Γιωργος Χαρβαλιάς: Όλα όσα είπε για το βιβλίο του «Γιαβόλ!» και τις ελληνογερμανικές σχέσεις στο Militaire News

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλεσμένος στο κανάλι του Militaire News και στον Πάρι Καρβουνόπουλο βρέθηκε ο έμπειρος δημοσιογράφος Γιώργος Χαρβαλιάς και συγγραφέας του πολυσυζητημένου βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια».

Ο πολιτικός αναλυτής μίλησε για τα όσα πραγματεύεται το βιβλίο του, εστιάζοντας σαφώς στην άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία αλλά και στις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις και την στάση της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που την οδήγησαν σε αυτό που είναι σήμερα.

Η ανοιχτή πληγή των πολεμικών αποζημιώσεων, οι απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις, η στερεότυπη απάντηση «περασμένα-ξεχασμένα» διαδοχικών γερμανικών κυβερνήσεων και η συγκαταβατική στάση των αντίστοιχων ελληνικών αποτελούν ένα σκοτεινό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος ανοίγει αυτό το κεφάλαιο, παραδίδοντας στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο που ρίχνει άπλετο φως στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Ανάμεσά τους, η μεγάλη ληστεία στη διάρκεια της Κατοχής και το όργιο παρασκηνιακών πιέσεων που είχαν ως σκοπό οι ελληνικές κυβερνήσεις να οδηγηθούν σε παραίτηση από τις νόμιμες αξιώσεις για πολεμικές επανορθώσεις.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως με γερμανική πρωτοβουλία οδηγηθήκαμε στα Μνημόνια και στην δανειακή ομηρία των ημερών μας, από την οποία δεν ξεμπλέκουμε ούτε σε 30 χρόνια, χωρίς να έχουμε βελτιώσει και τα μεγέθη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρβαλιάς, στην εκπομπή του Πάρι Καρβουνόπουλου, ενώ σε ερώτηση για το αν οι Γερμανοί έχουν καταλάβει τον λόγο που είμαστε τόσο θυμωμένοι μαζί τους, ο ίδιος απάντησε: «Νομίζω σε ένα βαθμό ναι».

Τέλος, ο Γιώργος Χαρβαλιάς εξήγησε πως την περίοδο των Μνημονίων, οι Γερμανοί είχαν μία στάση εκμετάλλευσης απέναντι στους Έλληνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ