Ολόκληρο εισιτήριο για μαθητές τρίτης λυκείου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια ακόμα αδικία εις βάρος χιλιάδων οικογενειών που έχουν παιδιά στις τάξεις του λυκείου επιβάλλει διαμέσου της αδράνειας η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σαν να μην έφτανε το τσουνάμι ακρίβειας που «γονατίζει» τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, την αισχροκέρδεια που κάνει «πάρτι» στα σούπερ μάρκετ και τους μισθούς που θυμίζουν Βουλγαρία αλλά με τιμές Δανίας, η κυβέρνηση επιβάλλει ακόμα ένα χαράτσι στη μεταφορά χιλιάδων μαθητών από και προς τα σχολεία μέσω των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το μεγάλο πρόβλημα προκύπτει καθώς οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ενηλικιώνονται ενώ φοιτούν ακόμα στα σχολεία δεν μπορούν να ανανεώσουν την προσωποποιημένη κάρτα μειωμένου κομίστρου που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους, προσκομίζοντας τη σχετική βεβαίωση του σχολείου τους στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΣΑ, καθώς δεν έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση που να το προβλέπει. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που έχουν ενηλικιωθεί αλλά βρίσκονται στην τρίτη λυκείου καλούνται να πληρώνουν καθημερινά ολόκληρα εισιτήρια (κόστους 1,20 ευρώ) αντί να δικαιούνται την έκδοση εισιτηρίου μειωμένου κόστους (δηλαδή κόστους 0,60 ευρώ). Το αποτέλεσμα αυτών είναι η σημαντική οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους, αφού με τη συμπλήρωση του 18ου έτους ηλικίας των παιδιών προκύπτει διπλασιασμός του κόστους καθημερινής μετάβασης στο σχολείο τους, καθώς και των άλλων αυξημένων υποχρεώσεων μετακίνησης για εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Για τη συγκεκριμένη αδικία και το χαράτσι που έχει επιβληθεί σε χιλιάδες οικογένειες είναι ενήμερα τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών όσο όμως και το πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων της Περιφέρειας Αττικής έχει θέσει το θέμα με επιστολές. Οι γονείς, μάλιστα, ζητούν την άμεση λύση του ζητήματος αυτού με νομοθετική ρύθμιση, όπου πρέπει να προβλέπεται: α) Έκδοση ειδικού μαθητικού δελτίου για δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ, με ισχύ από την έναρξη του σχολικού έτους και μέχρι τη λήξη του, σε όποιον έχει τη μαθητική ιδιότητα με την υποχρέωση προσκόμισης σχετικής βεβαίωσης της οικίας σχολικής μονάδας, ανεξάρτητα από την ηλικία του και για τις ώρες λειτουργίας των σχολείων του και β) Μειωμένο κόμιστρο για όλες τις υπόλοιπες μετακινήσεις, όλες τις υπόλοιπες μέρες και ώρες, κατ’ αναλογία με την αντίστοιχη ρύθμιση για τους φοιτητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ