Σάλος με τις αποκαλύψεις για τα ιστορικά αποκριάτικα πάρτι με τους λαμπερούς καλεσμένους που εγιναν χρυσοί μύθοι στην αθηναϊκή high society

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Απόκριες είναι η αγαπημένη γιορτή του χρόνου, που μπορεί οι περισσότεροι να τις συνδέουν με το Καρναβάλι της Πάτρας, όμως ανέκαθεν εμπλέκονταν με την αστική κουλτούρα, την κοσμική και την καλλιτεχνική society, για την οποία ήταν ένα φαντασμαγορικό σόου με πρωταγωνιστές λαμπερούς καλεσμένους.

drakou
Στο μασκέ πάρτι στα στούντιο της Columbia, η οικοδέσποινα Βίκυ Δράκου με τον Γιώργο Μητσικώστα και τη Μάιρα Βαγιωνή
  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Μπορεί τα τελευταία δέκα χρόνια η οικονομική κρίση και στη συνέχεια η πανδημία του Covid-19 να έβαλαν «stop» ακόμα και σε ιστορικά events, όπως στο αποκριάτικο πάρτι στο Κτήμα Νάσιουτζικ, που δινόταν για πάνω από 20 χρόνια, και στις τρελές νύχτες στα σαλόνια του Λάκη Γαβαλά στην Κηφισιά, αλλά όλοι οι μασκέ χοροί έχουν αφήσει τη δική τους ιστορία στην αθηναϊκή κοινωνία, ο καθένας για τον δικό του ξεχωριστό λόγο.

fertis
Στο πάρτι του «Athenaeum» οι Βλάσσης Μπονάτσος, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Γιάννης Φέρτης, Μιμή Ντενίση, Γιάννης Κατρανίδης το 1985
Ο αξέχαστος Ζάχος Χατζηφωτίου με την απαστράπτουσα φίλη του Νόνικα Γαληνέα

Τη δεκαετία του ’50 πήγαιναν ντυμένοι ντόμινο, με απαραίτητο αξεσουάρ τη μάσκα, στον αποκριάτικο χορό του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» και στα φημισμένα bals de tête της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου «King George» Καίτης Καλκάνη αλλά και στους χορούς της Ενωσης Θεατρικών Συγγραφέων και στις μασκέ συγκεντρώσεις στα σαλόνια της «ξανθιάς αρχόντισσας της πλατείας Συντάγματος» Λητώς Κατακουζηνού, με σταθερούς καλεσμένους τον Γιάννη Τσαρούχη (που επιμελούνταν και την αποκριάτικη αμφίεσή της), τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Χατζηκυριάκο Γκίκα, τον νεαρό, τότε, ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο και λοιπά μέλη της αθηναϊκής ελίτ.

gavalas 1
Ο οικοδεσπότης του bal masqué με θέμα «Φτερά και Πούπουλα» Λάκης Γαβαλάς

Ντύθηκαν πόρνες

Στα 60s οι μεγάλες οικογένειες (Καρέλλα, Μπότση, Νομικού, Μπρούδου) συναγωνίζονταν σε ποιο σπίτι θα γίνει το μεγαλύτερο πάρτι. Η μόδα ήταν να έχουν κάποιο συγκεκριμένο θέμα και οι παλιοί Αθηναίοι θυμούνται το πάρτι «Μια βραδιά στο λιμάνι», στο οποίο οι chic grandes dames των Αθηνών ντύθηκαν όλες πόρνες!

kostetsos
Βασίλειος Κωστέτσος, Βάνα Μπάρμπα, Λάκης Γαβαλάς

Μεγάλο σουξέ όμως σημείωναν και τα bals masqués του εφοπλιστή Κώστα Βερνίκου στην Auberge, στη Βαρυμπόμπη, με καλεσμένους από τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο ως τον σχεδιαστή Κώστα Μαυρόπουλο και τη Ρίκα Διαλυνά.

kritsas
Στο «Dracula party» του Ντίμη Κρίτσα στο κλαμπ «Ατομο» ο σχεδιαστής με την Ειρήνη Μομφεράτου και τη διάσημη ηθοποιό Ελσα Μαρτινέλι (δεξιά), το 1992

Σε ένα μεγάλο καρναβάλι όμως μεταμορφωνόταν και η Φωκίωνος Νέγρη χάρη στο club Quinta του Μπάμπη Μουτσάτσου. Την ίδια δεκαετία στο ξενοδοχείο «Plaza» της Νέας Υόρκης ο Τρούμαν Καπότε οργάνωνε τον πιο διάσημο χορό μασκοφόρων όλων των εποχών, με θέμα «Black and White» και καλεσμένους από τον Νιάρχο μέχρι τον Ανιέλι και από τους Μπάρτον μέχρι την Κέι Γκράχαμ, εκδότρια της «Washington Post». Στην κοσμική Αθήνα τις επόμενες δεκαετίες θα λάμψουν τα αποκριάτικα πάρτι του αξέχαστου Γιώργου Ζούλια και του αείμνηστου PR man Αγγελου Δρούλια, του συλλέκτη Δημήτρη Πιερίδη στην Πινακοθήκη του, στη Γλυφάδα, με επίσημη καλεσμένη την Ειρήνη Παπά και τον νεαρό, τότε, ηθοποιό Στράτο Τζώρτζογλου, αλλά και τον μίμο Τάκη Ζαχαράτο στα πρώτα του βήματα, ντυμένο Αλίκη Βουγιουκλάκη.

livanou
Στις θρυλικές «9 Μούσες» της Ακαδημίας, η Μπέτυ Λιβανού και ο Νίκος Μαστοράκης με τον Νίκο Χαριλάου το 1978

Τα πάρτι του σχεδιαστή Ντίμη Κρίτσα με θέμα «Μάγκες και κούκλες» και «Χόλιγουντ» δεν τα ξέχασε ποτέ κανένας, όπως και το κάλεσμά του με θέμα «Dracula party» στο κλαμπ Ατομο του Τάσου Μελετόπουλου, με guest την ηθοποιό Ελσα Μαρτινέλι ως νύφη του Δράκουλα, με φόρεμα αντίκα του Βισκόντι. Hταν ίσως το τελευταίο μεγάλο μασκέ πάρτι στους κύκλους της πραγματικής high society (και όχι των κοσμικών μαϊντανών). Τον Φεβρουάριο όμως του 2004 ο γνωστός κοσμηματοπώλης Κώστας Καίσαρης του πήρε τα πρωτεία με τον βενετσιάνικο χορό που παρέθεσε. Παλάτια, γόνδολες, ιππότες και μαρκησίες «διακτινίστηκαν» στο Ecali Club. Στην πρόσκλησή του ανταποκρίθηκαν από τον αξέχαστο Νίκο Κούρκουλο με τη σύζυγό του Μαριάννα Λάτση και τον Κωνσταντίνο και τη Μαρίκα Μητσοτάκη ως τον Σάκη Ρουβά και τον Ηλία Ψινάκη.

mastrokosta
Στον βενετσιάνικο χορό του Κώστα Καίσαρη στο «Ecali club», ο οικοδεσπότης υποδέχεται τον Ηλία Ψινάκη και τον Σάκη Ρουβά

Τalk of the town

Αναμφισβήτητα στα πιο χλιδάτα αποκριάτικα καλέσματα της κοσμικής Αθήνας των τελευταίων χρόνων, πριν από την κρίση, που έγιναν talk of the town, συγκαταλέγονται τα πάρτι της Βίκυς Δράκου στα στούντιο της Columbia (η πρόσκληση είχε σταλεί σε βιντεοκασέτα με μιμήσεις του Γιώργου Μητσικώστα) και του Λάκη Γαβαλά. Ο γλεντζές επιχειρηματίας τα καθιέρωσε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεών του στη Λ. Κηφισίας, με best off το «Dracula Party». Στη συνέχεια, η φαντασμαγορική γιορτή με τις εκπληκτικές μεταμφιέσεις και τα τολμηρά σόου μεταφέρθηκε στο σπίτι του, στη λεωφόρο Τατοΐου 29, στην Κηφισιά.

psinakis
Στον βενετσιάνικο χορό του Κώστα Καίσαρη στο «Ecali club», ο οικοδεσπότης υποδέχεται τον Ηλία Ψινάκη και τον Σάκη Ρουβά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ