Ίνγκε Λέμαν – Η γυναίκα που ανακάλυψε τον εσωτερικό πυρήνα της Γης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ίνγκε Λέμαν (δανέζικα: Inge Lehmann, 13 Μαΐου 1888 – 21 Φεβρουαρίου 1993) ήταν Δανή σεισμολόγος και γεωφυσικός η οποία ανακάλυψε τον εσωτερικό πυρήνα της Γης. To 1936 υπέθεσε, βασισμένη σε υπάρχοντα δεδομένα, την ύπαρξη εσωτερικού πυρήνα με ιδιότητες και χαρακτηριστικά διαφορετικά αυτών του εξωτερικού πυρήνα της Γης και ότι ο πυρήνας του πλανήτη δεν είναι μία ομοιογενής σφαίρα διάπυρου υλικού.

Οι σεισμολόγοι μέχρι τότε δεν είχαν καταφέρει να εξηγήσουν ότι τα κύματα P, τα οποία δημιουργούνταν από τους σεισμούς, επιβράδυναν όταν έφθαναν σε συγκεκριμένες περιοχές του εσωτερικού της Γης και σύντομα αποδέχθηκαν τη θεωρία της Λέμαν.

Η Λέμαν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Østerbro, μια περιοχή της Κοπεγχάγης. Πατέρας της ήταν ο πειραματικός ψυχολόγος Άλφρεντ Λέμαν (Alfred Georg Ludvik Lehmann, 1858–1921). Εκπαιδεύτηκε στο σχολείο της Hanna Adler (θείας του Νιλς Μπορ), το οποίο ακολουθούσε προοδευτικές παιδαγωγικές μεθόδους. Σύμφωνα με την ίδια, ο πατέρας της και η Adler ήταν τα δύο πρόσωπα που την επηρέασαν σημαντικά όσον αφορά την διανοητική της ανάπτυξη.

Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, όμως διέκοψε τις σπουδές της εξ αιτίας προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Συνέχισε τις σπουδές της στα μαθηματικά στο Κέμπριτζ από το 1910-11 στο Newnham College. Στα 1911 επέστρεψε από το Κέμπριτζ, εξαντλημένη από τον φόρτο εργασίας της. Αποφάσισε να σταματήσει τις σπουδές της για ένα διάστημα.

Ανέπτυξε αξιόλογες υπολογιστικές ικανότητες διότι εργάστηκε για μερικά χρόνια σε ένα αναλογιστικό γραφείο, μέχρι να συνεχίσει τις σπουδές της το 1918. Στα 1923 ανέλαβε βοηθός του καθηγητή της Αναλογιστικής J.F. Steffensen στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Καριέρα

Μετά από μερικά χρόνια εργασίας στον ασφαλιστικό τομέα, έγινε βοηθός του γεωδαίτη Niels Erik Nørlund, που της ανέθεσε το έργο της εγκατάστασης σεισμολογικών παρατηρητηρίων στην Δανία και την Γροιλανδία. Εκείνη την περίοδο της γεννήθηκε το ενδιαφέρον για το πεδίο της σεισμολογίας. Στα 1928 πέρασε τις αντίστοιχες εξετάσεις και έλαβε την θέση του γεωδαίτη και του επικεφαλής του τμήματος της σεισμολογίας στο Ινστιτούτο Γεωδαιτικής της Δανίας, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Nørlund.

Σε μια επιστημονική ανακοίνωση με τίτλο P’, η Λέμαν κατάφερε για πρώτη φορά να ερμηνεύσει τα κύματα P, ως ανακλάσεις από τον εσωτερικό πυρήνα της Γης. Εξέχοντες σεισμολόγοι της περιόδου, όπως οι Μπένο Γκούτενμπεργκ (Beno Gutenberg), Τσαρλς Ρίχτερ (Charles Richter) και Χάρολντ Τζέφρις (Harold Jeffreys), υιοθέτησαν τα επόμενα χρόνια τη θεωρία της. Το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και η γερμανική κατοχή παρεμπόδισαν το έργο της καθώς και την επαφή της με άλλους επιστήμονες και ερευνητές του εξωτερικού.

Το 1952 εξετάσθηκε το ενδεχόμενο να γίνει η Λέμαν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, αλλά η πρόταση αυτή δεν υλοποιήθηκε τελικά. Το 1953 αποχώρησε από το Ινστιτούτο Γεωδαισίας και μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου μελέτησε για πολλά έτη τον γήινο φλοιό και τον ανώτερο μανδύα σε συνεργασία με τους Maurice Ewing και Frank Press. Στα πλαίσια της έρευνας αυτής ανακάλυψε ακόμα μία σεισμική ασυνέχεια, σε βάθη από 190 μέχρι και 250 km, που πήρε το όνομα της (ασυνέχεια Λέμαν).

Απεβίωσε σε ηλικία 104 ετών στην Κοπεγχάγη.

Ανακηρύχθηκε επίσης επίτιμη διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και της Κοπεγχάγης. Ονομάστηκε προς τιμήν της ο αστεροειδής 5632 Ingelehmann, ενώ η Αμερικάνικη Γεωφυσική Ένωση καθιέρωσε το μετάλλιο «Ίνγκε Λέμαν» (Inge Lehmann Medal). Στην 127η επέτειο από την γέννηση της η Google αφιέρωσε σε αυτήν την κεντρική σελίδα της μηχανής αναζήτησής της (Google Doodle).

wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ