Τουρκια και η επόμενη μέρα – Προάγγελος Εξελίξεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πολύνεκρη σεισμική δραστηριότητα που έπληξε τη γείτονα είναι βέβαιο ότι αλλάζει άρδην τα πλάνα του καθεστώτος Ερντογάν αναφορικά με την επικείμενη διεξαγωγή των εκλογών. Αναμφισβήτητα, το σύστημα του Τούρκου προέδρου καλείται να βρει άμεσα σπασμωδικές λύσεις, όχι μόνο για να μακροημερεύσει στον πολιτικό στίβο, αλλά και για την εν γένει επιβίωση του.

Η λογική, αν υφίσταται, επισημαίνει ότι οι εκλογές θα αναβληθούν. Μέσα σε σωρό ερειπίων και χαμένων ζωών να βαρύνουν την υπάρχουσα κυβέρνηση με τεράστιες ευθύνες για καθυστέρηση και κωλυσιεργία στην αντιμετώπιση της κρίσης, έλευση στις κάλπες είναι αδιανόητο να γίνει υπό δημοκρατικές και ομαλές συνθήκες. Οι παλίρροιες της ζωής γεμίζουν με τόσο ειρωνεία τους αλαζόνες που καταλήγουν, θα με συγχωρέσετε, να γλείφουν εκεί που έπτυαν.

Η Άγκυρα προσμένει δυτική βοήθεια οικονομικής φύσεως για να ανταπεξέλθει από τον ορυμαγδό. Το πρώτο ηχηρό καμπανάκι ήρθε από την κατακόρυφη πτώση των τιμών του Τουρκικού χρηματιστηρίου. Σε μια παραπαίουσα οικονομία που στηρίζεται εξολοκλήρου στους κλάδους της παραοικονομίας και του μαύρου εμπορίου, η είσοδος ξένων κεφαλαίων αποτελεί μονόδρομο.

Το ΔΝΤ αχνοφαίνεται μέσα από την σκόνη που κατακάθισε μετά τον εγκέλαδο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό η προσφυγή στο ταμείο σε ανάλογες περιστάσεις. Ο Ταγίπ και οι συν αυτώ, δεν επιθυμούν προφανώς να ανοίξουν τις θύρες του οργανισμού, διότι χάνεται έπειτα οποιαδήποτε προσπάθεια απαγκίστρωσης της Τουρκίας από τη δύση και καταρρέει το αφήγημα περί μεγάλης περιφερειακής και εν δυνάμει παγκόσμιας δύναμης. Ποιος υποτιθέμενα ισχυρός αρέσκεται να χρωστά και να βρίσκεται υποχρεωμένος;

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία κατακερματισμένη και μπερδεμένη δεν μπορεί να αρθρώσει δυναμικό και ενωτικό λόγο ούτε για τα βασικά. Μικρότητες και διαφορές αποκλείουν σε μεγάλο ποσοστό τις συμμαχίες που θα έδιναν τη δυνατότητα εξόδου του Ερντογάν από την πολιτική σκηνή. Τουλάχιστον αυτό παρατηρείται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Η εσωτερική κρίση που ξέσπασε πλέον, ενδέχεται να προκαλέσει έκρηξη και σε υποβόσκουσες απειλές που εδράζονται μέσα στην Τουρκική ενδοχώρα και έχει αποχρώσεις φυλετικές, οικονομικές και κοινωνιολογικές. Η ένδεια και η απογοήτευση σε εκατομμύρια Τούρκων ίσως αποτελέσει εφαλτήριο για τεκτονικές αλλαγές στο γίγνεσθαι της γείτονα.

Οι εξάρσεις μισαλλοδοξίας και πολεμικής ρητορικής της Άγκυρας θα επιστρέψουν προς το μέρος μας με γεωμετρική ακρίβεια, ας μην εθελοτυφλούμε. Η συνδρομή βοήθειας από μεριάς μας, δείχνει απλώς αυτό που μας ξεχώριζε ανέκαθεν ως έθνος. Η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός και το ευγενικό του ήθους μας. Η ύφεση που τυχόν έλθει στις μεταξύ μας διαφορές θα γίνει μόνο και μόνο για να εκμαιεύσει ο Ερντογάν αυτά που χρειάζεται για την ανοικοδόμηση, κρατική και προσωπική. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα και να εφησυχάσουμε. Οι διαφορές μας παραμένουν διακριτές και θα συζητηθούν μόνο εφόσον οι γείτονες παραμερίσουν τις τρελές και έκνομες απαιτήσεις τους. Οτιδήποτε άλλο από πλευράς μας θα ενέχει ερωτήματα, προβληματισμό και εθνική οπισθοδρόμηση στα εθνικά ζητήματα.

Αναστάσιος Β. Κακαράντζας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ