Σοφια Νικολαου: Tην άφησε «ακάλυπτη» ο Οικονόμου – Τι απαντά η ίδια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς στήριξη φαίνεται να αφήνει προς το παρόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη Σοφία Νικολάουμετά την αποκάλυψη ότι σε πόρισμα του ΣΔΟΕ που δημοσίευσε το «Documento της Κυριακής» οι ελεγκτές κάνουν λόγο για ζημιά ύψους 2.000.000 ευρώ του Δημοσίου από τις αναθέσεις που υπέγραψε η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής την περίοδο Μαρτίου 2020 – Μαρτίου 2021, με το επιχείρημα της προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις του σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η υποψηφιότητα της Σοφίας Νικολάου στις επερχόμενες εκλογές. «Η κα Νικολάου έχει δώσει τις δικές της εξηγήσεις από εκεί και πέρα η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων και των εκλογικών συνδυασμών της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε εξέλιξη» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε: «όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός σταθμίζονται και εξετάζονται σε πολύ μεγάλο βάθος τα δεδομένα που αφορούν τους υποψήφιους της ΝΔ».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για την επίθεση της Νικολάου στον ΣΔΟΕ, ο ίδιος υποστήριξε: «Σας είπα, είναι σε εξέλιξη η κατάρτιση των συνδυασμών και δεν έχουν κατατεθεί. Όλα τα δεδομένα σταθμίζονται. Έτσι θα σταθμιστούν και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Θα γίνει ο έλεγχος που απαιτείται» ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι υποψήφιοι ανακηρύσσονται από τα πρωτοδικεία»δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου αφήνοντας στην ουσία χωρίς κάλυψη την Νικολάου.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εντολή ελέγχου δόθηκε στο ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν τον Μάιο του 2021 κατά της Σοφίας Νικολάου τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Οι απευθείας αναθέσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα των ελεγκτών, δείχνουν ότι επί των ημερών της Σοφίας Νικολάου εταιρίες πωλούν τα ίδια προϊόντα (μάσκες, rapid tests, γάντια κ.λπ.) στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ακόμη και τέσσερις φορές πάνω από ό,τι σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Επίσης, κάποιες εταιρίες εμφανίζονται να έχουν ιδρυθεί λίγο πριν συνάψουν σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία, δίχως να έχουν τη σχετική εμπειρία. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι μία από αυτές ιδρύθηκε ημέρα Κυριακή από υπάλληλο γνωστού γυμναστηρίου της Κηφισιάς και ελάχιστες μέρες μετά έλαβε ανάθεση ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Κάποιες άλλες, ενώ δηλώνουν συγκεκριμένες διευθύνσεις ως έδρα, όταν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ έκαναν έφοδο διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε λειτουργούσαν εκεί.

Επιτέθηκε σε ΣΔΟΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Η κυρία Νικολάου, που είναι υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στην Εύβοια, χθες το απόγευμα με εκτενή της δήλωση δεν διαψεύδει το πόρισμα του ΣΔΟΕ, επιχειρεί όμως κάτι πρωτοφανές – καθότι ο ΣΔΟΕ είναι επίσημο όργανο του κράτους: να το αμφισβητήσει, και μάλιστα ως στημένο από τον ΣΥΡΙΖΑ! «Είναι απορίας άξιον πώς το πόρισμα του ΣΔΟΕ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραστατικά καλής εκτέλεσης των προμηθειών. Εχω όλα τα σχετικά έγγραφα, τα οποία ήδη έχουν δοθεί υπηρεσιακώς και στις αρμόδιες Αρχές. Αραγε, γιατί το ΣΔΟΕ αγνόησε τα αποκαλυπτικά έγγραφα, τα οποία αιτιολογούσαν πλήρως τις επιλογές των συγκεκριμένων εταιριών; Πώς στήριξε ένα πόρισμα χωρίς να λάβει υπόψη του επίσημα στοιχεία;» υποστηρίζει και σημειώνει: «Το πόρισμα αναφέρεται συμπερασματικά ότι: “Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η επιπλέον επιβάρυνση που προκύπτει για το Ελληνικό Δημόσιο αγγίζει τα 2.000.000 ευρώ”. Αραγε, τι πόρισμα είναι αυτό που λέει ότι “θα μπορούσε;”. Δηλαδή, μπορεί και να… “μην μπορούσε;”». Ακόμα, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγορεί το ΣΔΟΕ ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Βαξεβάνη και σημειώνει:«Πόσο τυχαία είναι η προ ολίγων ημερών “επίσκεψη” του κ. Πολάκη στον ΣΔΟΕ με τη σύνταξη του συγκεκριμένου πορίσματος και τη δημοσίευσή του; Εχει, άραγε, εσωτερική πληροφόρηση ο ΣΥΡΙΖΑ και η συγκεκριμένη εφημερίδα; Ή μήπως τα “χαλκεία” που κατασκευάζουν ενόχους έχουν κοινό κέντρο;»

Η κυρία Νικολάου υποστηρίζει ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι «όλες οι προμήθειες υγειονομικού υλικού έγιναν με βασικό κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή που θα κατέθετε κάθε εταιρία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες οικονομικές προσφορές» και τονίζει πως «όλη η διαδικασία (φάκελος, προσφορές, επιλογή αναδόχου) έγινε από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών προκειμένου να είναι όλα απολύτως νόμιμα και ξεκάθαρα». Επίσης δηλώνει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη «εναντίον οιουδήποτε». «Δεν θα διστάσω να συγκρουστώ με οποιαδήποτε υπηρεσία τολμά να αμφισβητήσει την ηθική μου και την ακεραιότητά μου» υπογράμμισε.

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «με τις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς να αγγίζουν πλέον τα 9 δισ. ευρώ, μετά και το πόρισμα του ΣΔΟΕ, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί άλλο να κρύβεται. Οφείλει άμεσα να αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. την κυρία Νικολάου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ