Δικαστήρια Πειραιά: Οι διαβολικές συμπτώσεις…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ακίνητο της Dimand προκρίθηκε, ενώ αποκλείστηκε από το διαγωνισμό το κτίριο του “Κεράνης”

Κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) του υπουργείου Δικαιοσύνης, το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης των δύο κτιρίων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τη μεταφορά των δικαστηρίων του Πειραιά.

Το πόρισμα ανατρέπει τα προηγούμενα δεδομένα, καθώς με βάση τον προηγούμενο διαγωνισμό η μοναδική πρόταση που είχε προκριθεί ήταν αυτήτης ισραηλινών συμφερόντων εταιρείας BZPW Real Estate Development(συμφερόντων της Golden Horizon) για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων στο κτίριο της στην οδό Πειραιώς στα Καμίνια που στέγαζε επί δεκαετίες την καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗ.

Μάλιστα πριν από το διαγωνισμό πολλοί είχαν μιλήσει για “φωτογραφικούς” όρους, καθώς με βάση αυτούς είχαν αποκλειστεί δημόσια κτίρια που θα μπορούσαν να στεγάσουν το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά.

Όμως, αν και είχε προκριθεί το συγκεκριμένο κτίριο δεν πληρούσε άλλους όρους, όπως οι θέσεις πάρκινγκ που θα έπρεπε να υπάρχουν προκειμένου να μη δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο στην πόλη.

Σε μια προσπάθεια να δώσουν λύση οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν προτείνει να κατασκευαστεί πάρκινγκ στην οροφή του κτιρίου.

Η λύση δεν φαίνεται πως ήταν επαρκής και τελικά απορρίφθηκε η πρόταση από την επιτροπή αξιολόγησης των προσφορών, ενώ προκρίθηκε η δεύτερη πρόταση που είχε κατατεθεί από την εταιρεία DIMAND ΑΕ για το οικόπεδοεπί της οδού Μεθώνης-Χαϊδαρίου στην περιοχή της Αγίας Σοφίας, κοντά στο παλιό καπνεργοστάσιο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και δίπλα στο «Παπαστράτειο» κολυμβητήριο.

Υπενθυμίζεται πως το έργο αφορά την κατασκευή και πώληση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης κτιρίου γραφείων, συνολικής επιφανείας 30.000 τ.μ.

Η μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με ποσό 63,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 17 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Βιάζονται λόγω εκλογών;

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιτροπή αξιολόγησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης εξέδωσε το πόρισμα της για τις δύο προσφορές από τις 12 Δεκεμβρίου 2022.

Για άγνωστο λόγο το πόρισμα παρέμενε επί σχεδόν δύο μήνες σε κάποιο… συρτάρι του Υπουργείου.

Τελικά την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) που θα αποφασίσει ως προς τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά.

Να υποθέσουμε πως οι εκλογές επισπεύδουν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ανάδειξη της εταιρείας Dimand Real Estate ως μειοδότη για την ανέγερση των νέων δικαστηρίων του Πειραιά προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ΤΑΧΔΙΚ που θα αποφασίσει για την κατακύρωση του διαγωνισμού, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύεται απευθείας από τον εκάστοτε Υπουργό Δικαιοσύνης και στην προκειμένη περίπτωση από τον Κώστα Τσιάρα…

Το ενδιαφέρον Γεραπετρίτη για το έργο

Υπενθυμίζεται πως ζωηρό ενδιαφέρον για τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά είχε εκφράσει και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος ήταν παρών στις 8 Οκτωβρίου 2021 στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά όπου ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είχε εξαγγείλει την διακήρυξη του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού αγοράς ακινήτου για τη στέγαση των δικαστηρίων της πόλης.

Διαβολικές συμπτώσεις;

Συμπτωματικά η εταιρεία DIMAND συμμετέχει και στο επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Πειραιά ο «Πύργος», το λεγόμενο «εμποροναυτιλιακό κέντρο» που «στοιχειώνει» στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Την πρώτη φάση των εργασιών της ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ, ανέλαβε η εταιρεία ΤΕΡΝΑ, της οποίας πρόεδρος είναι ο πεθερός του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ