Σχεδιάζουν αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο πακέτο στήριξης για την ελάφρυνση των εισοδημάτων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, με νέα επιδόματα, αλλά και μειώσεις φόρων, με στόχευση τα εισοδήματα από ενοίκια. Σημειώνεται ότι η εν λόγω παρέμβαση, εφόσον προχωρήσει, θα αποτελέσει μια προεκλογική εξαγγελία της Ν.Δ. για την επόμενη τετραετία.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα τα έσοδα από ενοίκια φορολογούνται ως εξής:

*για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με συντελεστή 15%

* για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ με συντελεστή φορολόγησης 35%

* για εισόδημα πάνω από 35.001 ευρώ ο συντελεστής είναι 45%

Το πιθανότερο σενάριο είναι να μπει άλλος ένας, ενδιάμεσος, φορολογικός συντελεστής. Με βάση αυτό θα υπάρχουν δύο ενδιάμεσοι φορολογικοί συντελεστές ανάμεσα στις κλίμακες των 12.000 ευρώ και των 35.000 ευρώ, καθώς το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως δεν είναι υψηλό το ποσοστό φορολογίας για εισοδήματα έως 12.000. Στόχος είναι να υπάρξει μείωση στα μεσαία και τα υψηλότερα εισοδήματα από μισθώματα, από τη στιγμή που οι τιμές των ενοικίων έχουν… ξεφύγει και διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί πως ηΠΟΜΙΔΑ εδώ και καιρό έχει υποβάλει αίτημα στην κυβέρνηση να μειώσει τους συντελεστές στη φορολογία ακινήτων. Συγκεκριμένα, έχει προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών στα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων να γίνει μείωση αποκλειστικά και μόνο στον φορολογικό συντελεστή για τα μισθώματα από μισθώσεις κύριας κατοικίας (των κωδικών 103 και 104 φορολογίας εισοδήματος ακινήτων) κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε κάθε ισχύον φορολογικό κλιμάκιο, ήτοι:

-για μισθώματα κύριας κατοικίας μέχρι 12.000 €, από 15% σε 5%

-για μισθώματα από 12.001-35.000 € από 35% σε 25%

-για μισθώματα από 35.001 € και άνω, από 45% σε 35%

Οπως έχει υποστηρίξει η ΠΟΜΙΔΑ, με αυτό το μέτρο θα λυθεί το πρόβλημα της προσφοράς των διαθέσιμων κατοικιών για κύρια κατοικία, καθιστώντας την ανταγωνιστικότερη από την προσφορά τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Με τον τρόπο αυτόν οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα σπεύσουν να προσφέρουν κάθε διαθέσιμη κατοικία σε ενοικιαστές αποκλειστικά κύριας κατοικίας ως προτιμητέους και να ανανεώσουν τις υπάρχουσες μισθώσεις κύριας κατοικίας.Μένει, βέβαια, να αποδειχθεί στην πράξη αν αυτό θα οδηγήσει όντως σε μειώσεις των τιμών των ενοικίων ή αν απλά θα συνεχίσουν κάποιοι να θησαυρίζουν, την ώρα που μισθοί και συντάξεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ