Fake λογαριασμοί στα social media καλούν σε δωρεές για τους σεισμόπληκτους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οχι μόνο δεν τους αγγίζει η τραγωδία στην Τουρκία και τη Συρία, όπου περισσότεροι από 35.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες, αλλά δεκάδες επιτήδειοι δεν διστάζουν να… πατήσουν επί (των) πτωμάτων, προκειμένου να τα «κονομήσουν» μέσω fake λογαριασμών στα social media, οπου καλούν τους χρήστες να καταθέσουν τον οβολό τους για «δωρεές» προς τους σεισμόπληκτους.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ειδησεογραφικού ιστoτόπου Bleeping Computer με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια, οι χρήστες των social media οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με όσους συγκεντρώνουν χρήματα για να τα προσφέρουν στους σεισμόπληκτους, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσουν θύματα απάτης.

Οι απατεώνες καλούν σε δωρεές μέσω PayPal, εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των πληγέντων, καθώς αναρτούν viral φωτογραφίες και βίντεο από τους φονικούς σεισμούς, στην προσπάθειά τους να συγκινήσουν για να τα… αρπάξουν. Μάλιστα, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, οι προειδοποιήσεις αφορούν και τη χρήση της εξαιρετικά δημοφιλούς ψηφιακά επεξεργασμένης εικόνας, εμπνευσμένης από τη δράση της ελληνικής ΕΜΑΚ στην επαρχία Χατάι.

Οι επιτήδειοι έχουν εντοπιστεί να αναρτούν εικόνες και βίντεο από την πολύνεκρη τραγωδία σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Twitter, με μηνύματα όπως «Προσευχηθείτε για την Τουρκία», «Ας βοηθήσουμε την Τουρκία» και «Κάντε δωρεά για τα θύματα του σεισμού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ