Ρωσικές κινήσεις στη Μολδαβία- Παραίτηση πρωθυπουργού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτικός σεισμός στη Μολδαβία, τη μικρή χώρα μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας,  έχει στρατηγική θέση στα σενάρια που σχετίζονται με τον πόλεμο, γράφει η ιταλική il Tempo.

 

 Η φιλοευρωπαία πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, διόρισε νέο πρωθυπουργό μετά την παραίτηση της προηγούμενης επικεφαλής της κυβέρνησης, Ναταλία Γαβριλίτα. 

Η πρωθυπουργός είπε ότι «ήλθε η ώρα» να φύγει λόγω των «πολλών κρίσεων που προκαλούνται από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία». 

Το Κισινάου εξαρτάται από τη Ρωσία για προμήθειες και αντιμετωπίζει μια σοβαρή ενεργειακή κρίση. 

Επί κεφαλής της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον ο Ντόριν Ρέσιαν, πρώην υπουργός Εσωτερικών και του οποίου ο διορισμός θα πρέπει να υποστηριχθεί χωρίς μεγάλα εμπόδια στη Βουλή. 

Στο πλαίσιο αυτό, προκύπτουν επιβεβαιώσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Μολδαβίας για τις προσπάθειες της Μόσχας να κάνει πραξικόπημα στη χώρα. 

Οι Ουκρανοί 007 είχαν μιλήσει γι’ αυτό, τώρα οι μυστικές υπηρεσίες της Μολδαβίας επιβεβαιώνουν την προσπάθεια της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να ανατρέψει την κυβέρνηση.

 Η Μολδαβία, υποψήφια για την ΕΕ, απειλείται στρατιωτικά από τη Ρωσία, η οποία έχει στρατιώτες στο έδαφός της, στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

 Αυτές τις ώρες, λοιπόν, με τις ρωσικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια και στο Κραματόρσκ, πύραυλοι από τις ένοπλες δυνάμεις της Μόσχας περνούν πάνω από τον ουρανό της Μολδαβίας, συνθήκες που το Κισινάου ορίζει ως «απαράδεκτη παραβίαση» του εναέριου χώρου του. 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ