Πάνω από 4.300 νεκροί σε Τουρκία και Συρία από τον διπλό σεισμό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 15.000 
Μάχη με το χρόνο για τους επιζώντες – συνεχίζει να σείεται η Γη θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τα σωστικά συνεργεία.

Μετράνε πληγές Τουρκία και Συρία μετά το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου με 7,8 και 7,5 Ρίχτερ, με τους μετασεισμούς να φτάνουν τους 100 μερικοί από αυτούς πολύ ισχυροί.

Ο σεισμός 7,8 βαθμών που χτύπησε τις δυο χώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας κατεδάφισε πολυκατοικίες ολόκληρες σαν πύργους από τραπουλόχαρτα, κατέστρεψε νοσοκομεία, τραυμάτισε κι άφησε άστεγους χιλιάδες.

ABD95B30 CC7F 4D27 8FB5 B98EDC3DED44

Τα σωστικά συνεργεία κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, καθώς οι άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια είναι χιλιάδες και κάθε ώρα που περνά είναι κρίσιμη.

Σύμφωνα με τελευταίο απόλογισμό έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν 15.834, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα η AFAD, η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

Στη Συρία οι νεκροί σύμφωνα με τις Αρχές φτάνουν τους 1.451 και οι τραυματίες τους 3.531.

Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε τουλάχιστον 4.365 τον αριθμό των θανάτων στην Τουρκία και τη Συρία, που επλήγησαν από σειρά σεισμικών δονήσεων οι οποίες συγκαταλέγονται στις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Μάχη και με το κρύο

Ο κόσμος, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπος και με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής με τον υδράργυρο να πέφτει ακόμα και στους -14 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κάτω από μια άμορφη μάζα συντριμμιών στη νότια επαρχία Χατάι, η φωνή μιας γυναίκας που εκλιπαρεί να τη βοηθήσουν. Σε μικρή απόσταση, το άψυχο σώμα ενός μικρού παιδιού.

Κλαίγοντας καθώς πέφτει παγωμένη βροχή, ο Ντενίζ σφίγγει τα χέρια, ψάχνει λόγια για να εκφράσει την απόγνωσή του.

«Κάνουν θορύβους, φωνάζουν — δεν έρχεται κανένας. Χαθήκαμε. Καταστραφήκαμε. Θεέ μου… Φωνάζουν, λένε ‘σώστε μας’, αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς θα τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί».

Οι θερμοκρασίες έπεσαν γύρω στο μηδέν τη νύχτα, χειροτερεύοντας τα πράγματα για τους παγιδευμένους και τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους.

Στην Καχρανμαρμαράς, βόρεια της Χατάι, οικογένειες αγκαλιάζονται γύρω από υπαίθριες φωτιές και τυλίγονται με κουβέρτες προσπαθώντας να ζεσταθούν κάπως.

«Μόλις που προλάβαμε να βγούμε από το σπίτι», αφηγείται ο Νεσέτ Γκιουλέρ, έχοντας γύρω του τα τέσσερα παιδιά του, κοντά σε μια από τις φωτιές. «Καταστραφήκαμε. Πεινάμε, διψάμε…».

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών, που ακολουθήθηκε από σειρά ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων, ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγράψει το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο USGS από τον Αύγουστο του 2021 σε παγκόσμια κλίμακα.

Επταήμερο πένθος

Η έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο και οι ζημιές στους δρόμους που συνδέουν μερικές από τις πόλεις που χτυπήθηκαν σκληρότερα στη νότια Τουρκία, με αθροιστικά εκατομμύρια κατοίκους, δυσχεραίνουν την προσπάθεια να αποτιμηθούν με ακρίβεια και να αντιμετωπιστούν οι ζημιές.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει μπροστά του εκλογές τον Μάιο, έκανε λόγο για ιστορική καταστροφή και διαβεβαίωσε πως οι αρχές κάνουν ό,τι μπορούν, οι πάντες «βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους», όπως είπε. Διευκρίνισε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Κηρύχθηκε επίσης επταήμερο πένθος.

Στην Ισκέντερουν, μέλη σωστικών συνεργείων σκαρφαλώνουν προσεκτικά στον γιγαντιαίο σωρό ερειπίων που ως χθες τα ξημερώματα ήταν η μονάδα εντατικής θεραπείας δημόσιου νοσοκομείου. Ψάχνουν επιζώντες.

Όρθια μπροστά στο νοσοκομείο, η Τουλίν, τριαντάρα νοσηλεύτρια, σχεδόν μονολογεί: «κάναμε εισαγωγή ασθενούς σε χειρουργείο χθες… δεν ξέρουμε τι απέγινε». Σκουπίζει τα δάκρυά της.

Στη Συρία, ο σεισμός χτύπησε περιοχές ήδη αντιμέτωπες με πελώριες καταστροφές, έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια πολέμου. Οι ελλείψεις καυσίμων κι ο σκληρός χειμώνας δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες αντίδρασης.

«Υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, δρόμοι που χρησιμοποιούσαμε για να παραδίδουμε βοήθεια έχουν υποστεί ζημιές, πρέπει να φανούμε δημιουργικοί για να φθάσουμε στους πληγέντες (…) αλλά προσπαθούμε σκληρά», συνόψισε ο Ελ Μουστάφα Μπενλαμλί, συντονιστής του ΟΗΕ, μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Δαμασκό.

Παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης: Ποιες χώρες στέλνουν βοήθεια

Πολυάριθμες χώρες έσπευσαν να αποστείλουν βοήθεια, προσωπικό και εξοπλισμό για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας σήμερα.

Ακολουθεί μια καταγραφή της διεθνούς βοήθειας που έχει υποσχεθεί μέχρι στιγμής:

  • Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει στην Τουρκία 76 ειδικούς σε θέματα έρευνας και διάσωσης με εξοπλισμό και σκύλους, καθώς και μια ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης. Το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με τον ΟΗΕ για την παροχή υποστήριξης στα θύματα στη Συρία.
  • Οι ΗΠΑ στέλνουν δύο ομάδες έρευνας και διάσωσης, 79 ατόμων, για να βοηθήσουν τους Τούρκους αξιωματούχους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο
  • Η ΕΕ έχει κινητοποιήσει ομάδες έρευνας και διάσωσης για να βοηθήσει την Τουρκία, ενώ το δορυφορικό σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για να παρέχει υπηρεσίες χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης. Τουλάχιστον 13 χώρες μέλη έχουν προσφέρει βοήθεια. Η ΕΕ δήλωσε ότι είναι επίσης έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στη Συρία μέσω των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας που εφαρμόζει
  • Ρωσικές ομάδες διάσωσης από το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ετοιμάζονται να πετάξουν στη Συρία, όπου ο ρωσικός στρατός που έχει αναπτυχθεί στη χώρα αυτή έχει ήδη στείλει 10 μονάδες αποτελούμενες από 300 άτομα για να βοηθήσουν στον καθαρισμό των συντριμμιών και στην αναζήτηση επιζώντων. Ο ρωσικός στρατός έχει δημιουργήσει σημεία για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Ρωσία έχει επίσης προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, η οποία έχει γίνει δεκτή
  • Το Ισραήλ αποστέλλει ομάδες στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ενέκρινε επίσης αίτημα για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία, το οποίο έλαβε μέσω διπλωματικού αξιωματούχου. Το Ισραήλ και η Συρία δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και οι δύο χώρες έχουν διεξαγάγει αρκετούς πολέμους
  • Η Γερμανία ετοιμάζει παραδόσεις γεννητριών έκτακτης ανάγκης, σκηνών και κουβερτών. Είναι επίσης προετοιμασμένη να στήσει στρατόπεδα με εξοπλισμό επεξεργασίας νερού
  • Η Ελλάδα στέλνει στην Τουρκία μια ομάδα 21 διασωστών, δύο σκύλους διάσωσης και ένα ειδικό όχημα διάσωσης, μαζί με έναν δομικό μηχανικό, πέντε γιατρούς και εμπειρογνώμονες σεισμικού σχεδιασμού σε ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο
  • Η Ιαπωνία στέλνει μια ομάδα περίπου 75 διασωστών στην Τουρκία
  • Η Ισπανία ετοιμάζεται να στείλει δύο ομάδες αστικής έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία με 85 άτομα προσωπικό, καθώς και ένα απόσπασμα εθελοντών πυροσβεστών
  • Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας προσέφερε βοήθεια στην Τουρκία. Μια ομάδα πυρόσβεσης ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Πίζα
  • Η Γαλλία αποστέλλει ομάδες διάσωσης στην Τουρκία.

Ieidiseis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ