τους πάντες. Κι έγινε ακόμα χειρότερο όταν έγινε γνωστό ότι ήταν ήδη δύο μηνών έγκυος!

Συνελήφθη και έκανε λόγο για την άπιστη σύζυγό του που δεν ήθελε να τον ακολουθήσει στη Βαγδάτη.

Στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν προσπάθησε να προσποιηθεί τον τρελό. Δεν τα κατάφερε. Έπειτα ακολούθησε την υπερασπιστική γραμμή που παρουσίασε στο δικαστήριο.

«Έφθασα σε ψυχολογικό αδιέξοδο. Μέσα στην απόγνωσή μου διάλεξα ως μοναδική λύση το περίστροφο».

f 1
Εφημερίδες της εποχής έσπευσαν να κάνουν πρώτο θέμα τα όσα υποστήριξε ο κατηγορούμενος.. Αντίλογος από το θύμα δεν μπορούσε να υπάρξει.

Στη συνέχεια, είπε, ότι προσπάθησε να αυτοκτονήσει, αλλά δεν είχε σφαίρες.

Τότε ο εισαγγελέας τον ρώτησε:

-Είχες και δεύτερο περίστροφο. Γεμάτο. Δεν το χρησιμοποίησες όμως…
Δεν απάντησε.

Στις αποσκευές του βρέθηκαν και 300 σφαίρες. Υποστήριξε ότι και αυτός και η σύζυγός του ήταν λάτρεις της σκοποβολής!

f 3

Για να ελαφρύνει τη θέση του υποστήριξε ότι η Λόρνα τον απατούσε. Παρουσίασε αγγελίες στις εφημερίδες όπου ζητούσε συνοδό να την ξεναγήσει στην Αθήνα. Η σύζυγός του είχε έρθει στις 24 Μαρτίου στην Αθήνα περιμένοντάς τον από τη Βαγδάτη, αλλά όπως είπε έχασε την πτήση και αναγκάστηκε λίγες μέρες αργότερα να επιστρέψει στις Βρυξέλλες όπου τη συνάντησε τέσσερις μέρες αργότερα και ήρθαν μαζί στην Ελλάδα.

Επικαλέστηκε «μέτρια σύγχυση», αλλά το μόνο που του αναγνωρίστηκε ήταν «ο πρότερος έντιμος βίος». Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 χρόνων και 4 μηνών για δολοφονία από πρόθεση, οπλοφορία και οπλοχρησία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ