Πέθανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ηλικία 69 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, έχοντας χάσει τη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Μ. Ελισάφ, ο οποίος έγινε ο πρώτος δήμαρχος εβραϊκής καταγωγής που εκλέχτηκε στη χώρα μας (το 2019) υπηρέτησε την κοινωνία των Ιωαννίνων ως γιατρός αλλά και καθηγητής Πανεπιστημίου.

Ήταν κατά βάθος πάντα διδακτικός ο αγαπημένος μας Μωυσής Ελισάφ. Έδινε πάντα με τη στάση του μαθήματα αξιοπρέπειας και πολιτισμού σε όλα τα πεδία που κινήθηκε. Ένας πράος ηγέτης, όπως ο βιβλικός συνονόματός του. Και επιπλέον πανεπιστημιακός ερευνητής και δάσκαλος , θεραπευτής σωμάτων αλλά και ψυχών με τρυφερότητα και γνήσιο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους. Ένας γνήσιος λόγιος σε διαρκή επαφή με τους σύγχρονους προβληματισμούς και ενεργό συνείδηση της ιστορίας. Ο Μωυσής ήταν διεθνούς εμβέλειας πλεονέκτημα για τη χώρα ως πολίτης, κοσμοπολίτης, Έλληνας Εβραίος, αιρετός άρχοντας των Ιωαννιτών που έστειλαν με την εκλογή του ως δημάρχου ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Δυστυχώς ο χρόνος δεν ήταν αρκετός. Η κοινή ανθρώπινη μοίρα που ενώνει και σαρώνει τα πάντα ήταν αυστηρή μαζί του, αφήνει όμως ισχυρή παρακαταθήκη ως παρηγοριά στους δικούς του ανθρώπους και ως υπόδειγμα και μέτρο σύγκρισης στους συμπολίτες του.

5248777 1

Ο Μ. Ελισάφ γεννήθηκε το 1954 στα Ιωάννινα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979. Εργάστηκε στο Institute of Lipids and Atherosclerosis Research, Sheba Medical Center , Tel Hashomer, Sackler School of Medicine του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ , Ισραήλ (1993-1994).

Διετέλεσε Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ. Ήταν επίσης υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας στα οποία παρακολουθείται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες και παχυσαρκία.

Ήταν ενεργό μέλος 27 Επιστημονικών Εταιρειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι European Atherosclerosis Society, European Hypertension Society και International Society of Hypertension.

Διετέλεσε επανειλημμένα Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, ενώ υπήρξε και μέλος του Δ.Σ. Ήταν επίσης Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Μελέτης, Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, διετέλεσε Διευθυντής του Β’ Παθολογικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Διευθυντής του Παθολογικού Τομέα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αναπληρωτής Διοικητής Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Ο κ. Ελισάφ ήταν συνδιευθυντής σύνταξης και μέλος της συντακτικής επιτροπής 40 διεθνώς αναγνωρισμένων ιατρικών περιοδικών. Επιπλέον, είναι κριτής σε 118 διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Είχε οργανώσει πολλά συνέδρια και συμπόσια στο αντικείμενο της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, της αθηροσκλήρωσης, της αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών.

Ήταν πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Satellite Meeting on Secondary Dyslipidemias of the European Atherosclerosis Society (EAS) [το 1999].

Είχε συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες που σχετίζονται με τη θεραπεία των υπερλιπιδαιμιών, της υπέρτασης, του διαβήτη και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είχε 772 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά στη βασική και κλινική έρευνα στο αντικείμενο της υπέρτασης, των λιπιδίων, της αθηροσκλήρωσης, καθώς και στις διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών. Ο ίδιος εξέδωσε δύο βιβλία με αντικείμενο τις διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας και των ηλεκτρολυτών καθώς και τις δυσλιπιδαιμίες.

Διετέλεσε επανειλημμένα Δημοτικός Σύμβουλος και ήταν Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών (2011-2014).

Ήταν ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.

Επί 17 συναπτά έτη ήταν Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, είναι μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) ενώ διετέλεσε επί διετία και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του ΚΙΣΕ.

Τον Ιούνιο του 2019 εξελέγη Δήμαρχος Ιωαννίνων με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ