Άκης Τσελέντης για την διπλωματία των σεισμών και τις Ελληνοτουρκικες σχέσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
Όπως είθισται οι σεισμοί αυτοί είναι και μια ευκαιρία άσκησης διπλωματίας.
Δεν είναι βέβαια κανείς αφελής για να πιστέψει ότι μια «διπλωματία των σεισμών» θα επιλύσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ούτε ότι θα κάμψει τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Μπορεί όμως να αυξήσει την ήπια ισχύ της χώρας μας.
Η φύση «φώναξε» πως οι κυβερνήσεις μπορεί να «πλακώνονται» μεταξύ τους επειδή η μία πήρε μερικά αεροπλάνα περισσότερα από την άλλη, μπορεί να χρησιμοποιούν την προαιώνια «έχθρα» για ψηφοθηρικούς λόγους, όμως όταν εκείνη αποφασίσει να χτυπήσει, όλοι είμαστε απέναντί της μικροί και ίσοι.
Στη μανία του Εγκέλαδου δεν υπάρχουν άλλα «όπλα» πέρα από ένα χέρι βοήθειας που θα δώσει ο Ελληνας στον Τούρκο και ο Τούρκος στον Ελληνα.
Σημαντική θα ήταν μια πρωτοβουλία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για έκτακτη οικονομική βοήθεια και προς τις δύο πληγείσες χώρες Τουρκία και Συρία για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ενίσχυσης της ανοικοδόμησης στις περιοχές που επλήγησαν.
Ολα αυτά τα βήματα θα μπορούσαν, να οδηγήσουν σε έναν συλλογικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας για όλη την Ανατολική Μεσόγειο όπου θα πρωτοστατούσε η Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ