Νέες σημαντικές ρυθμίσεις για ΛΑΡΚΟ και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού για τη συντήρηση του Συγκροτήματος Εργοστασίου Λάρυμνας.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, επιχειρώντας παράλληλα να επιλύσει το ζήτημα της ύπαρξης χρόνιων εργατικών απαιτήσεων
εργαζομένων που απασχολήθηκαν για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις αυτές, κατατάσσονται στην ίδια τάξη, με τις απαιτήσεις από παροχή εξαρτημένης εργασίας που προέκυψαν μέσα στην τελευταία διετία, πριν από τη θέση της επιχείρησης σε ειδική διαχείριση. Ρυθμίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο οι απαιτήσεις όσων εργαζομένων απασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Επίσης, επιχειρείται η ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών και δοκιμών στα Υ/Β «Πιπίνος», «Ματρώζος», «Κατσώνης» και «Ωκεανός», με σκοπό να μεγιστοποιηθεί η επιχειρησιακή τους εκμετάλλευση και η απόδοσή τους το συντομότερο δυνατό στο Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, για λόγους εθνικού συμφέροντος αλλά και προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση των ναυπηγείων στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ως ενεργή ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα, εκτιμάται ότι είναι αναγκαία η παράταση της παραμονής του Π.Ν. στις εγκαταστάσεις ΕΝΑΕ, και συναφώς η επιπλέον χρηματοδότηση για μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, λειτουργικά έξοδα, συντήρηση υποδομών ναυπηγείου, καθώς και για εργασίες Υ/Β και συνοδών πλοίων. Όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δύο παράλληλων, διεθνών, ανοικτών, διαγωνιστικών διαδικασιών, που διενεργήθηκαν από την Ειδική Διαχείριση και από το ΤΑΙΠΕΔ, για να μεταβιβαστούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ και του Ελληνικού Δημοσίου στον επιτυχόντα επενδυτή, είναι προς όφελος της βιωσιμότητας της εταιρίας και της ισχυροποίησης της εθνικής οικονομίας να ανακτηθούν οι κρατικές ενισχύσεις και να ικανοποιηθούν οι πιστωτές, μέσω του οριστικού πίνακα κατάταξης. Έτσι, αντιμετωπίζεται οριστικά και με ασφάλεια δικαίου η καταβολή ποσών προς ικανοποίηση βεβαιωμένων απαιτήσεων από ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια που είχαν συναφθεί με επιχειρήσεις που τελούν υπό ασφαλιστική εκκαθάριση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ