Ο Πούτιν ακύρωσε διάταγμα για την κυριαρχία της Μολδαβίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ακύρωσε διάταγμα του 2012 που υποστηρίζει εν μέρει την κυριαρχία της Μολδαβίας σε μια μελλοντική διευθέτηση της περιοχής της Υπερδνειστερίας – μιας αυτονομιστικής περιοχής που υποστηρίζεται από τη Μόσχα που συνορεύει με την Ουκρανία. Σε αυτή την περιοχή, η Ρωσία διατηρεί στρατεύματα.

Η εντολή ακύρωσης αυτού του εγγράφου του 2012 δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου και ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη για να «διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας σε σχέση με τις βαθιές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις διεθνείς σχέσεις».

Η απόφαση είναι μέρος μιας σειράς αντιδυτικών κινήσεων που ανακοίνωσε ο Πούτιν την Τρίτη.

Ο Αλεξάντρου Φλεντσέα, ο Μολδαβός πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής για τον Έλεγχο της Ζώνης Ασφαλείας γύρω από την Υπερδνειστερία, είπε ότι η ακύρωση δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν εγκαταλείπει την έννοια της μολδαβικής κυριαρχίας.

«Το διάταγμα είναι ένα έγγραφο πολιτικής που εφαρμόζει την έννοια της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας», είπε ο Φλεντσέα. 

«Η Μολδαβία και η Ρωσία έχουν μια βασική πολιτική συμφωνία που προβλέπει αμοιβαίο σεβασμό για την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μας».

Το Κρεμλίνο είπε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Μολδαβία -η οποία την περασμένη εβδομάδα εξέλεξε μια νέα φιλοδυτική κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί να ενταχθεί στην ΕΕ- είναι πολύ τεταμένες. Η Μόσχα κατηγόρησε τη Μολδαβία ότι επιδιώκει αντιρωσική ατζέντα.

 Η Μολδαβία βρίσκεται μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας,–μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης– έχει από το 2020 επικεφαλής την Πρόεδρο Μάγια Σάντου, η οποία έχει ισχυρή υποστήριξη από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με την Σάντου στην Πολωνία την Τρίτη και επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στη Μολδαβία.

Η Σάντου κατηγόρησε πρόσφατα τη Ρωσία ότι έχει σχέδιο να ανατρέψει την ηγεσία της χώρας της. Αυτές οι κατηγορίες έχουν απορριφθεί από τη Μόσχα.

Το διάταγμα του 2012 ανέφερε ότι η Ρωσία θα αναζητούσε τρόπους επίλυσης του ζητήματος της αυτονομιστικής περιοχής «με βάση τον σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του ουδέτερου καθεστώτος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας κατά τον καθορισμό του ειδικού καθεστώτος της Υπερδνειστερίας».

Αυτή η αυτονομιστική περιοχή, όπου ζουν ρωσόφωνοι κάτοικοι, αποσχίστηκε από τη Μολδαβία το 1990, ένα χρόνο πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. 

RFE

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ