Φοβούνται χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό σε Τουρκία – Συρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θύματα και μεταξύ της κοινότητας των Αρμενίων στην Συρία.

Καμία εμπιστοσύνη ότι η βοήθεια προς το τουρκικό κράτος θα φτάσει στους πραγματικούς πληγέντες της περιοχής που στην πλειονότητά τους είναι Κούρδοι.

Σεισμός 7,8 ρίχτερ σάρωσε τα ξημερώματα τις περιοχές στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 500 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 2.800 και στις δύο χώρες. Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει, παγιδεύοντας ανθρώπους κάτω από τα συντρίμμια. Στην Τουρκία ο νεότερος απολογισμός κάνει λόγο για 284 νεκρούς. Τουλάχιστον 237 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία.

03383B11 BDFC 4788 995D FD95488F8941
Φωτογραφίες από τις καταστροφές στην Συρία

46AB2824 A1AA 48E5 BC88 88CCC8052522

Ενεργοποίηθηκε ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. Ελλάδα, Ιταλία, Ισραήλ ετοιμάζονται να προσφέρουν βοήθεια.

Το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε στις 03.17 (ώρα Ελλάδος) ήταν στην περιοχή Πάζαρτσικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 18 χιλιόμετρα από την πόλη Γκαζιαντέπ και 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή, ενώ είχε εστιακό βάθος 7 χιλιομέτρων. Η δόνηση είχε διάρκεια περίπου 1,5 λεπτό, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Έγινε αισθητή στο Ιράκ, τον Λίβανο και την Κύπρο. Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί ακόμη και πάνω από 6 Ριχτερ. Ο μεγαλύτερος ήταν 6,6 ρίχτερ.

Οι αρχές έχουν κηρύξει συναγερμό επιπέδου 4,  ο οποίος και ενεργοποιεί το αίτημα για διεθνή βοήθεια.

Σε δήλωση μετά τον σεισμό, ο  Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι όλες οι αρμόδιες μονάδες βρίσκονται σε επιφυλακή υπό τον συντονισμό της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης  AFAD. Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα.

Στην πλέον πρόσφατη ανακοίνωσή της η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) της Τουρκίας αναφέρει ότι 284 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.232 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Εκατοντάδες πολυώροφα κτίρια έχουν καταρρεύσει και τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη για να εντοπίσουν τους εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια. Τουλάχιστον 237 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 639 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό των θυμάτων του σεισμού στη βόρεια Συρία. Σημειώνεται δε ότι δεν έχουμε ακόμη απολογισμό θυμάτων στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο ανταρτών και τζιχαντιστών.
Αποστολή διεθνούς βοήθειας

Τη βαθιά θλίψη του για τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία και την Συρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter, διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα θα συνδράμει άμεσα. Έτοιμο να προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία δήλωσε επίσης το Ισραήλ, όπως επίσης και η Ιταλία, όπου νωρίτερα είχε εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία τελικά ήρθη. «Λυπούμαστε βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τις ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», ανέφερε και το υπουργείο Εξωτερικών. «Οι σκέψεις μας είναι μαζί με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες και τα σωστικά συνεργεία που αγωνίζονται να σώσουν ζωές. Η Ελλάδα έχει κινητοποιήσει τους πόρους της και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια», πρόσθεσε.

Έτοιμη να συνδράμει τις τουρκικές αρχές στο κρίσιμο έργο των ερευνών για επιζώντες είναι συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση. H EE ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας με αποτέλεσμα να βρίσκονται ήδη καθ’οδόν ομάδες από την Ολλανδία και την Ρουμανία.

Πιο συγκεκριμένα ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε με ανάρτησή του στο τουίτερ: «Μετά τον σεισμό στην Τουρκία σήμερα το πρωί, ενεργοποιήσαμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ συντονίζει την ανάπτυξη ομάδων διάσωσης από την Ευρώπη. Ομάδες από την Ολλανδία & τη Ρουμανία είναι ήδη καθ’οδόν».

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ