Η Τουρκία χτυπά τους Κούρδους της Συρίας ενώ ανασύρονται ακόμη επιζώντες από τα ερείπια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε την Τρίτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε δέκα επαρχίες λόγω των καταστροφικών σεισμών της Δευτέρας.

Ενώ τρέχει η διαδικασία εξεύρεσης επιζώντων στα ερείπια, αυτό δεν πτόησε τις τουρκικές δυνάμεις να βομβαρδίσουν θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία.

Αυτό αναφέρει το αμερικανικό Breitbart News Network επικαλούμενο το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, που αναφέρει ότι «τρομοκράτες του YPG/PKK» χρησιμοποίησαν εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών στην περιοχή Ταλ Ριφάατ για να πυροβολήσουν ένα φυλάκιο των τουρκικών συνόρων στην επαρχία Κιλίς.

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές και θύματα, αλλά οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πλήγμα αντιποίνων την Τρίτη.

Το YPG είναι μια συριακή κουρδική πολιτοφυλακή που συμμάχησε με τις δυτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το PKK είναι μια μαχητική κουρδική αυτονομιστική ομάδα στην Τουρκία. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί το YPG και το PKK ως ένα και το αυτό, κατηγορώντας συχνά την πιο αξιοσέβαστη πολιτοφυλακή YPG ότι παρέχει κάλυψη για δραστηριότητες του PKK σε περιοχές που ελέγχει. Η Τουρκία έχει ξεκινήσει αρκετές στρατιωτικές εισβολές στη Συρία για να απωθήσει όλες τις κουρδικές δυνάμεις από τα σύνορα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία ότι δεν έκαναν αρκετά για να κρατήσουν μακριά τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, οπότε η Τουρκία έπρεπε να αναλάβει τις δουλειές με «μια τριάδα επιτυχημένων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων πέρα ​​από τα σύνορά της» το 2016. 2018 και 2019:

Η Τουρκία έκανε χωριστές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για την απόσυρση στοιχείων YPG/PKK, καθώς οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούσαν την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, η οποία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου 2019 στη βόρεια Συρία.

Μετά τη δέσμευση για αποχώρηση της τρομοκρατικής ομάδας YPG/PKK 30 χιλιόμετρα (18,6 μίλια) νότια των τουρκικών συνόρων, σύμφωνα με τις συμφωνίες, οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους εδώ και δυόμισι χρόνια.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς στην Τουρκία, οκτώ ημέρες μετά την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι η τρομοκρατική ομάδα θα αποσυρόταν 32 χιλιόμετρα νότια από τα σύνορα, αλλά η Ουάσιγκτον δεν εκπλήρωσε τη δέσμευσή της.

2

 Οι Απελευθερωτικές Δυνάμεις του Αφρίν, μια κουρδική ομάδα πολιτοφυλακής που είναι κοινώς γνωστή με το κουρδικό ακρωνύμιο HRE, εξέδωσε δήλωση την Τρίτη, διαψεύδοντας ότι υπάρχουν μονάδες του YPG στο Ταλ Ριφάατ.

Το HRE είπε ότι οι δικές του δυνάμεις δεν επιτέθηκαν στις τουρκικές θέσεις όπως ισχυρίστηκε η Τουρκία, σε μεγάλο βαθμό επειδή ήταν απασχολημένοι με τους ισχυρούς σεισμούς της Δευτέρας.

«Σε σχεδόν καθημερινή βάση, χθες το βράδυ, στις 6 Φεβρουαρίου, ο Τουρκικός στρατός κατοχής βομβάρδισε την περιοχή Ταλ Ριφάατ, αν και ήταν μια περιοχή με μεγάλες ζημιές από τον σεισμό», κατηγόρησε το HRE.

«Επιβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά ότι η δήλωση [της Τουρκίας] είναι αβάσιμη και παραπλανητική», ανέφεραν.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ